La Botoşani sunt peste 100.000 de locuinţe cu WC-ul în fundul curţii sau chiar fără WC, chiar dacă UE a pus la dispoziţie sume uriaşe pentru canalizări.
România este în infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor unei directive europene, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile racordate la canalizare. Prin declanşarea infringementului, ţara este vizată de penalităţi zilnice de sute de mii de euro şi riscă şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.
La încheierea capitolelor de negociere privind aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, cele două părţi au stabilit termenul până la care ar fi trebuit ca aglomerările de locuitori să fie racordate la sisteme de canalizare şi apă. Mai mult, prin intermediul programelor de pre-aderare şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), România a primit miliarde de euro în acest scop. Banii, în mare parte au fost accesaţi de comunităţile locale, care i-au pus în operă, dar în multe comune persoanele care s-au racordat la reţelele de apă şi canalizare pot fi numărate pe degete. Deşi lucrurile par simple în teorie, în practică totul arată diferit. Branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt deloc de neglijat. Deşi taxa de branşament este în general mică, de câteva zeci de lei, realizarea efectivă a branşamentului ajunge, pentru o distanţă de până la 10 metri faţă de reţeaua publică, între 1.200 şi 2.000 de lei.
Sisteme preluate degeaba
În această situaţie, sistemele de apă şi canal nu sunt eficiente, iar multe, deşi au fost preluate de operatorii de apă şi canal, nu au fost puse în funcţiune. Situaţia este în toată ţara, dar se simte parcă mai acut la Botoşani, unde conform recensământului din 2011 existau aproximativ 175.000 de gospodării, dintre care doar 64.000 aveau apă şi closet şi aproximativ 100.000 aveau WC-ul în fundul curţii. Alte 10.000 nu aveau niciun fel de WC.
Datele Eurostat arată că în România sunt 8,89 milioane de locuinţe, dintre care 3,98 milioane sunt în mediul rural. Dintre acestea, 2,9 milioane au acces la o reţea de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt branşate. Deci aproape 1,8 milioane de locuinţe (în care locuieşte 29,7% din populaţia României) au în continuare WC-ul în fundul curţii.
Amenzi prevăzute de lege
Anul trecut, Ministerul Dezvoltării a trimis o circulară în teritoriu, înştiinţând primăriile că persoanele care au acces la canalizare vor fi obligate să se branşeze la reţea. Primarii vor fi obligaţi să întocmească o listă cu persoanele fizice sau juridice care nu s-au branşat până în prezent la sistemul de canalizare, iar lista urma a fi trimisă Gărzii de Mediu. Comisarii de mediu au fost anul trecut pe la toate primăriile şi le-au transmis edililor că trebuie să-i amendeze pe cei care refuză să se branşeze la reţele. Amenzile nu sunt deloc neglijabile, ci pot ajunge până la 4.000 de lei.
Anul trecut fiind unul prin excelenţă electoral, la fel ca şi acesta, primarii nu au aplicat nici o amendă pe această speţă.
„Obligaţia nu este doar a Gărzii de Mediu, ci şi a primarilor, că ei sunt cei care vor trebui să aplice sancţiunile. Noi am mers şi am trasat sarcini primarilor. Ei trebuie să meargă să-i amendeze pe oameni, nu noi”, a declarat Cristina-Ionela Kashyap, comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani, cu ocazia bilanţului pe 2019 a instituţiei pe care o conduce. Aceasta a mai amintit că, potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare.
Guvernanţii susţin că programul ar trebui modificat
Cu toate acestea, noua guvernare PNL susţine că ar trebui modificat programul de construire a reţelei de canalizare în mediul rural prin realizarea de fose septice care să fie alocate la câte 20-30 de gospodării. Anunţul a fost făcut de deputatul PNL Florin Roman, după întâlnirea ministrului dezvoltării, Ion Ştefan, cu parlamentarii liberali. „În mediul rural tot mai puţină lume se racordează la reţeaua de canalizare din cauza preţurilor mari la branşamente. În zonele rurale unde populaţia scade, preţul foselor e mult mai rezonabil. Gândiţi-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi (1,5-2 milioane lei, aproximativ 350-450 de mii de euro), gradul de branşare la reţea e între 30-40% la canalizare, pentru că oamenii refuză din cauza costurilor… O asemenea fosă ar fi 50.000 de euro”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.