spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăSpital nou ţinut gol în plină pandemie (video)

Spital nou ţinut gol în plină pandemie (video)

♦ Botoşaniul are un spital nou cum puţine sunt în ţară, şi care poate trata până la 120 de pacienţi cu Covid, dar autorităţile nu se grăbesc să-l deschidă
♦ Radu Mihalache, directorul adjunct al companiei care a făcut lucrarea, spune că într-o lună-două spitalul ar putea primi bolnavi, dar nimeni nu se implică

Pandemia de Covid19 scoate la iveală adevărate paradoxuri la Botoşani. Astfel, autorităţile să plâng că nu avem locuri în spitale pentru bolnavii de Covid, că nu avem oxigen pentru ei şi nici condiţii. În tot acest timp, însă, un spital nou, în speţă Spitalul de îngrijiri şi paliaţie, stă gol deoarece autorităţile îşi dau cu stângul în dreptul.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Numărul mare de pacienţi depistaţi covid-pozitiv în ultima lună a dus la ocuparea în totalitate a paturilor destinate acestei categorii de bolnavi în secţiile de specialitate sau reprofilate pentru a trata astfel de cazuri. Medicii se plâng că nu mai au paturi să interneze cazurile medii şi grave. Specialiştii infecţionişti se plâng de faptul că nu au surse suficiente de oxigen pentru pacienţi. Pacienţii, la rândul lor, se plâng  că se spală cu apă minerală sau că o toaletă deserveşte 5-6 saloane.

„Fiecare ne-a pasat de la unul la altul şi au lăsat-o aşa”

Toate acestea în condiţiile în care un spital nou-nouţ, echipat şi dotat modern, zace nefolosit din primăvară. Motivul, unul incredibil: clădirea, construită din banii Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), nu este racordată la utilităţi.

Deşi lucrarea trebuia finalizată în luna iunie, autorităţile au aflat că spitalul ar putea fi dat în folosinţă abia peste jumătate de an. Asta din cauza lipsei de decizii, atât la nivel local, cât şi la nivel central. Constructorul spune că această clădire este finalizată în proporţii de 95%.

Radu Mihalache, director adjunct al companiei Victor Construct

„În luna aprilie am trimis adrese la CJ, la Prefectură, Primărie, chiar şi la Minister sau preşedinte. Am propus să facem toţi o mobilizare ca să îl transforme în spital Covid. La vremea respectivă ei căutau soluţii prin săli de sport sau pe la Dorohoi. Le-am spus că aici sunt trase reţelele şi cu un efort comun, puteam să finalizam spitalul ca să fie gata într-o luna-două. În primul rând, autorităţile locale trebuiau să scoată la licitaţie utilităţile încă de atunci. Fiecare ne-a pasat de la unul la altul şi au lăsat-o aşa, în coadă de peşte. Fără niciun răspuns. Te trimit de la unii la alţii. Un fel de ping-pong. Noi acum am finalizat spitalul, conform termenului dat de CNI, dar utilităţi tot nu sunt”, a spus Radu Mihalache, director adjunct al companiei Victor Construct, care a făcut lucrarea.

„Nu vă pot răspunde pentru că nu avem toate datele”

Construcţia trebuia finalizată în luna iulie. Tot atunci trebuia predată de CNI către Primăria Botoşani, care la rândul ei, trebuia să suporte cheltuielile pentru racordarea la utilităţi. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, recepţia nu a putut fi făcută nici până acum. Asta pentru că acea construcţie nu a fost predată nici în ziua de astăzi către Primărie. Ba mai mult, licitaţiile pentru utilităţi ar mai putea întârzia darea în folosinţă a spitalului cu încă jumătate de an.

„Suntem în stadiul în care am atribuit lucrările pentru branşamentul electric şi avem proiectele pentru apă şi canalizare şi le scoatem la licitaţie cu un termen maximal de 6 luni. Sperăm să ne sincronizăm cu aceste branşamente la utilităţi, cu finalizarea acestei investiţii de către CNI, adică într-o lună. Există riscul, că la orice investiţie, să fie devansat termenul, dar nu vă pot răspunde pentru că nu avem toate datele, noi nefiind cei care finanţează această investiţie”, a spus Cosmin Andrei, proaspăt devenit primar al municipiului Botoşani.

 „În şedinţa CJSU vom face o solicitare către CNI, care este proprietarul, cu o notă de fundamentare de la DSP că acel spital se pretează pentru a fi suport covid de tip 2, iar adresa va fi înaintată CNI şi CNSU în vederea urgentării predării amplasamentului către UAT Municipiul Botoşani”, a precizat prefectul Dan Nechifor.

„Normal era să fim branşaţi la reţeaua de apă şi canal deja”

Potrivit constructorului, racordarea la utilităţi se putea face încă din primăvară. Asta dacă utilităţile ar fi fost trase la spital, aşa cum ar fi fost normal, de la începutul şantierului. Şi pentru ca lucrurile să fie cât se poate de româneşti, noul spital, care este încă fără utilităţi, în realitate stă pe ele. La propriu. Asta pentru că toate cele necesare spitalului treceau chiar pe sub clădire, la demararea lucrărilor.

„Noi am fost nevoiţi să mutăm conductele de apă şi canal şi chiar un cablu de electricitate de mare putere, care treceau pe sub spital. Am făcut noi devierile necesare pentru organizarea şantierului. Am fost noi nevoiţi să facem o serie de improvizaţii cu pompe, să umplem şi să golim sistemul pentru a verifica ţevile, întreaga lucrare. Normal era să fim branşaţi la reţeaua de apă şi canal deja”, a mai spus reprezentantul constructorului.

Noul spital ar fi o gură de oxigen

Spitalul are 42 de saloane cu baie proprie, cu o capacitate totală de 84 de paturi. Fiecare dintre acestea este dotat cu câte o sursă de oxigen, vitală pentru pacienţii bolnavi de covid în stare gravă şi medie. Potrivit constructorului, pentru bolnavii de covid ar putea fi adaptate saloanele pentru încă un pat. Astfel că s-ar mări capacitatea la peste 120 de paturi. O adevărată gură de oxigen, la propriu şi la figurat, pentru bolnavii de covid.

Staţia de oxigen care deserveşte noul spital este de ultimă generaţie şi poate acoperi nevoile din toate cele 42 de saloane

Municipiul Botoşani este la capacitate maximă, iar la Dorohoi avem 10 pozitivi internaţi pe secţia de Boli Infecţioase. Spitalul de Îngrijiri şi Paliaţie s-ar preta foarte bine pentru bolnavii covid pentru că sunt saloane cu câte două pături, baie proprie şi sursă de oxigen la fiecare pat. Chiar ar fi necesar pentru aceşti pacienţi ca şi condiţii medicale, dar şi umane”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

 

Noi nu vorbim doar de clădiri

Situaţia contradictorie în care se află autorităţile a fost foarte bine ilustrată chiar de Ministrul Sănătăţii, venit vineri seară într-o vizită la Botoşani. „Noi nu vorbim doar de clădiri. Noi avem nevoie de dotare, de un circuit şi avem o parte umană. Nu trebuie să privim asistenţa medicală doar raportat la clădiri”, a răspuns lapidar ministrul Nelu Tătaru, întrebat dacă noul spital care stă nefolosit nu se pretează pentru tratarea bolnavilor covid.

Întrebat, ulterior, de ce se plâng cel mai mult cadrele medicale, acesta a răspuns că printre primele sunt „adresabilitatea crescută şi lipsa de oxigen”. Cu alte cuvinte două probleme care ar putea fi soluţionate chiar cu darea în folosinţă a noului spital din Botoşani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...