România se confruntă de aproape două luni cu pandemia de Covid19, care a schimbat complet stilul de viaţă al întregii omeniri. Chiar şi aşa, deşi de aproape şapte săptămâni se fac planuri şi se prezintă măsuri, unele spitale încă sunt luate pe nepregătite de bolnavii pe care ştiau clar că trebuie să-i primească. Oricât de bizară ar putea părea această afirmaţie în contextul actual, aceasta nu face decât să exprime realitatea cu care se confruntă în aceste zile judeţul Botoşani. În această situaţie se află Spitalul de Pneumoftiziologie Botoşani şi Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” Botoşani, care, în aceste zile ar fi trebuit să preia bolnavii asimptomatici şi cu simptome uşoare din Spitalul Judeţean.
Decizie luată în urmă cu trei săptămâni
Cele două unităţi sanitare au fost desemnate, în urmă cu aproape trei săptămâni, să devină spitale de Faza a II-a. Decizia în acest sens a fost luată, aşa cum „Monitorul” scria în urmă cu trei săptămâni, în cadrul unei şedinţe a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, ce a avut loc la finele lunii aprilie la Prefectură. Atunci, după evaluarea riscului de îmbolnăvirea s-a ajuns la concluzia că numărul de cazuri din judeţ va creşte. În acest context membrii Grupului de suport tehnico-ştiinţific au stabilit ca pacienţii asimptomatici şi simptomatici cu forme uşoare să fie internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Botoşani şi Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botoşani.
Practic, încă de atunci, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi toţi factorii de decizie de la nivelul judeţului au stabilit că cele două spitale vor prelua pacienţi covid, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Pacient ţinut în aşteptare 16 ore
Deşi decizia părea una clară, realitatea avea, însă, să fie alta, iar de suferit au avut zeci de pacienţi care au aşteptat mai bine de 12 ore pentru a li se găsi un loc în Spitalul Judeţean, plin până la refuz cu cazuri suspecte şi confirmate de Covid19.
Unul dintre pacienţi a ajuns să aştepte chiar şi 17 ore. „De ieri de la ora 19.00 şi până la 11 dimineaţa am umblat pe aici de parcă eram deţinut. Mi-au luat probe din nas, din gură, că sunt suspect. Am întrebat de care suspect sunt. Am răcit mai tare decât eram. Am stat o noapte întreagă şi am patrulat pe betonul ăsta de parcă eram paznic”, a spus Gheorghe S., un pacient în vârstă de 71 de ani din Botoşani.
După 16 ore de aşteptare, bărbatul şi-a pierdut încrederea în cadrele medicale şi, când într-un final s-a găsit un loc pentru el, a dorit să refuze internarea. „Păi dacă în 16 ore nu mi-au dat un pahar cu apă, cum să cred că mă pot vindeca de altceva în spital?”, se întreba acesta.
Echipajul de poliţie chemat în ajutor de cadrele medicale l-a convins, însă, că este mai bine să rămână în spital pentru sănătatea lui.
Spitale de suport goale, în timp ce Spitalul Judeţean este arhiplin
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) spune că marţi s-a înregistrat un aflux foarte mare de suspecţi covid, iar acest lucru a dus la spraaglomerarea unităţii medicale şi a crescut timpii de aşteptare pentru internare, unitatea fiind plină până la refuz, în condiţiile în care celelalte două spital de suport erau goale.
Cei din conducerea unităţii au catalogat comportamentul celor din cele două spitale, care ar fi trebuit să vină în sprijinul SJU, lipsit de colegialitate şi bun simţ, obligând, astfel, pacienţii să stea să aştepte zeci de ore internarea într-un spital arhiplin. „Pentru că în data de 12 mai prezentările în serviciul de urgenţă al Spitalului Judeţean a fost într-un număr crescut cu cazuri de suspecţi covid, iar corpul central al SJU era ocupat în întregime cu cazuri similare, adică suspecţi şi pacienţi confirmaţi Covid-19, au fost mai multe cazuri de pacienţi care au aşteptat în serviciul de urgenţă un interval mare de timp, aproximativ 14-16 ore. Consider că acest lucru se datorează în continuare faptului că, deşi în acest moment mai sunt două spitale nominalizate pentru a interna bolnavi covid pozitiv, mă refer la Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Sfântul Gheorghe, aceste spitale au ştiut că vor fi incluse în sistemul de pachet COVID-19, dar nu au luat nici o măsură pentru a fi pregătite ca în acest moment să poată primi această categorie de pacienţi. Considerăm oportun un punct de vedere al acestor spitale de a explica de ce, cu toate că ştiau acest fapt, nu au pregătit logistica necesară – reparaţii curente, circuite epidemiologice – pentru a fi apte să interneze aceşti pacienţi”, a precizat Ioan Asafte, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.
Explicaţii îndoielnice prezentate de reprezentanţii celor două unităţi sanitare
Explicaţiile prezentate de reprezentanţii celor două spitale de suport, TBC şi Recuperare, sunt însă, cel puţin îndoielnice. Astfel, cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) au anunţat că îşi refac reţeaua de apă în unitate, în timp ce reprezentanţii Spitalului de Recuperare au anunţat că ei nu pot asigura circuite şi au cerut sfatul DSP, deşi chiar DSP a nominalizat unitatea sanitară pentru a intra în faza a doua, iar pacienţii care vor fi internaţi vor fi doar covid pozitivi, deci nu vor fi necesare circuite speciale.
„Este o problemă de management”
Prefectul judeţului, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, chiar organismul care a decis ca cele două spitale să preia din bolnavii covid încă din urmă cu trei săptămâni, susţine că ştie foarte bine această problemă. „Joi ar trebui să putem prelua pacienţi pe secţia de Pneumo, iar la Recuperare ni s-a spus că ar mai trebui lucrat un pic la partea de circuite şi luăm în calcul inclusiv Secţia de la Săveni, ca soluţie de avarie. La Pneumo este o problemă tehnică la instalaţia de canalizare. Recuperarea este un spital în care managerul, după apariţia ordinului ministrului Sănătăţii, trebuia să se îngrijească de acest lucru. Asta înseamnă că este o problemă de management”, a spus prefectul Dan Nechifor.
„Noi nu avem personal de specialitate pentru aşa ceva”
De cealaltă parte, managerul Spitalului de Recuperare din Botoşani susţine că nu a reuşit să realizeze circuitele, deoarece acolo încă mai sunt internaţi bolnavi non-covid trimişi de la Spitalul Judeţean Botoşani, care ar trebui transferaţi la Spitalul Municipal Dorohoi, dar nici spaţiul nu le permite realizarea circuitelor epidemiologice.
„Am făcut demersuri pentru stabilirea circuitelor. Noi avem o clădire veche din anii ’30 şi considerăm că nu putem să asigurăm circuitele necesare. Noi nu avem personal de specialitate pentru aşa ceva. Avem un singur lift cu care cărăm şi alimentele, pacienţii, lenjeria, deşeurile contaminate. Dacă ei găsesc o soluţie, noi nu avem nimic împotrivă”, a precizat Gabriela Mihaela Varzari, managerul Spitalului de Recuperare Botoşani.