Încă o lovitură de graţie primită de Consiliul Judeţean (CJ), mai exact de operatorul judeţean de apă Nova Apaserv, aflat în proprietatea acestuia. Societatea Aquaterm SRL Botoşani a câştigat procesul cu Nova Apaserv de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), iar operatorul de apă va trebui să plătească peste 7,5 milioane de lei, la care se adaugă dobânzi penalizatoare până la momentul plăţii şi cheltuielile de judecată.
Procesul a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora. Contractul, în valoare de peste 48 de milioane de lei, a fost câştigat de asocierea dintre Aquaterm SRL Botoşani, Niliten Infraestructuras (Spania) şi Transporturi Auto SA (TASA) Botoşani, după contestaţii la procedura de achiziţie care dăduse un alt câştigător.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica, bineînţeles, şi resurse financiare suplimentare. Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”, refuzând să mai plătească o parte dintre lucrările efectuate. În aceste condiţii, Aquaterm Botoşani, care era liderul asocierii, a intrat în insolvenţă, ceea ce a atras declinul societăţii.
„Las legea să-şi spună cuvântul”
De aici a început lupta juridică. La jumătatea lunii trecute, magistraţii CCIR au dat o sentinţă favorabilă societăţii Aquaterm, care va trebui să primească din partea Nova Apaserv o parte din sumele solicitate, respectiv aproximativ 7,5 milioane de lei, şi dobânzile penalizatorii.
Sentinţa este executorie, iar firma botoşăneană se poate îndrepta în orice moment împotriva Nova Apaserv pentru a solicita banii. „Este un litigiu care se tranşează în instanţă şi care va fi definitivat de către avocaţi. Las legea să-şi spună cuvântul”, a declarat Cristian Alexuc, directorul Aquaterm Botoşani.
Soluţii căutate de Nova Apaserv
Punerea în executare a sentinţei va echivala cu blocarea conturilor operatorului de apă, care va trebui să găsească urgent soluţii pentru efectuarea plăţilor.
Managerul general al Nova Apaserv, Albert Tanasă, susţine că a primit decizia instanţei abia săptămâna trecută şi că, împreună cu colegii lui, caută soluţii pentru disponibilizarea sumelor de plată. „Parte din obligaţii sunt ale ministerului. Important este că hotărârea este pe Nova Apaserv şi noi va trebui să identificăm soluţiile în vederea efectuării plăţilor. Ce pot să vă spun cu certitudine, indiferent de sumă, serviciul de apă va fi furnizat fără nici un fel de probleme, deci nu o să afecteze cu nimic activitatea operatorului. Soluţii se vor identifica”, a declarat Albert Tanasă.
Acesta susţine că poartă corespondenţă cu avocaţii Aquaterm, în sensul de a obţine timp pentru a face rost de bani, adăugând că „nu suntem de rea credinţă”. „Să nu facă cheltuieli cu executarea, că încercăm să identificăm soluţii”, susţine Tanasă, deşi cheltuielile cu executarea vor fi recuperate tot de la Nova Apaserv.
Pe de altă parte, Albert Tanasă a precizat că, în paralel, Nova Apaserv a deschis o acţiune în anulare la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a desfiinţa decizia Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ.
Investiţie dinamitată de erori
Deşi de-a lungul anilor managerul Nova Apaserv nu a recunoscut greşelile de proiectare din cadrul acestei mari lucrări finanţate din fonduri europene, acum, după decizia dată în favoarea Aquaterm, admite că aceste erori au dinamitat investiţia. „Instanţa a reţinut o culpă a beneficiarului, adică a Nova Apaserv, legată de proiect, de vicii de proiectare. Proiectul a fost făcut în 2012-2013, de o succesiune de firme… S-ar putea să ne îndreptăm şi împotriva proiectantului la o adică, chiar dacă proiectul a fost făcut în 2012-2013, dar din moment ce instanţa a acordat sumele astea în baza viciilor de proiectare, noi trebuie să luăm măsurile corespunzătoare şi încercăm să recuperăm sumele de la cei care au greşit”, a mai afirmat Albert Tanasă, care nu-şi reproşează nimic din modul cum a gestionat proiectul.
„Am pretenţia că în timpul mandatului meu am gestionat cât s-a putut de bine situaţia societăţii din toate punctele de vedere, ceea ce sper să se întâmple şi în continuare, chiar dacă eu trebuie să plătesc «consumaţia făcută de altcineva», ca să mă exprim într-un termen plastic”, a conchis Tanasă.
Macaleți: „Viitorul preşedinte al CJ sigur va găsi soluţia”
Preşedintele CJ Botoşani, Costică Macaleţi (foto), susţine că situaţia cruntă de la Nova Apaserv va trebui gestionată de succesorul său. „Nova Apaserv să dea banii! Probabil că CJ va trebui să-i ajute, să plătească. Şi la drumuri, şi la Nova, belelele altora… Viitorul preşedinte al CJ sunt sigur că va găsi soluţia necesară ca lucrurile să funcţioneze… Consiliul Judeţean va trebui să găsească o soluţie! Eşalonat…Nu comentez decizia justiţiei, dar acolo a fost greşeală de proiectare, cred că s-au decontat lucrări nefăcând măsurătorile cum trebuie”, a declarat Macaleţi.
Este a doua sentinţă care loveşte dur în finanţele CJ. La începutul verii, Bitunova a câştigat procesul cu Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Instituţia din subordinea CJ trebuie să plătească 6,8 milioane de lei către firma de construcţii pentru drumul cu gropi dintre Prăjeni şi Plugari, dar şi penalităţi de 1,9 milioane de lei.
Operatorul de apă este plin de datorii
Situaţia economică de la Nova Apaserv este una mai mult decât proastă, lucru recunoscut chiar şi de managerul Albert Tanasă. „Nu ştiu cât o să ţină starea de alertă şi pandemia, că dacă o să mai ţină vreun an, chiar nu ştiu cu ce vom mai asigura serviciul. Trebuia să facem executări silite şi debranşări de nu ştiu câte luni, dar nu ne permite legislaţia. Avem debitor care nu ne-a plătit o factură în cursul anului 2020, dar şi aşa eram într-o situaţie financiară destul de proastă”, a declarat managerul operatorului de apă.
În ultimul an, CJ a majorat de două ori capitalul social al Nova Apaserv cu o sumă totală de 8,2 milioane de lei, adică aproximativ 1,8 milioane de euro. Dacă cei 800 de mii de euro daţi în primăvară au fost necesari pentru asigurarea fondurilor necesare dirigintării lucrărilor de la Flămânzi, Dorohoi şi Vorona, milionul de euro dat vara trecută a fost folosit în special pentru achitarea unor datorii scadente ce puteau duce la închiderea operatorului. Este vorba de datorii la energia electrică, către Apa Siret, şi ratele la credite. Din aceşti bani s-a continuat contorizarea branşamentelor şi s-a plătit avansul achiziţiei în leasing a unui buldoexcavator mare şi a unui miniexcavator.
– Virginia CONSTANTINIU