Pesta porcină dă din nou târcoale județului. După focarul de la limita dintre județele Botoșani și Iași, de la Bivolari (jud. Iași), care a prins în zona tampon și trei sate din comuna Santa Mare (Santa Mare, Durnești și Bădărăi) și comuna Călărași în zona de supraveghere, un nou focar a explodat la doar 16 kilometri de comuna Românești. „Ieri (n.r. – miercuri), autoritățile veterinare din Republica Moldova au notificat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind înregistrarea unor cazuri de mortalitate, a unui focar de pestă porcină africană în Pădurea Domnească din Raioanele Fălești și Glodeni, unde s-au găsit, la sfârșitul anului 2019, 12 mistreți morți, iar în cursul anului 2020 34 de mistreți morți. Știm și din experiența gestionării celorlalte focare de pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde există o populație numeroasă de mistreți, odată apărută boala, aceasta evoluează exploziv… Ce e îngrijorător este faptul că această locație se află undeva la 16,5 kilometri de Prut în dreptul localității Românești, respectiv 23 de kilometri față de Bivolari. Practic presiunea virală în zonă este crescută”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
În acest context, oficialul a făcut apel la toată lumea să respecte măsurile elementare de biosecuritate pentru a evita răspândirea bolii și apariția unor noi focare la porcul domestic, mai ales că nici în județul nostru criza pestei porcine nu s-a stins. De la începutul anului a fost descoperit doar un mistreț pozitiv la peste porcină africană, acesta fiind împușcat în Pădurea Ibănești alături de alte două animale. În aceste condiții, toate cele trei animale au fost eliminate pentru a nu se răspândi virusul. Din păcate, perioada de supraveghere pentru virusul pestei porcine în acea zonă s-a extins cu doi ani. În total, în județul Botoșani, au fost găsiți morți și vânați 100 de mistreți cu pestă porcină africană. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit și vânat mai mult de jumătate dintre mistreți morți de pestă. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu peste un sfert din efectivele decimate de molimă. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.
În această lună a fost închis și ultimul focar la domestic, cel de al 19-lea. Din cauza molimei au murit 21 de animale, iar alte 125 au fost sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca aceasta să nu se extindă.