duminică, aprilie 6, 2025
AcasăPrima PaginăCine vrea să conducă Botoşaniul

Cine vrea să conducă Botoşaniul

♦ 13 botoşăneni se întrec pentru fotoliul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ
♦ În cursă pentru şefia municipiului vor intra şi două femei, Roxana Florentina Ţurcanu (ALDE) şi Corina Dănuţa (PPU)

13 botoşăneni îşi doresc fotoliul de primar la municipiului Botoşani. Procesul de depunere al candidaturilor s-a finalizat. Acestea au fost validate de Biroul Electoral Municipal şi urmează să rămână definitive după expirarea perioadei de contestaţii. Pe lângă numărul mare de candidaţi, alegerile din 27 septembrie ne propun şi o plajă interesantă de opţiuni.

Doi dintre candidaţi sunt independenţi, Cătălin Silegeanu şi Florin Zberea (alias Carai). Doi sunt susţinuţi de alianţe politice, Marcel Gheorghiţă (USR+PLUS) şi Silver-Ştefan Burlacu (Partidul Verde – PNŢCD). Restul nouă au în spate o formaţiune politică. Aceştia sunt Roxana Florentina Ţurcanu (ALDE), Gheorghe Ciubotaru (PMP), Constantin Liviu Toma (Pro România), Cătălin Mugurel Flutur (PNL), Cosmin-Ionuţ Andrei (PSD), Alexandru-Viorel Dulgheru (PRM), Florin Nicoi (PHRALIPE al Romilor), Gheorghe Maxim (ADER) şi Corina Dănuţa (PPU).

Etnicii minoritari au în cursă doi candidaţi

Deşi populaţia declarată ca fiind de etnie romă este de numai 1% din cea totală a municipiului, etnicii minoritari vor avea în cursă doi candidaţi, Florin Zberea şi Florin Nicoi. Florin Zberea a candidat şi în urmă cu patru ani, când a ieşit pe locul 14 din 15 candidaţi, cu 152 de voturi.

De asemenea, în cursă vor intra şi două femei, Roxana Florentina Ţurcanu (ALDE) şi Corina Dănuţa (PPU).

Cu excepţia lui Cătălin Flutur şi Florin Zberea, niciunul dintre candidaţi nu a participat la alegerile de acum patru ani. Atunci, Cătălin Flutur a luat 17.684 de voturi.

Cătălin Flutur şi Cosmin Andrei sunt consideraţi favoriţi

Potrivit sondajelor pentru uz intern făcute de partidele politice, ierarhia candidaţilor este aceeaşi: Cătălin Flutur, Cosmin Andrei şi Marcel Gheorghiţă. Lupta se va da între aceştia, mai cu seamă între primii doi, ceilalţi fiind doar actori de figuraţie în această piesă. Miza acestora este să adune cât mai multe voturi pentru a prinde pragul electoral cu listele de partid (5%) şi să obţină consilieri locali şi decontarea cheltuielilor electorale pentru care trebuie să obţină minim 3% din voturi.

În aceste condiţii, pentru prima dată, la Botoşani, partidele mari nu au mai luat în cârcă formaţiuni de buzunar, care ulterior să facă jocurile în consiliile locale.

Un partid care va atinge pragul electoral va obţine cel puţin un mandat de consilier local, pentru că sunt necesare 4,4 procente pentru un mandat. Dacă e să ne raportăm la alegerile de anul trecut, partidele mici, gen PMP, ALDE şi Pro România au şanse la limită să prindă câte un mandat de consilier local. Lupta se va da între PNL, PSD şi USR+PLUS.

Candidaţii independenţi, Cătălin Silegeanu, Florin Zberea şi Bogdan Cărăuşu, ar trebui să obţină 4,4% din voturi, adică undeva în jur de 3.000 de voturi, în funcţie de prezenţa la urne, pentru a ajunge în legislativul local.
Interesantă este alegerea făcută de reprezentanţii Partidului Verde şi ai PNŢCD care, deşi nu au garanţia atingerii pragului de 5%, acum în alianţă vor trebui să adune cel puţin 7% din voturi pentru a intra în consiliul local.

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.7 ° C
2.7 °
0.6 °
78 %
0.9kmh
100 %
D
5 °
lun
4 °
mar
8 °
mie
6 °
J
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...