În lupta cu coronavirusul cel mai mare inamic al nostru suntem chiar noi. Cadrele medicale luptă cu lipsa de sinceritate a pacienţilor, cu tupeul şi nesimţirea acestora, dar mai ales cu inconştienţa. O astfel de situaţie deosebit de gravă a avut loc ieri dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” unde sunt internaţi pacienţii cu suspiciune de Covid-19, scenele reflectând exact inconştienţa unor pacienţi. Un bărbat de 46 de ani, din municipiul Botoşani, venit de patru zile de peste hotare, care este suspect de îmbolnăvire cu coronavirus, a încercat să fugă din spital. Botoşăneanul a început să facă scandal, a ameninţat cadrele medicale, după care a vrut să părăsească unitatea medicală, pe motiv că refuză să primească tratament. Mai mult, acesta le cerea cadrelor medicale o cafea şi o ţigară, ameninţând că le scuipă, astfel existând riscul de a le infecta şi pe ele, în caz că era pozitiv la noul coronavirus.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Depăşite de situaţie şi temându-se din cauza ameninţărilor primite, cadrele medicale au cerut sprijinul autorităţilor, iar la faţa locului au ajuns atât echipaje de jandarmi, cât şi de poliţie, având loc o adevărată degringoladă. Nemaiştiind ce să facă în legătură cu pacientul s-a pus în discuţie şi transferul la Psihiatrie, însă cum acolo nu este asigurată o zonă specială pentru astfel de cazuri, astfel că medicii psihiatri au decis sedarea lui la faţa locului, la Secţia de Infecţioase.
Bebeluş suspect după ce a fost pupat de mama întoarsă din Italia
Medici infecţionişti au în această perioadă sub observaţie un copil de doar un an și șapte luni, internat cu suspiciune de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Micuţul a ajuns la spital împreună cu tatăl lui, aduşi de o ambulanţă, după ce bărbatul a cerut ajutorul cadrelor medicale din cauza simptomelor pe care le avea copilul. Acesta a declarat că micuţul a intrat în contact cu mama, venită în urmă cu câteva zile din Italia, care se află în proces de divorţ cu bărbatul, iar aceasta a venit şi a sărutat şi îmbrăţişat copilul, după care a plecat într-o altă comună.
Micuţul a fost internat cu simptome specifice coronavirusului la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean. „Urmează să se facă o anchetă, coordonată de cei de la DSP, să vedem care este situaţia mamei. Copilul, prezentând simptome respiratorii, trebuie să fim foarte atenţi şi să confirmăm sau infirmăm posibilitatea de a fi contactat virusul. În prezent este doar o suspiciune”, a spus medicul primar infecţionist Valentina Morcov.
Ambulanţă aşteptată în faţa blocului de un izolat la domiciliu
Cadrele medicale de la Ambulanţă şi Urgenţe se plâng tot mai des de lipsa de sinceritate şi moralitate a unor pacienţi, care nu recunosc că au fost în zone de risc sau că au intrat în contact cu o persoană abia după ce ajung la spital.
Un astfel de caz a fost şi cel al unui bărbat de 40 de ani, aflat în izolare la domiciliu, care bătea, ieri dimineaţă, pe la uşile vecinilor şi spunea că are nevoie să meargă la spital. Bărbatul era venit din străinătate de puţin timp, iar zona din care a venit presupunea izolarea la domiciliu, însă el mergea din uşă în uşă la vecini. Unul dintre aceştia, speriat, a sunat la 112 şi a relatat fapta, iar o ambulanţă a ajuns la faţa locului pentru a-l lua pe bărbat. Inconştienţa acestuia a continuat, astfel că a decis să iasă în întâmpinarea cadrelor medicale, care l-au găsit în faţa blocului. „Noi ne protejăm, că este meseria noastră şi avem o datorie faţă de noi şi semenii noştri. Dar pe aceste persoane cine le protejează? Când ei sunt lipsiţi de raţiune şi minimul bun simţ şi ies din casă, se plimbă pe stradă când vor şi cum vor, unde este protecţia noastră?”, se întreba un angajat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Zeci de apeluri la DSP
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dar şi poliţiştii, sunt depăşiţi de numărul mare de apeluri. Zilnic zeci de persoane sună, fie la 112, fie la DSP şi se plâng de câte un vecin sau chiar de cunoştinţe, despre care ştiu că au venit din străinătate, dar nu respectă nici o condiţie de autoizolare. Uneori, însă, nici răspunsurile celor de la DSP nu îi ajută, aşa cum s-a întâmplat şi ieri, în cazul unor oameni care nu ştiau cum să procedeze în legătură cu vecinii lor. „Am sunat la poliţie, ni s-a spus că nu e treaba lor. Am sunat la DSP şi le-am spus că avem mai mulţi vecini veniţi cu toţii din Spania şi se plimbă prin sat. Ne-au întrebat când au venit şi le-am spus că pe 14, iar atunci domnul de la telefon ne-a spus să stăm liniştiţi, că abia pe 15 s-a pus carantina. De parcă, dacă avea boala, ea ţinea cont de data de 14 sau 15”, s-a plâns ieri un botoşănean, iar ca el sunt încă mulţi.
„Trebuie să ne pese de cei de lângă noi”
Unii dintre cei pentru care sunt sesizate autorităţile ajung să fie consideraţi cazuri suspecte, iar alţii chiar să fie amendaţi de către autorităţi pentru că au părăsit domiciliul, unde erau în autoizolare. „Oamenii trebuie să devină conştienţi şi de propria persoană şi de cei din jur. Trebuie să ne pese de cei de lângă noi. Trebuie să ne gândim nu doar la binele nostru, ne gândim şi la cei din jur. Nu fac rău celor de lângă mine. Chiar dacă nu am niciun simptom. Mă izolez, stau închis în casă 14 zile, apoi pot fi liniştit. Dacă în cele 14 zile ies şi mă întâlnesc cu 100 de persoane, o să transmit virusul la cel puţin jumătate. Vin Sărbătorile, va fi greu, dar este ce mai importantă măsură ca să diminuăm impactul acestei boli”, a spus medicul primar infecţionist Valentina Morcov, şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean.