spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăCadre medicale lăsate pe cont propriu în lupta cu Covid19

Cadre medicale lăsate pe cont propriu în lupta cu Covid19

♦ Odată cu expirarea stării de urgenţă cadrele medicale, care se află în prima linie în lupta cu Covid19, nu mai beneficiază de cazare în hoteluri
♦ Până acum banii pentru cazare erau asiguraţi de Ministerul Sănătăţii, iar cadrele medicale beneficiau de această facilitate pentru a-şi proteja familiile

Cadrele medicale au rămas pe cont propriu în lupta cu Covid19, după ce autorităţile nu le mai asigură cazarea. Odată cu expirarea stării de urgenţă s-a încheiat şi aplicabilitatea ordonanţelor militare, care prevedeau printre altele şi transferul de la bugetul Ministerului Sănătăţii către autorităţile locale a sumelor de bani necesare plăţii cazării în hoteluri a cadrelor medicale care se află în luptă cu pandemia de Covid19. „Pur şi simplu am fost înştiinţaţi că trebuie să părăsim hotelul. Ni s-a spus că nu se mai poate achita cazarea noastră în hoteluri, deşi noi în continuare ne ocupăm de pacienţi covid. Practic nu s-a schimbat nimic. Noi continuăm să tratăm pacienţi de acest tip, doar că acum nu mai contează că mergem în sânul familiei şi putem să ne îmbolnăvim copiii sau părinţii”, a spus un asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Zeci de cadre medicale cazate în hoteluri

Înainte de a primi această înştiinţare, aproape 90 de cadre, medici, asistenţi şi personal auxiliar erau cazate în hotelurile Maria şi Rapsodia din Botoşani. Respectivele unităţi au fost, însă, înştiinţate de către Consiliul Judeţean că plata cazării medicilor se sistează. În conformitate cu prevederile articolului 7 din Ordonanţa Militară 4/2020, autorităţile locale au avut obligaţia asigurării cazării personalului din sistemul sanitar în spaţii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, precum şi hrană, trei mese pe zi şi apă.

Având în vedere că această obligaţie a încetat odată cu starea de urgenţă, dar şi pentru că nu a fost creat un cadru legal pentru continuitatea cazării acestor cadre medicale, cu toţii au fost înştiinţaţi că trebuie să părăsească hotelurile.

„În consecinţă, în conformitate cu prevederile contractuale, vă facem cunoscut că începând cu data de 25.05.2020 denunţăm unilateral acest contract”, se arată într-o adresă semnată de preşedintele CJ, Costică Macaleţi, trimisă către cele două unităţi hoteliere unde sunt cazate cadre medicale.

„Nu-şi expun familiile”

În acest context, Consiliul Judeţean a reziliat contractele pe care le avea încheiate cu cele două hoteluri în care stăteau cadrele medicale aflate în prima linie a luptei cu nemiloasa maladie. „Nu mai putem asigura plata cazării cadrelor medicale pentru că nu mai avem temei legal. Noi am reziliat contractul cu hotelierii şi acum este decizia managerilor de spital, dacă vor avea temei legal să plătească”, a declarat Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ).

Acesta nu consideră că familiile cadrelor medicale sunt expuse şi afirmă că cei implicaţi în lupta cu boala momentului ar trebui să-şi ia toate măsurile de siguranţă să nu se îmbolnăvească şi să nu fie ulterior vectori de transmisie. „Nu-şi expun familiile. Trebuie să-şi ia măsurile de precauţie necesare. De exemplu, şi eu când am fost în izolare, dacă nu eram singur, şi eram cu soţia, şi nu ştiam dacă am sau nu Covid nu ne rămânea decât să trăim separat în camere, ca măsură de precauţie”, a mai spus şeful judeţului.

„Cunoaştem problema şi încercăm să o rezolvăm”

Prefectul judeţului a recunoscut că situaţia este una foarte sensibilă şi că împreună cu managerul interimar al Spitalului Judeţean „Mavromati”, Radu Malancea, caută soluţii pentru rezolvarea ei. „Cunoaştem problema şi încercăm să o rezolvăm. Am înţeles că CJ-ul a reziliat contractele. Am discutat deja cu domnul doctor Radu Malancea să le propună cadrelor medicale care nu vor să-şi expună familiile să meargă să se cazeze în campusurile şcolare pe care le avem la dispoziţie”, a declarat Dan Nechifor. Este vorba de campusurile şcolare de la Vorona şi Truşeşti.

Primarul municipiului, Cătălin Flutur, susţine că din momentul în care cele două spitale aflate în administrarea Consiliului Local, Pneumoftiziologie şi „Sfântul Gheorghe”, au devenit unităţi suport covid, a avut o discuţie cu conducerile acestora în acest sens. Astfel, de la Spitalul Pneumoftiziologie au fost trei cadre medicale care au optat pentru un ciclu de izolare de 14 zile la Hotel „Rapsodia”, care a expirat ieri şi un caz care mai rămâne în hotel câteva zile, iar de la Spitalul Municipal „Sfântul Gheorghe” au fost 15 cadre medicale, care vor părăsi hotelul zilele viitoare.

„Este o măsură care mi se pare normală ca medicii, asistenţii şi infirmierii să nu meargă acasă să-şi pună în pericol familiile. Eu ştiu că trebuie să plătească Ministerul Sănătăţii prin DSP. Cine o să plătească, la un moment dat, vom vedea”, a declarat Cătălin Flutur.

Soluţie găsită pentru voluntarii de la Iaşi care activează la UPU

O situaţie mai aparte era cu cei patru voluntari din judeţul Iaşi care activează în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). În cazul lor reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai conducerii UPU au reuşit să găsească o rezolvare. „Am avut o discuţie cu domnul prefect şi am reuşit să găsim spaţii de cazare în cadrul clădirii care adăposteşte Serviciul de Permise”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

La jumătatea lunii aprilie, într-o teleşedinţă extraordinară, CJ Botoşani a aprobat rectificarea bugetului propriu în sensul alocării a 3,238 milioane de lei pentru plata cazării şi mesei personalului medical şi de suport dedicat secţiei Covid-19 şi a celor care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului propriu în hotelurile Maria şi Rapsodia. Banii veneau de la Ministerul Sănătăţii.

– Tudor CHIRIAC

– Marius ILINCARU

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...