vineri, decembrie 27, 2024
AcasăPrima PaginăNoul virus aduce stare de urgenţă

Noul virus aduce stare de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seară că începând de astăzi se va institui stare de urgenţă, măsură care va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus. În termen de cinci zile, Iohannis trebuie să solicite Parlamentului încuviinţarea instituirii stării de urgenţă.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Ce presupune starea de urgenţă

Odată cu instituirea stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice centrale, în speţă, Ministerul Afacerilor Interne.

Pe durata stării de urgenţă, exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi restrâns, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, dar şi asta numai în măsura în care situaţia o cere.

Autorităţile pot limita sau interzice circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze permise de liberă circulaţie; să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute; să efectueze razii; să rechiziţioneze bunuri; să închidă frontiera de stat; să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice; să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate.

De asemenea, autorităţile au libertatea să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune. De asemenea, poate institui cenzura motivată de necesitatea protejării informaţiilor cu privire la starea de urgenţă.

Folosindu-se de starea de urgenţă, guvernanţii vor putea elimina licitaţiile, achiziţiile directe urmând a putea fi făcute direct, indiferent de valoarea lor.

Premierul anunţă că nu vor fi exagerări

„Din păcate am văzut foarte multe informaţii difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri.

La solicitarea preşedintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale să vină cu ele şi vreau să încredinţez cetăţenii care vor lua doar acele măsuri care sunt necesare. E o nevoie acută de materiale, echipamente, substanţe, medicamente pentru care există o dificultate în obţinere. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă. Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile din prima linie: DSP-uri, structurile Ministerului de Interne, capacităţile spitalelor. O altă măsură posibil a fi luată e de a limita creşterile preţurilor la medicamente pentru a nu permite specula. Există posibilitatea de a plafona preţurile la dezinfectanţi, măşti, mănuşi de protecţie”, a declarat ieri premierul Ludovic Orban într-o conferinţă de presă prin telefon, acesta fiind izolat după ce un coleg de partid a fost confirmat cu coronavirus. Premierul a fost testat negativ la prima recoltare de probe.

Noile măsuri anunţate de Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat ieri că instituirea stării de urgenţă va permite autorităţilor să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus. „Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenţie care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejaţi în momentul în care la apelul acestor persoane intervin pentru a repara reţelele de utilităţi, de telefonie, de energie electrică sau de alimentare cu gaz”, a arătat Vela.

O altă măsură vizează „instituirea izolării la domiciliu în locaţia declarată la intrarea în ţară pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de infecţii cu Covid-19”.

De asemenea, „se suspendă până la data de 31 martie 2020 organizarea şi desfăşurarea târgurilor de autoturisme”.

România a intrat în Scenariul trei

Numărul total al bolnavilor de COVID-19 a depăşit 100, astfel că autorităţile au început să aplice Scenariul 3 pentru urgenţe medicale şi de intervenţie în caz de pandemie. Scenariul s-a activat de la cazul 101 şi continuă până la 2.000 de cazuri, cu câteva etape intermediare, din 50 în 50 sau 100 de noi cazuri.

Când se aplică Scenariul 3, automat se activează modulele de triaj care au fost montate în curtea Spitalului Judeţean. Cazurile de coronavirus vor avea prioritate, în timp ce ceilalţi pacienţi vor fi amânaţi dacă nu este vorba de o urgenţă. Spitalele de boli infecţioase vor trata doar pacienţii cu Covid-19. De altfel, începând de vineri, o autospecială aparţinând ISU Botoşani a început să transfere bolnavi cu alte afecţiuni infecţioase de la Botoşani la Dorohoi, pentru a elibera cât mai multe paturi din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase Botoşani. „Secţiile de boli infecţioase ale Spitalului Judeţean vor interna doar suspiciunile de COVID-19, rujeolă, varicelă, meningită sau encefalită”, a precizat un reprezentant al SJU Mavromati.

De asemenea, întreg personalul spitalului a fost notificat să aibă un pachet cu lucruri necesare pentru trei zile. În caz că o secţie sau întreg spitalul va intra în carantină forţată.

