În numai două luni, în iulie şi august, poliţiştii au înregistrat 21 de violuri şi tentative de viol, mai multe decât în primele şase luni ale acestui an, când au fost sesizate 18 astfel de fapte. Aceste cifre arată că valul de orori a venit pe fondul relaxării măsurilor impuse de autorităţi după starea de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.
Scăpaţi din case după izolare şi având la dispoziţie terasele barurilor, unora dintre localnici li s-au reactivat instinctele primare şi au tăbărât pe femeile despre care ştiau că sunt singure. În majoritatea agresiunilor sexuale, victime au fost femeile lipsite de apărare, care locuiau singure.
Seria ororilor a început în luna iunie. Atunci, Sorin M., în vârstă de 45 de ani, a răpit o femeie în vârstă de 41 de ani, din sat, care suferă de unele afecţiuni psihice, a dus-o pe un câmp, unde a legat-o, a lovit-o şi a violat-o timp de trei zile. Alertate de dispariţia femeii, rudele au sesizat poliţia. În timpul căutărilor, individul, care figura printre suspecţi, a negat că ar şti ceva.
Pe 29 iunie, femeia a reuşit să scape şi s-a întors acasă, cu faţa tumefiată şi legată la mâini. Individul a reuşit să fugă, fiind arestat în lipsă şi dat în urmărire generală.
Femeie agresată în propria casă
Un alt atac a avut loc în noaptea de 14 spre 15 august, când Daniel Dumitru G., în vârstă de 30 de ani, din Broscăuţi, eliberat din penitenciar de aproape o jumătate de an, s-a strecurat în locuinţa unei consătence şi a tăbărât pe femeie, încercând să întreţină relaţii sexuale. Doar că victima a ripostat şi a reuşit să scape, bărbatul fiind prins de poliţişti câteva ore mai târziu.
În noaptea de 28 spre 29 august, un alt individ din comuna Todireni a atacat-o în locuinţă pe o femeie. Acesta a încercat să o violeze, după ce în prealabil decuplase casa de la reţeaua electrică.
Suspecţi cu antecedente penale
Poliţiştii spun că mulţi dintre suspecţii arestaţi aveau antecedente penale, iar la mijloc ar fi vorba despre două profile psihologice – genul de psihopat sau de golan. „Psihopatul are o răbdare aproape infinită în a-şi atinge scopurile, învăluindu-şi viitoarea victimă ca într-o pânză de păianjen. Iar când aceasta îşi dă seama, de obicei este prea târziu. În schimb, în cazul “golanului”, acesta este obişnuit să ia ceea ce crede că îşi doreşte, prin forţă şi violenţă, indiferent de împrejurări, de victimă sau de consecinţe”, spun poliţiştii.
Cert este că ambele categorii apelează la forţa brută pentru a-şi domina victima. În schimb, criminologii cred că frustrarea, analfabetismul social, lipsa de empatie şi masculinitatea exagerată sunt doar câteva dintre trăsăturile violatorilor.
Agresiuni comise la beţie
Multe dintre agresiunile sexuale care au avut loc în judeţ au fost comise sub influenţa băuturilor alcoolice, însă psihologii cred că acest factor poate creşte probabilitatea violului, dar nu explică comportamentul complex organizat întâlnit în viol. De altfel, unele violuri de luna trecută au fost atent pregătite, cum a fost cazul fraţilor din comuna Nicşeni sau a individului din comuna Todireni, care a decuplat locuinţa victimei de la reţeaua de curent electric.
Din acest motiv, anchetatorii cred că la mijloc ar putea fi vorba şi de unele afecţiuni medicale de ordin psihic.
Sfaturi
– Nu daţi nimănui informaţii despre dumneavoastră prin telefon, internet, fără să ştiţi cu cine discutaţi
– Nu spuneţi nimănui că sunteţi singură
– Nu deschideţi niciodată uşa persoanelor necunoscute
– Nu vă deplasaţi singură noaptea
– Nu urcaţi în autoturismele unor necunoscuţi
– Dacă sunteţi urmărită pe stradă, intraţi într-un magazin şi cereţi ajutor. Sunaţi imediat la poliţie