spot_img
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
HomePrima PaginăMonument istoric reabilitat de o firmă de apartament (foto+video)

Monument istoric reabilitat de o firmă de apartament (foto+video)

♦ Casa Zamfirescu, o bijuterie arhitectonică a Botoşaniului, va fi reabilitată de o firmă care, cu un singur angajat, a făcut profit uriaş 
♦ Firmele care vor reabilita Casa Zamfirescu s-au angajat să facă lucrarea cu preţul maxim posibil, mergând la licitaţie cu doar un ban sub costul estimat

Una dintre casele monument ale Botoşaniului, situată în zona centrală a Pietonalului Unirii, la numărul 9, este reabilitată de o firmă de apartament, care anul trecut a avut un singur angajat şi o rată de profit de aproape 90%.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Povestea este lungă şi începe cu câţiva ani buni în urmă. Casa boierească de pe Pietonalul Unirii, cunoscută sub numele de Casa Zamfirescu, a fost folosită în ultimele decenii de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). La un moment dat, moştenitorii familiei Zamfirescu au solicitat retrocedarea imobilului, dar, după procese ce au durat mai mulţi ani, aceasta a rămas în proprietatea Ministerului Muncii.

Între timp însă, nemaifiind întreţinută, casa s-a degradat şi nu a mai putut fi folosită. Aşa se face că, în urmă cu doi ani, mai multe instituţii publice, printre care şi Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, au pus ochii pe imobil şi au dorit să-l transfere, doar că Marius Budăi, pe atunci ministru al Muncii, a decis ca acesta să rămână în proprietatea instituţiei pe care o conducea, şi să-l renoveze. În acest sens a deschis şi filă de buget, punând la dispoziţia AJOFM Botoşani două milioane de lei.

Licitaţie în procedură simplificată

Astfel, pe 22 iulie anul trecut, comisia de achiziţii din cadrul AJOFM Botoşani a lansat pe site-ul de achiziţii pentru prima dată în procedură de licitaţie simplificată contractul „Execuţie lucrări la obiectivul de investiţie: «Reparaţii capitale Casa Constantin Zamfirescu Botoşani»” cu o valoare de 1.591.885 lei fără TVA. Până pe data limită de 12 august nu s-a depus nicio ofertă, aşa că licitaţia s-a reluat pe 28 august cu aceeaşi valoare. Nici de această dată nu a fost cu succes, astfel că s-a încercat şi a treia oară, iar până la termenul limită de pe 10 octombrie, s-a depus doar o singură ofertă, din partea unei asocieri între Law Consulting M&A Botoşani, cu sediul social la adresa  Aleea Zorilor, Nr. 3, Scara B, Etaj I, apartament 5, şi Amiand House din Ohaba (Alba). Două firme mici, care, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, au avut în 2019 cifre de afaceri de 853.443 de lei, respectiv 1.364.749 lei. Adică, împreună aveau puţin peste 2,2 milioane de lei, aproape cât întreaga valoare a contractului cu TVA de la Casa Zamfirescu.

Firul de legătură între cele două firme este pe filieră liberală, adică Bogdan Florin-Turcu, proprietarul firmei Law Consulting M&A, este fratele lui George Ionuţ Turcu, un tânăr de 26 de ani care în trecut s-a înscris în lupta pentru şefia Organizaţiei de Tineret a PNL Botoşani. Amiand House este administrată de Maria Aurelia Clit, soţia lui Cosmin Clit, un foarte bun prieten al primarului din Sebeş, Dorin Gheorghe Nistor (PNL), care, de altfel, potrivit alba24.ro, i-a încredinţat direct reabilitarea Căminului Cultural din Răhău, în valoare de aproape 95.000 de euro.

Semn de întrebare în privinţa experienţei

Evaluarea ofertei depuse a durat fix jumătate de an, de pe 10 octombrie 2019, până pe 10 aprilie 2020, aproape patru luni luând comisiei de achiziţii să termine evaluarea ofertei financiare. Până la urmă, contractul a fost semnat pe data de 28 aprilie de către Teodor Dimitriu, directorul AJOFM, care imediat a intrat în concediu medical.

Cele două firme, care în momentul depunerii cererii aveau doar opt angajaţi, au câştigat contractul cu o ofertă mai mică decât preţul estimat cu doar un singur ban. „Noi mergem, în general, cu preţul foarte sus. Am mers cu 100% la toate licitaţiile, fie că era vorba de contracte prin PNDL, de la CNI sau ANL”, a declarat George Ionuţ Turcu, fratele patronului Law Consulting.

