Ministerul Sănătăţii a publicat incidenţa cumulată a îmbolnăvirilor în ultimele 14 zile, majoritatea localităţilor fiind în scenariul verde, care implică prezenţa fizică a elevilor la cursuri. În judeţul Botoşani doar în trei comune se află în zona galbenă, adică au o incidenţă a îmbolnăvirilor de Covid-19 între 1‰ şi 3‰. Este vorba de comunele Truşeşti (1,1‰), Leorda (1,52‰) şi Curteşti (1,55‰). Toate cele trei comune au legătură cu ultimele cazuri depistate în judeţ în ultimele săptămâni. Astfel, la Leorda vorbim de cazurile înregistrate la căminul de bătrâni, la Truşeşti de cele de la centrul de copii, iar la Curteşti de familia în care şapte membri au fost depistaţi pozitivi. De remarcat că, deşi sunt din punct de vedere epidemiologic în scenariul galben, Consiliile de Administraţie al şcolilor din aceste comune pot propune aplicarea scenariului verde dacă asigură măsurile de distanţare fizică pentru elevi. De altfel, în cazul familiei de la Curteşti, copii învaţă în Botoşani.
„Chiar astăzi (n.r. – luni) am fost cu doamna director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) în şcoli, în control. Am transmis Consiliilor de Administraţie să se întâlnească de urgenţă şi să ia o decizie pe unul dintre cele trei scenarii şi până mâine (n.r. – marţi) să o transmită la Inspectorat. Le vom centraliza şi trimite imediat al DSP, care le va raporta către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), ce va decide scenariul de reluare a cursurilor pentru fiecare şcoală cu personalitate juridică din judeţ”, a declarat Gabriel Hârtie, inspectorul şcolar general, care a subliniat că nu este cazul ca să se aplice scenariul roşu, adică învăţământ exclusiv online, în nici o unitate de învăţământ.
„Este mult de muncă în şcoli”
La rândul său, Monica Adăscăliţei, directorul interimar al DSP, susţine, la rândul său, că şcolile au mult de muncă pentru a se înscrie în scenariul verde. „Este mult de muncă în şcoli ca să asigurăm condiţii de maximă protecţie copiilor”, a declarat Monica Adăscăliţiei.
La rândul său, prefectul Dan Nechifor susţine că situaţia este sub control, chiar şi în comunele în care incidenţa cazurilor ar impune scenariul galben. „Depăşirile sunt mici, de puţin peste 1‰ şi s-ar putea şi aici să se aplice scenariul verde dacă autorităţile reuşesc să asigure celelalte condiţii de distanţare fizică. Şcolile vor trebui zilele acestea să propună scenariile pe care vor să meargă, iar în CJSU acestea vor fi analizate şi se va decide până pe 10 septembrie pentru fiecare caz în parte”, a declarat Nechifor.
Scenarii stabilite în funcţie de contextul epidemiologic
Includerea într-un scenariu sau altul nu este definitivă, ea putând fi actualizată de contextul epidemiologic şi de măsurile care se vor lua în perioada următoare. De altfel, chiar dacă sunt în zona verde, aproximativ 20 de unităţi de unităţi de învăţământ din cele două municipii, Botoşani şi Dorohoi, şcoli generale mari şi licee/colegii, iau în calcul să desfăşoare orele după scenariul galben, în sensul ca elevii mici, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a, şi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a vor face şcoală prin prezenţa fizic la ore, în timp ce clasele a V-a – a VII-a şi a IX-a – a XI-a vor veni prin rotaţie la cursuri.
Cu excepţia scenariului roşu, în celelalte două copiii de la grădiniţă vor frecventa fizic cursurile.
Cele trei scenarii
Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Scenariul 2: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Scenariul 3: Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online