Consumul de substanţe psihoactive în rândul adolescenţi a ajuns o problemă de sănătate publică, fiind un comportament din ce în ce mai răspândit în ultimii ani. Printre cei care ajung să consume droguri sunt, însă, şi tineri care au căzut în plasa traficanţilor oarecum din curiozitate. Este cazul unui tânăr din Botoşani, care are şansa de a se salva, după ce instituţiile statului i-au acordat suportul necesar.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Povestea botoşăneanului este tulburătoare şi arată că tentaţiile sunt destul de mari, iar uneori se poate trece extrem de uşor dincolo de lege. În vârstă de 19 ani, tânărul, B.M., a fost până nu demult elevul unui colegiu din municipiul Botoşani, un colegiu de renume, care a şlefuit generaţii de copii, oferindu-le şi un viitor. În timpul liber, tânărul s-a apucat să facă şi sport, fiind legitimat chiar la un club din municipiu.
Prima doză oferită gratuit
În vara lui 2019 însă, în timp ce se afla într-un club în Centrul vechi al municipiului, el a fost abordat de doi tineri care i-au oferit o ţigară ce conţinea tutun cu cannabis, spunându-i că, dacă îi va plăcea, poate să procure de la ei şi-i găseşte, în fiecare vineri, în Centrul vechi între statuie şi parcarea din faţa fostului cinematograf „Luceafărul”, între orele 17 şi 19.
Prima doză a fost aşadar gratuită, dar de atunci tânărul a început să fumeze cannabis. Iar în fiecare zi de vineri se întâlnea cu cei doi tineri, dintre care unul se numea Camil, de la care cumpăra de 70 de lei, câte un gram de cannabis sub formă de muguri, pe care ulterior îl mărunţea cu un grinder pe care l-a primit cadou de la un prieten din Anglia. Îl amesteca cu tutun şi-şi confecţiona ţigarete. Îşi cumpăra singur tutun, foiţe OCB şi filtre pentru ţigări, dar le purta mereu în borseta sa, fiindu-i frică să le lase la domiciliu să nu care cumva să fie surprins de părinţi. Asta pentru că tânărul face parte dintr-o familie onorabilă.
Aventură încheiată după o razie a poliţiştilor
Aventurile tânărului au luat sfârşit după numai câteva luni, mai exact în septembrie 2019, când, în timp ce se afla în faţa unui local de pe strada Cuza Vodă frecventat de tineri, a fost verificat de o forţele de ordine. Luat pe nepregătite de apariţia jandarmilor şi poliţiştilor, tânărul a devenit agitat şi s-a dat singur de gol. Aşa ase face că atunci când i-au verificat borseta, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au găsit cannabis, foiţe OCB, filtre , precum şi grinderul cu care mărunţea cannabis-ul.
Iniţial, el a crezut că poate minţi, dar ulterior a acceptat să vorbească cu anchetatorii, relatând cum a început totul şi cum a ajuns în acea situaţie. Botoşăneanul a ajuns mai apoi la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, însă specialiştii de aici au ajuns la concluzia că tânărul poate depăşi momentul, cu sprijinul celor din jurul lui.
Şansă oferită de magistraţi
Trimis în judecată pentru deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, a trebuit să ofere explicaţii şi în faţa magistraţilor. Cum nu a fost vorba de cantităţi mari de droguri, şi numai pentru consum propriu, iar tânărul a recunoscut totul, completul de judecată a dispus o pedeapsă de trei luni de închisoare, însă cu suspendarea aplicării pedepsei. Altfel spus, tânărului i s-a oferit o şansă pentru a dovedi că a fost un accident. Însă, timp de doi ani, el va fi nevoit să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.
Ce a contat foarte mult în această decizie a fost faptul că botoşăneanul doreşte să-şi continue studiile. Ba mai mult, el speră să fie admis la cursurile unei instituţii militare de învăţământ.
5% dintre elevii botoşăneni au consumat cel puţin o dată droguri
O analiză efectuată de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi publicată în 2018 arată că 5% dintre elevi botoşăneni intervievaţi în cadrul studiului au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilicite şi/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive) şi/ sau tranchilizante/ sedative fără prescripţie medicală şi/sau inhalanţi şi/sau steroizi anabolizanţi. Cei mai mulţi, adică 4%, au declarat că au consumat canabis/haşiş cel puţin o dată în viaţă. Potrivit ANA, judeţul Botoşani face parte însă din zona de risc, împreună cu municipiul Bucureşti şi alte şapte judeţe (n.r. – centre universitare) – Bihor, Dolj, Cluj, Galaţi, Iaşi, Mureş şi Timiş, aici fiind înregistrată 62,3% din toată cazuistica consemnată la nivel naţional.