Escrocii au trecut din nou la atac. Ţinta o reprezintă tot persoanele vârstnice, care sunt păcălite prin intermediul unor apeluri telefonice. O spun chiar reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), care au atras atenţia că, în ultima perioadă, în judeţ au fost înregistrate mai multe infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Potrivit aceloraşi surse, escrocii au făcut o victimă, în celelalte situaţii lucrurile oprindu-se la faza de tentativă.
„Aceste infracţiuni sunt în atenţia poliţiştilor, fiind constituit un grup de lucru care efectuează cercetări şi investigaţii exclusiv pe această problematică”, a subliniat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.
În acest context, poliţiştii botoşăneni atenţionează din nou cetăţenii să manifeste prudenţă atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute ce pretind a deţine diferite calităţi precum cea de avocat, procuror, poliţist sau medic şi solicită sume de bani ori alte bunuri.
Sume mari de bani obţinute prin metoda Accidentul
Metoda denumită generic „Accidentul” este modul prin care anumite persoane încearcă şi uneori reuşesc să obţină sume mari de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea sau de naivitatea unor persoane. Ţinta escrocilor sunt în general persoanele în vârstă, care sunt apelate telefonic şi păcălite de necunoscuţi care pretind în mod fals că rude ale vârstnicilor au suferit un accident rutier şi au nevoie urgentă de bani.
„În situaţia în care sunteţi înştiinţaţi în cadrul unei astfel de convorbiri cu privire la existenţa unui eveniment rutier în care ar fi implicată o rudă sau o persoană apropiată dumneavoastră, nu daţi curs solicitărilor, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională”, este sfatul poliţiştilor. Totodată, reprezentanţii IPJ spun că în momentul în care persoanele primesc astfel de apeluri să verifice de fiecare dată veridicitatea informaţiilor, contactând rudele cu pricina ori instituţiile abilitate – poliţie, parchet, spital.
În situaţia în care nu se poate verifica informaţia, sfatul poliţiştilor este să nu se accepte în niciun caz efectuarea de transferuri bancare ori de plăţi prin intermediul unor persoane străine şi să se sune la 112.
Cetăţeni sfătuiţi să fie prudenţi
Botoşănenii sunt sfătuiţi să înveţe să fie prudenţi, să nu ofere informaţii personale ori referitoare la sumele de bani pe care le deţin (pensii, salarii, etc.) De asemenea, oamenii nu trebuie să permită accesul în locuinţă unor persoane străine care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori, etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Întrucât vârstnicii sunt cei vizaţi de infractori, poliţiştii solicită sprijinul celor tineri din familii, astfel încât bătrânii să fie sfătuiţi în mod direct de rude cum să se protejeze şi cum ar trebui să reacţioneze în astfel de situaţii.