14 candidaţi, 14 tipologii diferite, caractere diferite şi pregătiri diferite nu au fost de ajuns pentru electoratul botoşănean. În primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost 3.022 de voturi nule, adică 1,97%, buletine pe care s-au pus mai multe ştampile pe mai mulţi candidaţi, în afara patrulaterului unui candidat sau pe care nu s-a pus nici o ştampilă. Au fost şi situaţii în care electoratul şi-a arătat nemulţumirea şi a indicat ce fel de candidaţi vrea.
Astfel, pe unele buletine de vot au apărut căsuţe desenate cu pixul, în care apar numele fostului preşedinte Ion Iliescu, a răposatului Corneliu Vadim Tudor, dar şi a lui Liviu Pleşoianu, unul dintre social democraţii care îşi anunţaseră intenţia de a candida la preşedinţie. De asemenea, pe lista „doriţilor” se înscrie şi fostul jurnalist Radu Moraru, care a avut tentative de a intra în politică, dar fără prea mare succes.
Un alt alegător a făcut legătura între „Vasilica” şi PCR. Numărul de astfel de înscrisuri este mult mai mare şi arată de fapt nemulţumirea poporului faţă de actuala clasă politică.
Mesaje vulgare scrie la europarlamentare
În primăvară, la alegerile europarlamentare, mesajele au fost mult mai dure şi pe alocuri chiar vulgare. Atunci, cel mai des întâlnit mesaj a fost deja clasicul „M..e PSD”, dar au fost şi mesaje referitoare la întreaga clasă politică: „Nu votez europarlamentare pentru că ei merg pentru bani. Euro 10-15 (n.r. – mii) pe lună”.
Mesaje au fost scrise şi pe alte buletine, care nu au fost anulate atâta timp cât ştampila era corect pusă în patrulaterul unui concurent politic. „Au fost foarte multe mesaje, dar nici nu le mai băgam în seamă. Cred că anormal ar fi fost să nu avem mesaje scrise pe buletinele de vot”, a declarat unul dintre membrii Biroului Electoral Judeţean.
Victorie clară pentru Dăncilă la Botoşani
Pe fondul unei prezenţe la vot mai scăzută decât cea naţională, Viorica Dăncilă a câştigat competiţia electorală în judeţ, Botoşaniul fiind singura zonă din Moldova unde s-a impus. Victoria Vioricăi Dăncilă la Botoşani este una destul de clară, între ea şi Klaus Iohannis fiind o distanţă de aproximativ 5.000 de voturi. Candidatul PSD Botoşani a obţinut 51.297 de voturi, adică 34,16%, în timp ce preşedintele în exerciţiu a adunat 46.674 de voturi, respectiv 31,08%.
Surprinzător, pe locul trei s-a clasat Mircea Diaconu, care a câştigat încrederea a 18.702 botoşăneni, ceea ce reprezintă 12,46%. Dan Barna, candidatul USR-PLUS, care la nivel naţional a ieşit pe poziţia a treia, la Botoşani s-a clasat al patrulea. El a convins 13.199 de persoane să-l voteze. În procente, acest lucru înseamnă 8,79%. Urmează Theodor Paleologu cu 6.921 de voturi (4,61%), apropiat de scorul pe care l-a obţinut la nivel naţional, dar şi, surprinzător, Ramona-Ioana Bruynseels, care a adunat 4.706 voturi, adică 3,13%.