O femeie din comuna Lunca, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie sub forma lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte, după ce şi-a ucis soţul cu o lovitură de cuţit, a scăpat de orice răspundere penală. În urma unui proces care a durat mai mult de un an, magistraţii au ajuns la concluzia că femeia a reacţionat în legitimă apărare şi prin urmare au dispus achitarea. Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Suceava, luna trecută, după administrarea mai multor probe.
Tragedia a avut loc în seara zilei de 5 iunie 2019, pe fondul unui scandal izbucnit în familie. Atunci, Mariana H. şi-a înjunghiat soţul în zona organelor genitale. În urma unui apel pe 112, la locul tragediei a ajuns şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care nu a mai putut face nimic. Bărbatul fusese înjunghiat în regiunea inghinală şi suferise o hemoragie externă puternică. Ridicată pentru cercetări, Mariana H. a susţinut că de fapt bărbatul ar fi atacat-o cu cuţitul, însă ea a reuşit să-l dezarmeze şi a lovit la întâmplare. Reţinută pentru 24 de ore, ea a fost plasată sub control judiciar, iar la sfârşitul anului trecut a fost trimisă în judecată.
Tentativă de suicid din cauza bătăilor
Instanţa a trebuit să cântărească însă argumentele invocate de procurori, care mergeau pe o faptă comisă cu discernământ, şi împrejurările invocate de femeie. Astfel, procurorii au considerat că, deşi bărbatul ar fi atacat-o iniţial pe femeie cu acel cuţit, aceasta a reuşit să-l dezarmeze şi prin urmare bărbatul nu mai reprezenta un pericol. Asta cu atât mai mult cu cât analizele de laborator au arătat că bărbatul avea o alcoolemie în sânge de 3,69 g la mie şi prin urmare nu mai avea mişcări controlate.
În aceste condiţii, susţineau procurorii, Mariana H. putea respinge orice atac al acestuia şi într-un alt mod, care să nu-i pună viaţa în pericol. Pe de altă parte, însă, instanţa a trebuit să ţină cont şi de faptul că femeia prezenta mai multe răni, care demonstrau că aceasta fusese agresată chiar înainte de tragedie, urmele indicând o posibilă luptă corp la corp între cei doi.
În plus, femeia prezenta şi o tăietură la o mână, leziune pe care a suferit-o în momentul în care a încercat să se apere. Mai mult, au arătat unii martori audiaţi în proces, Mariana H. era agresată în mod constant de soţ, iar pe acest fond a avut chiar şi o tentativă de suicid. Punând în balanţă toate aceste aspecte, magistraţii au apreciat că a fost vorba de o legitimă apărare şi prin urmare au dispus achitarea.
Caz reanalizat la Curtea de Apel Suceava
Prima sentinţă a fost dispusă de Tribunalul Botoşani, în luna mai a acestui an, dar hotărârea a fost atacată cu apel atât de procurori, cât şi de rudele victimei. Prin urmare, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde cazul a fost reanalizat. Cu toate acestea, magistraţii suceveni au menţinut decizia Tribunalului, femeia fiind exonerată de orice răspundere penală.
Potrivit Codului penal, este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.