Anchetă finalizată cu multe semne de întrebare în cazul unui accident grav petrecut în urmă cu mai bine de un an. Un jandarm, acuzat că ar fi urcat băut la volan şi apoi ar fi fugit de la locul faptei, după ce a produs un accident grav, a fost găsit nevinovat de procurorii militari. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât Parchetul Militar de la Iaşi invocă lipsa probelor care să ateste că subofiţerul de jandarmi se afla la volan, deşi în declaraţiile date în faţa anchetatorilor bărbatul a recunoscut că a condus maşina implicată în accident. „Recunosc şi regret sincer faptele”, a afirmat el atunci, sub semnătură. De altfel, acea declaraţie se află la dosar, însă, nimeni nu pare să fi ţinut cont de ea.
Accident provocat la beţie
Accidentul de la care a pornit totul a avut loc pe 1 mai 2019, în centrul oraşului Darabani. Atunci, potrivit apropiaţilor, în jurul orelor 20.00 subofiţerul de jandarmi, T.C., împreună cu F.T., care lucrează ca agent la Poliţia Darabani, au mers în vizită la un prieten de-al lor, S.R. Cei trei au băut în beciul celui din urmă, iar ulterior au plecat cu maşina jandarmului la un bar din oraş. După încă un rând de băutură, jandarmul, poliţistul şi prietenul acestora au plecat la o petrecere la locuinţa unui alt tânăr din Darabani. La plecare, cei trei s-au urcat din nou în maşina condusă de jandarm. La scurt timp, a urmat un accident grav, soldat cu rănirea lui S.R., care, potrivit rudelor, se afla pe scaunul din dreapta.
Victimă abandonată într-o baltă de sânge
Potrivit anchetei preliminare, atunci, s-a stabilit că şoferul, în vârstă de 33 de ani, rula cu viteză la volanul unui Ford, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra volanului, a ieşit de pe carosabil şi a rupt doi copaci de pe partea dreaptă a străzii. Din accident a rezultat rănirea gravă a S.R., de 38 de ani, care era pasager pe scaunul din dreapta al maşinii. În urma impactului violent acesta a fost proiectat prin parbrizul maşinii, ajungând pe asfalt, unde a rămas inconştient. „Jandarmul şi agentul de poliţie au fugit de la faţa locului lăsându-l într-o baltă de sânge pe asfalt şi în comă pe cel rănit”, spun rudele acestuia, revoltate după primirea rezultatelor anchetei Parchetului Militar.
Victima a fost transportată mai întâi la Dorohoi, după care echipajul de Terapie Intensivă al SMURD l-a dus la Botoşani. Din cauza leziunilor grave, însă, medicii au decis transferul lui de urgenţă la Iaşi, solicitând transportul pe calea aerului.
Jandarmul s-a prezentat după 15 ore la poliţie şi a refuzat să fie testat alcoolscopic. Aşadar, în sarcina sa poliţiştii au reţinut trei infracţiuni, respectiv vătămarea corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, precum şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.
„Există martori oculari care au văzut impactul şi momentul când aceştia au fugit”
Rudele celui rănit susţin că impactul a fost surprins de o cameră de supraveghere din centrul Darabaniului, însă, după ce au solicitat filmarea cei din cadrul Poliţiei Darabani, aceasta ar fi fost tăiată şi modificată pentru a nu fi observată ieşirea celor doi din autoturism, astfel că proba video nu a mai fost folosită la dosar.
„Există martori oculari care au văzut impactul şi momentul când aceştia au fugit, dar procurorul nu i-a audiat fără niciun motiv”, mai acuza rudele victimei, care spun că mama jandarmului acuzat că se afla la volan lucrează ca grefier şef la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, iar avocatul acestuia lucrează la un cabinet de avocatură unde lucrează şi soţia judecătorului de la Tribunalul Militar Iaşi care a clasat dosarul.
Ancheta a durat un an şi s-a terminat recent cu soluţie de clasare pentru angajatul IJJ. „Prin coroborarea probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 1 mai 2019, la ora 3:41, momentul corespunzător consumării accidentului de circulaţie, la volanul autoturismului marca Ford s-a aflat S.R., în calitate de conducător auto, iar subofiţerul jandarm s-a aflat pe bancheta dreapta – faţă – locul pasagerului”, se arată în ordonanţa de clasare a cazului.