Aşa cum era de aşteptat, bolnavii de Covid19 internaţi în spital se aşteaptă să fie iar mutaţi. Asta pentru că autorităţile au realizat faptul că unitatea centrală a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a devenit deja arhiplină în urma deciziilor de internare în masă a bolnavilor diagnosticaţi cu Covid19, indiferent dacă aceştia erau asimptomatici sau au forme uşoare ale bolii. Din acest motiv, în decurs de nici 48 de ore, întreg spitalul a devenit arhiplin, în prezent existând nu mai puţin de 215 bolnavi confirmaţi internaţi şi alţi 60 de suspecţi de Covid19.
Astfel, instituţia prefectului de la Botoşani a anunţat că s-au pregătit încă două spitale pentru a deservi cazurile din judeţ. De asemenea, au fost pregătite condiţiile administrative ca şi aceste două spitale, dacă va fi necesar, să preia medici detaşaţi chiar şi din alte judeţe.
La Prefectură a avut loc ieri şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, iar evaluarea riscului de îmbolnăvirea a dus la concluzia că numărul de cazuri din judeţ va creşte. În acest context membrii Grupului de suport tehnico-ştiinţific au stabilit ca pacienţii asimptomatici şi simptomatici cu forme uşoare să fie internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Botoşani şi Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botoşani”.
„Măsura a avut la bază necesitatea asigurării serviciilor medicale de urgenţă şi pacienţilor noncovid, având în vedere că la ora actuală blocul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” înregistrează un număr mare de pacienţi testaţi pozitiv cu coronavirus”, se mai precizează în comunicatul de presă emis ieri.
Cu alte cuvinte, autorităţile încearcă să repare ce au stricat cu doar câteva zile în urmă, când au luat decizia de a interna, fără a face vreo diferenţă, toţi botoşănenii diagnosticaţi pozitiv cu Covid19, deşi unii erau asimptomatici, alţii mai aveau 2-3 zile de autoizolare sau forme uşoare. Cum acest fapt a umplut la maxim spitalul, iar alte soluţii pentru bolnavii gravi nu erau, s-a decis ca cele două unităţi sanitare secundare, aproape goale încă de la începutul pandemiei, să fie, în sfârşit, utilizate pentru ceea ce trebuia şi anume cazarea bolnavilor cu forme uşoare sau asimptomatici. Doar că acum, pentru eliberarea unităţii centrale a SJU, va trebui ca o parte dintre pacienţii deja internaţi să fie iar mutaţi, într-una dintre cele două unităţi medicale.
Decizii haotice luate de DSP
În urmă cu aproximativ zece zile toţi bolnavii de Covid19 au fost sunaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi îndemnaţi să sune cât mai repede la 112 pentru a cere să fie duşi la spital pentru internare, deşi unii pacienţi stăteau de mai bine de 10 zile în autoizolare la domiciliu sub tratament.
În momentul în care bolnavii cereau explicaţii acestora li se transmitea sec că „aşa este ordin de la DSP”, aceştia fiind ameninţaţi prin telefon că refuzul de a merge la spital ar însemna că vor fi transportaţi cu Poliţia. O mare parte dintre cei chemaţi imperativ la spital erau chiar parte din personalul medical al SJU, aflat în izolare la domiciliu impusă chiar de DSP.
Decizia şefilor din Sănătate i-a nelămurit chiar şi pe unii medici din spital, care s-au văzut deodată cu secţiile pline, deoarece pacienţii cu suspiciune se internează câte unul în salon, astfel că în unele secţii stau internaţi doar 20-30 de bolnavi pe un etaj întreg.
Fiind solicitat un punct de vedere oficial de la DSP Botoşani, răspunsul acestora a fost scurt. „Pozitivii au fost chemaţi pentru internare deoarece aşa este procedura”, au spus aceştia.
Situaţia s-a schimbat radical la doar 72 de ore. Realizând că măsurile pe care le iau nu au foarte mult sens, dar şi faptul că au reuşit, în doar 24 de ore, să aglomereze Spitalul Judeţean, reprezentanţii DSP au revenit asupra deciziei potrivit căreia testările nu mai pot fi făcute la domiciliu.