spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomePrima PaginăInstituţii publice luate cu asalt de botoşăneni (video)

Instituţii publice luate cu asalt de botoşăneni (video)

♦ Mai multe instituţii care şi-au reluat, începând de ieri, activitatea cu publicul au fost luate cu asalt de botoşăneni
♦ Accesul în interiorul sediilor a fost restricţionat la un număr limitat de persoane pentru a se putea păstra distanţarea socială

Instituţiile statului au deschis activitatea cu publicul la ghişee şi au fost luate cu asalt. Ieri, după aproape două luni de activitate exclusiv online, acestea au trebuit să reia interacţionarea cu publicul.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Printre cele mai mari cozi s-au făcut la Casa Judeţeană de Pensii (CJP), care lucrează şi cu efectivul împuţinat din cauza cazurilor de Covid19 apărute în instituţie, dar şi la celelalte instituţii situaţia nu a fost mai bună.

Zeci de persoane au aşteptat minute în şir să poată intra în sediul instituţiei să-şi depună fizic, la ghişee, documentele pentru problemele cu care s-au confruntat în această perioadă. În sediu era permisă doar intrarea unui număr limitat de persoane, iar acestora li se lua temperatura. „În situaţia actuală, eu zic că ne-am descurcat onorabil cu personalul pe care l-am avut la dispoziţie şi am onorat solicitările beneficiarilor. Pe viitor, pentru o flexibilizare a activităţii şi pentru a nu pierde timp preţios la depunerea documentelor, îi rog pe beneficiari să vină cu cererea şi formularele completate de acasă sau să apeleze cu încredere la serviciile poştale sau la depunerea documentelor prin mijloacele electronice”, a declarat Cristian Anton, directorul CJP.

La Casa de Pensii s-a reluat activitatea cu publicul pe trei paliere şi anume: depunerea dosarelor de pensionare, expertizarea medicală a persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate şi, de asemenea, depunerea cererii şi documentelor necesare pentru primirea ajutoarelor de deces.

Cozi uriaşe la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor

Zeci de persoane au format, ieri dimineaţă, o coadă imensă şi la sediul Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Pensionarilor din Botoşani de pe Aleea Maxim Gorki. Încă de la ora 8:00, oamenii s-au aşezat la rând pentru plata ratelor şi pentru contractarea de noi credite. Coada la CAR Pensionari s-a întins pe zeci de metri, oamenii ocupând atât aleea de acces în scara de bloc în care îşi are sediul instituţia financiară nebancară, cât şi un trotuar de pe Maxim Gorki. De remarcat că aceştia au respectat recomandările autorităţilor şi au păstrat distanţa socială.

Aglomeraţie şi la APIA

Oameni s-au adunat şi pe scările Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoşani. Mai multe persoane de vârsta a treia au venit în ideea de a depune fizic dosarele pentru subvenţiile europene, dar, spre dezamăgirea lor, acest lucru nu s-a putut pentru că, de la nivel central, s-a statuat ca întreaga campanie de primire a cererilor să se desfăşoare online. „Ordinul 132 din 15 mai arată că primirea cererilor de la fermieri se va face doar prin mijloace online pe toată durata stării de alertă. Oamenii au venit repede, dar din păcate nu le-am putut onora cererile şi a trebuit să-i trimitem acasă”, a declarat Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al APIA Botoşani.

Acces restricţionat la ANAF şi Trezorerie

Cozi s-au înregistrat şi la intrările în sediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Botoşani şi cel al Trezoreriei. Şi aici intrarea în sediile instituţiilor s-a făcut restricţionat, astfel încât să nu se aglomereze holurile de aşteptare.

De asemenea, contribuabilii nu mai puteau merge la inspectorii fiscali sau la finanţiştii cu care aveau treabă, ci aceştia erau chemaţi jos să preia documentele, să le rezolve problemele sau să le răspundă la întrebări. De astăzi, şi aici botoşănenilor li se va verifica temperatura în momentul intrării în instituţie.

Rând pentru cazier

Cozi au fost şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), unde zeci de botoşăneni s-au prezentat la ghişeu pentru a solicita eliberarea cazierului judiciar. Din cauza numărului mare de solicitări şi a măsurilor privind păstrarea distanţei de siguranţă între persoane, rândul format a ajuns la un moment dat până pe trotuarul din Bulevardul Mihai Eminescu. Asta pentru că accesul în sediu era permis doar unei singure persoane, care era verificată cu termometrul pentru se vedea temperatura corporală.

Documentul poate fi solicitat online

În acest context, reprezentanţii IPJ au făcut un apel la oameni anunţând că documentul poate fi solicitat on-line, prin descărcarea formularului de pe site-ul inspectoratului https://bt.politiaromana.ro/ro/informatii-utile/documente-eliberare-acte/eliberare-cazier-judiciar şi trimiterea solicitării prin email la adresa cazier@bt.politiaromana.ro, urmând ca solicitantul să semneze cererea la înmânarea documentului de la ghişeu. Totodată, li s-a recomandat botoşănenilor care vor să depună documentele la dosarele de concurs, angajare, licitaţie, etc. să-şi dea acceptul pentru ca certificatele de cazier judiciar sau adeverinţele de integritate comportamentală să fie cerute direct IPJ de instituţiile care le solicită.

În plus, au adăugat reprezentanţii IPJ, valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice a fost extinsă pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. „Facem apel către cetăţeni ca prezentarea la ghişeul de relaţii cu publicul să se realizeze numai în situaţii urgente, când certificatul de cazier judiciar sau adeverinţa de integritate comportamentală este absolut necesară, iar obţinerea nu poate fi amânată până la stabilizarea situaţiei”, a spus Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ.

Pentru evitarea aglomeraţiei la ghişeu, poliţiştii recomandă cetăţenilor care nu deţin cunoştinţe tehnice care să le permită transmiterea prin e-mail a documentelor să se prezinte la ghişeu cu cererile gata completate, conform modelelor descărcate de pe site. Tot pentru a veni în sprijinul botoşănenilor, IPJ au extins programul cu publicul. Astfel, cazierul va putea fi solicitat de la sediul IPJ în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8,30-13 şi 14-15, în timp ce ghişeele de la Poliţia Municipiului Dorohoi, Poliţia oraşului Săveni şi Poliţia oraşului Darabani vor fi redeschise, începând de astăzi, acestea funcţionând tot de luni până vineri, între orele 9-11.

– Marius ILINCARU
– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
93 %
1.5kmh
49 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...