În Scenariul 3, spaţiile pentru tratarea bolnavilor vor fi mărite şi vor fi aduşi medici suplimentari, în acest sens fiind deja contactaţi medicii de familie şi medicii de medicină şcolară.

Magazine şi farmacii luate cu asalt

Criza declanşată de pandemia de coronavirus şi anunţul lui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă începând de azi, fără a explica ce presupune aceasta, a scos din case sute de botoşăneni care au luat cu asalt magazinele, hipermarketurile şi piaţa pentru a-şi face provizii.

Primul val a fost la sfârşitul săptămânii trecute, când joi şi vineri s-au golit rafturile magazinelor. S-au cumpărat alimente de bază, dezinfectanţi, săpun şi obiecte de igienă personală, magazinele realizând vânzări uriaşe.

Un volum de vânzări neobişnuit de mare au avut şi hipermarketurile, deşi autorităţile statului, prin vocea consilierului ministrului Afacerilor Interne, Traian Berbeceanu, au anunţat că nu se vor raţionaliza alimentele.

Mai mult, atât ANPC, cât şi ANSVSA a anunţat în numeroase rânduri după întâlnirile pe care le-au avut cu reprezentanţii magazinelor membre ale Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), că nu sunt probleme cu stocurile de alimente de bază şi cu stocurile de produse dezinfectante, deşi cererea continuă să fie foarte mare.

Un comportament iraţional, în care lumea va cumpăra mult mai multe produse decât are nevoie, va fi cel care va determina o măsură de raţionalizare, care, în acest moment, nu este luată în calcul de autorităţi.

Cu toate acestea se pare însă că botoşănenii au dat crezare mai mult campaniilor de zvonuri, astfel că Piaţa Centrală era ieri mai aglomerată decât în perioada sărbătorilor. „Am adus carne şi ieri după-amiază (n.r. – sâmbătă), dar am dat-o toată. Până şi copitele de porci le-am vândut pentru câini. Volumul vânzărilor e mai mare decât în perioada sărbătorilor. Am făcut comandă de carne şi pentru mâine, dar să vedem dacă ne aduc”, a declarat unul dintre comercianţii din hala de carne.

Cozi mari s-au făcut şi în hala de lactate, unde sticla de lapte de doi litri a ajuns să se vândă cu opt lei. În hala de zarzavat, cartofii şi fasolele erau la mare căutare. Şi magazinele de cartier şi hipermarketurile au fost luate cu asalt de clienţi, cozile ieşind din magazine ca pe vremea lui Ceauşescu.

De ieri, Carrefour a luat decizia de a restricţiona accesul în magazin a clienţilor, permiţând prezenţa a doar o sută de persoane simultan printre rafturi. În aceste condiţii, în parcarea din lateralul  hipermarketului s-a creat o coadă cu zeci de persoane.

Pentru a limita nebunia, reprezentanţii Carrefour au anunţat că vor da doar câte zece produse de acelaşi fel de persoană. Este cazul făinii, mălaiului, orezului, uleiului şi al produselor dezinfectante.

Specialiştii spun însă că acest comportament al cumpărătorilor de a lua cu asalt magazinle este exagerat şi inutil, pentru că producătorii au stocuri de marfă, dar nu reuşesc practic să umple rafturile în timp util, iar cei care-şi fac suprastocuri ar trebui să se gândească la faptul că, în acest fel, îi privează de produse esenţiale şi pe cei care-şi fac cumpărăturile raţional, dar care de multe ori găsesc rafturi goale.

Valuri de clienţi se înregistrează şi în farmacii, unde accesul este limitat la câteva persoane, iar unele produse nu se mai găsesc, în timp ce altele aproape şi-au dublat preţul.

– Redacţia

 

 

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
95 %
0.9kmh
100 %
vin
2 °
sâm
3 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa se face poză primarului în dublu exemplar. De la birocrație vine, în caz că una se pierde.

EDITORIAL

Se vorbește intens în ultima perioadă despre globalizare, suveranitate, patriotism, proruși, prooccidentali și alte asemenea tendințe care definesc parțial personalitatea noastră. Părerile sunt dispersate...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...