Intervenţiile poliţiştilor de la Rutieră şi Ordine Publică vor fi înregistrate audio-video, în viitorul apropiat, cu ajutorul unor camere video portabile care vor intra în dotarea agenţilor. În acest sens, Poliţia Română a lansat procedura de achiziţie a 12.000 de camere audio-video de tip „body cam”, care vor fi ataşate la uniformele poliţiştilor în timpul serviciului. Acestea vor fi folosite, cu preponderenţă, în cadrul activităţilor de supraveghere şi control în trafic, precum şi la acţiunile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice. „Prin această achiziţie se urmăreşte creşterea eficienţei muncii poliţieneşti în contact cu cetăţenii, asigurarea mijloacelor de probă în soluţionarea unor acuzaţii privind comportamentul abuziv al cetăţenilor/poliţiştilor, eliminarea posibilităţilor de comitere a infracţiunii de luare/dare de mită, reducerea cauzelor de comitere a infracţiunii de ultraj, precum şi descurajarea unui eventual comportament agresiv al persoanelor ce intră în contact cu poliţiştii, având cunoştinţă de faptul că sunt filmaţi”, se arată în documentele privind organizarea licitaţiei.
„Aceste sisteme sunt benefice”
O parte dintre poliţiştii din judeţele Cluj şi Mureş au intrat deja în posesia acestor noi echipamente, însă nu se ştie cu exactitate când vor ajunge camerele la Botoşani, dar sindicaliştii din poliţie spun că utilizarea acestor „body cam”-uri va conduce la diminuarea numărului de incidente dintre poliţişti şi cei certaţi cu legea.
„Aceste sisteme audio video-portabile reprezintă mijloace eficiente de descurajare a săvârşirii unor fapte ilegale, precum ultrajele sau faptele de corupţie, ca urmare a conştientizării faptului că intervenţiile şi acţiunile poliţiştilor sunt înregistrate. Prin urmare, aceste sisteme sunt benefice atât pentru poliţişti, pentru protejarea acestora împotriva faptelor de ultraj şi a acuzaţiilor îndreptate împotriva lor cu privire la modul de exercitare a atribuţiilor de serviciu, cât şi pentru protejarea persoanelor ce fac obiectul intervenţiilor şi acţiunilor acestora. De exemplu, în judeţele pilot în care s-a trecut la utilizarea camerelor numărul de incidente a scăzut cu mai mult de 50%”, a spus Iulian Buciuleac, liderul organizaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
Imagini păstrate timp de şase luni
Potrivit procedurilor, la sfârşitul programului de lucru imaginile surprinse în timpul misiunilor vor fi descărcate într-un server şi vor fi păstrate timp de şase luni, cu excepţia situaţiilor în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La expirarea celor şase luni, înregistrările se distrug prin proceduri ireversibile.
Poliţiştii pot solicita înregistrările video dacă le sunt de ajutor pentru identificarea unor suspecţi, când au motive verosimile să bănuiască că pe imagini au fost surprinse persoane care se pregătesc să săvârşească o acţiune, dar şi atunci când vor să dea de urma unor suspecţi sau a unor bunuri furate sau interzise a fi deţinute.
Sindicaliştii sunt însă rezervaţi în ceea ce priveşte extinderea programului întrucât, spun ei, investiţiile din poliţie avansează cu viteza melcului, iar sumele utilizate pentru dotări sunt foarte mici în funcţie de necesarul real.
Prevederi legislative reglementate
Dincolo de aceste aspecte, trebuie menţionat faptul că, începând din luna ianuarie, au fost asigurate şi prevederile legislative care reglementează activitatea poliţiştilor precum şi modul în care vor putea să folosească body-cam-urilor. Potrivit acestor noi reglementări, poliţiştii vor putea să înregistreze orice acţiune în spaţiul public, inclusiv pentru punerea în executare a unui mandat, cu mijloace foto-audio-video, „fără consimţământul persoanelor vizate”.
Totodată, „Poliţia Română este autorizată să fixeze, ocazional, cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activităţi publice desfăşurate în locuri publice, fără consimţământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile pentru a bănui că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracţiuni sau alte fapte ilegale ori de natură să tulbure ordinea şi siguranţa publică”, se arată în legislaţie.
În schimb, legea interzice prelucrarea datelor cu caracter personal conţinute de imaginile fotografice ori înregistrările audio şi/sau video în alte scopuri decât cele în care au fost colectate, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege şi numai dacă sunt asigurate garanţiile necesare pentru protejarea drepturilor persoanelor vizate.