Dosarul deschis în cazul celor doi botoşăneni găsiţi morţi în judeţul Sibiu, la începutul acestei luni, a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Decizia a fost luată de autorităţile sibiene, după ce concluziile preliminare ale autopsiei au arătat că cei doi bărbaţii ar fi consumat alcool metilic. În paralel, firma din Mediaş care le-a vândut alcoolul este cercetată penal pentru înşelăciune.
„Concluziile preliminare medico-legale au avansat ipoteza că decesul ambelor persoane a survenit în urma consumului de alcool. Având în vedere existenţa unor similitudini între decesul celor doi bărbaţi şi cazurile înregistrate în judeţul Iaşi, am decis să transferăm dosarul, în cursul acestei săptămâni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, în vederea continuării cercetărilor. Noi nu am reuşit să aflăm dacă alcoolul respectiv era etichetat ca atare întrucât au fost găsite doar nişte recipiente cu alcool, care nu aveau nici o menţiune pe ele, dar recipientele respective au fost trimise şi ele la Iaşi, anchetatorii având posibilitatea să facă o serie de analize comparative pentru a stabili dacă este vorba de acelaşi tip de alcool metilic”, a declarat pentru „Monitorul” prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veştemean.
Muncitori găsiţi morţi pe un drum forestier
Cei doi bărbaţi, în vârstă de 45 şi 51 de ani, erau angajaţi ai unei firme de exploatare a lemnului şi au fost găsiţi morţi în dimineaţa zilei de 5 mai, pe un drum forestier din localitatea Boian, judeţul Sibiu.
Cazul a fost cercetat de poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Mediaş şi Serviciul Investigaţii Criminale Sibiu şi preluat ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, investigaţiile arătând că cei doi botoşăneni au murit după ce au băut spirtul cumpărat de reprezentanţii firmei. Prin urmare, cercetările au fost extinse, stabilindu-se că recipientele cu spirt medicinal fuseseră cumpărate de la o firmă din municipiul Mediaş (jud. Sibiu), care se aprovizionase la rândul ei de la o societate din Bucureşti.
Cazuri similare descoperite în Iaşi
Suspiciunile anchetatorilor au apărut după ce la sfârşitul lunii aprilie zece persoane din Iaşi au murit după ce au băut spirt medicinal contrafăcut. Ulterior, numărul deceselor suspecte a crescut la 17, iar în urma verificărilor s-a stabilit că spirtul cu pricina fusese vândut de o societate comercială din municipiul Iaşi, care a achiziţionat la rândul ei, de pe raza municipiului Bucureşti, în zilele de 10 şi respectiv 13 aprilie o cantitate de alcool sanitar denumit SANTE MED, pe etichetă precizându-se ca ar conţine alcool etilic şi că ar fi vorba de un „produs pentru igiena umană, dezinfectant general de uz extern”.
Anchetatorii au reuşit să identifice câteva recipiente din acele loturi, care au fost trimise spre analiză la Institutul Medico Legal Iaşi, ocazie cu care, în conţinut, a fost identificată o concentraţie foarte mare de alcool metilic.
Ulterior, anchetatorii au organizat mai multe percheziţii stabilindu-se că firma producătoare utilizase în procesul de fabricaţie alcool metilic, în loc de alcool etilic. Atunci, anchetatorii au cerut arestarea a trei cetăţeni arabi, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad şi Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”, pentru ucidere din culpă, înşelăciune şi falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, instanţa prelungind, marţi, mandatele de arestare emise pe numele acestora.
Alcoolul metilic este foarte toxic, fiind incolor, volatil şi inflamabil şi se aseamănă cu alcoolul etilic, cu care poate fi uşor de confundat. În schimb, îngurgitarea unei cantităţi de 30 de mililitri de alcool metilic poate avea efect letal. Persoanele care au consumat alcool metilic acuză o stare de rău general, cu tulburări de vedere, dureri de cap, probleme digestive, iar când este vorba de cantităţi mai mari sau consum pe o perioadă mai îndelungată se poate ajunge la deces.