Marele semn de întrebare se ridică la experienţa similară pe care cele două firme trebuiau să o demonstreze, adică „trei contracte a căror valoare depăşeşte suma minimă impusă de 1.591.885, trei procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor”.

Potrivit unui răspuns al AJOFM, semnat de directorul interimar al AJOFM, Anca Apăvăloaie, la dosarul licitaţiei au fost depuse mai multe „contracte de lucrări în care executant este SC Law Consulting M&A SRL Botoşani, care însă nu au fost luate în calcul la pragul minim impus, deoarece lucrările se aflau în curs şi nu au fost întocmite procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor”.

De partea cealaltă, George Ionuţ Turcu susţine că experienţa similară a fost asigurată de către firma din Alba, „conform legii”. Referitor la faptul că Law Consulting are un singur angajat, Turcu susţine că în prezent firma are 15 angajaţi şi colaboratori, între care şi „un inginer expert în monumente istorice” şi dacă va fi cazul îl va ajuta şi el pe fratele său cu angajaţi de la RTB Funds Consulting, firmă pe care o patronează şi care ar avea 90 de angajaţi. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, anul trecut această firmă a avut 26 de angajaţi.

Profit uriaş realizat din consultanţă

Law Consulting a avut anul trecut un profit de peste 760 de mii de lei, la o cifră de afaceri de 850 de mii de lei, adică o rată a profitabilităţii de aproximativ 90%. „Din construcţii nu poţi obţine un profit aşa de mare. Maxim 8%-10%, firmele bune, şi 3%-5%, cele care merg pe «burtă»”, a declarat administratorul unei cunoscute firme de construcţii din Botoşani.

Turcu recunoaşte că profitul nu este realizat numai din construcţii, ci şi din consultanţă. Astfel, experienţă similară era şi mai greu de realizat. De altfel, firma sa, RTB Funds Consulting, care are ca obiect de activitate tot construcţiile, a raportat anul trecut o rată a profitului de numai 5%.

„Mi-am dat demisia din partid zilele trecute”

Atât George Ionuţ Turcu, cât şi directoarea interimară a AJOFM Botoşani, Anca Apăvăloaie, dezmint implicarea politicului, în speţă a PNL, în atribuirea acestui contract. „Mi-am dat demisia din partid zilele trecute, din motive personale. Am trimis-o pe mail. De un an de zile nu m-am mai întâlnit cu nimeni din partid”, a declarat Turcu, în timp ce Anca Apăvăloaie, susţinută de liberali la conducerea instituţiei publice, afirmă că „AJOFM, în calitatea sa de autoritate contractantă, aplică în totalitate prevederile legale, respectând principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţii publice şi anume: nediscriminare, tratament egal, recunoaştere reciprocă, transparenţă, proporţionalitate şi asumarea răspunderii”.

Imobilul de pe Pietonalului Unirii numărul 9 datează din 1890, primul proprietar al clădirii fiind Constantin Zamfirescu. O monogramă cu iniţialele acestuia, respectiv C.Z., se regăseşte şi acum pe faţada principală. Casa surprinde plăcut, deşi este realizată pe un singur nivel, cu plan dreptunghiular şi anexe în spate. Construcţia impresionează prin stilul arhitectonic, cele trei faţade care o alcătuiesc prezentând aspecte diferite. Faţada centrală are un balcon mic, cea din stânga o terasă mare, iar cea principală este prevăzută şi cu scări. În holul principal de la intrarea în clădire se păstrează şi acum un tavan cu picturi şi ornamente florale. Casa prezintă câteva decoraţii geometrice, iar faţada are un basorelief cu doi îngeri înclinaţi unul spre celălalt.

Ferestrele mari, cu gratii, conferă construcţiei un aspect impunător.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
10.6 ° C
10.6 °
10.5 °
47 %
1.6kmh
2 %
sâm
11 °
Dum
12 °
lun
11 °
mar
13 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cum ajungi la Botoșani, deja începi să parchezi ca localnicii.

EDITORIAL

Goana nebună după procente și după accederea în turul doi al prezidențialelor face ca lupta la baionetă să devină efectiv pistol cu apă, ca...

EPIGRAMA ZILEI

„Astăzi nu contează anii Numai Dacia și banii” - Așa s-ar fi exprimat Demult, Traian Împărat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...