Omul de afaceri Gabriel Chiriac, patronul societăţii Grup Industrial Electrocontact SA Botoşani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani sub acuzaţia de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii în scopuri contrare acesteia.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2004 – 2012, Gabriel Chiriac nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale firmei veniturile rezultate din dobânzi ca urmare a împrumuturilor acordate altor societăţi şi ar fi dedus ilegal TVA aferent investiţiilor, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind stabilit la 332.009 lei.
Totodată, au precizat procurorii, acesta ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii o serie de cheltuieli făcute în scop personal. Astfel, în perioada 2008 – 2012, acesta ar fi făcut o serie de cumpărături sau achiziţii cu cardul, în nume propriu, în sumă de 317.314 lei, sumă care a fost evidenţiată mai apoi în contabilitate ca şi cheltuieli pe firmă.
Mai mult, în aceeaşi perioadă, omul de afaceri ar fi evidenţiat în contabilitatea societăţii Electrocontact, la capitolul investiţii, o serie de cheltuieli efectuate tot în scop personal privind construcţia unei case de vacanţă de la Sinaia, lucrări în valoare de 408.726 de lei, dar şi pentru o serie de reamenajări la locuinţa din Bucureşti, unde au fost efectuate lucrări de 110.421 de lei, în condiţiile în care atât casa de vacanţă din Sinaia, cât şi locuinţa din Bucureşti erau folosite exclusiv de el.
Prejudiciu stabilit printr-o expertiză financiar-contabilă
Dosarul penal a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Botoşani, valoarea exactă a presupusului prejudiciu urmând să fie stabilită în instanţă, cel mai probabil prin intermediul unei expertize financiar-contabile. Zilele viitoare, magistraţii vor verifica legalitatea administrării probatoriului şi a întocmirii rechizitoriului, după care vor decide data la care va începe procesul, care se va desfăşura la Botoşani.
Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, omul de afaceri va beneficia de prezumţia de nevinovăţie.
Achitat într-un dosar instrumentat de DNA
Acest dosar penal întocmit de procurorii botoşăneni vine la puţin timp după ce Gabriel Chiriac a fost achitat într-un alt dosar penal instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în care a fost acuzat de cumpărare de influenţă. Atunci, procurorii anticorupţie l-au bănuit că ar fi oferit unor magistraţi, în scopul rezolvării unor probleme personale, petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, cazare într-un apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, dar şi obiecte vestimentare de lux, totul în scopul tergiversării dosarelor aflate pe rolul instanţei supreme, în care el se judeca cu Fiscul, ori pentru strămutarea cauzelor ori în speranţa unor soluţii favorabile.
Originar din Huşi, Gabriel Chiriac a absolvit Facultatea de Mecanică din Iaşi, după care a obţinut repartiţie la Electrocontact Botoşani ca inginer stagiar. După evenimentele din Decembrie 1989, el a devenit director, iar de-a lungul anilor a cumpărat acţiuni ale firmei botoşănene devenind acţionar majoritar. Ulterior, însă, Electrocontact a intrat în declin, iar Gabriel Chiriac a ajuns să lucreze pentru Fondul Româno – American, unde a ocupat şi o funcţie de director.
La un moment dat, el a cochetat inclusiv cu PSD, iar unele voci au susţinut că a intenţionat chiar să preia conducerea filialei PSD Botoşani, dar s-a lovit de opoziţia baronilor locali. În 2011, omul de afaceri a intrat în atenţia DNA şi chiar a fost arestat preventiv fiind bănuit de o serie de legături cu unii judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar în 2018 toţi cei trimişi în judecată au fost achitaţi de instanţele de judecată.