O botoşăneancă în vârstă de 36 de ani riscă să fie acuzată de mărturie mincinoasă, după ce a minţit în cadrul unei anchete în favoarea unui individ cercetat pentru trafic de persoane. Situaţia a ieşit la iveală săptămâna aceasta, în judeţul Bistriţa Năsăud, după ce femeia a fost audiată ca martor, în luna ianuarie, în dosarul cu pricina. Ancheta îl viza pe un bistriţean în vârstă de 52 de ani, bănuit că ar fi traficat un alt localnic în vârstă de 42 de ani, însă, ştiindu-se cu musca pe căciulă, suspectul ar fi determinat-o pe botoşăneancă să declare mincinos, în repetate rânduri, că aceasta i-ar fi oferit victimei mai multe sume de bani, variantă în care acuzaţia de trafic de persoane nu mai avea suport.
Doar că anchetatorii au bănuit că este ceva dubios la mijloc şi au intrat pe fir. Aşa au aflat de minciunile spuse de botoşăneancă în faţa anchetatorilor. Ba mai mult, anchetatorii au aflat că suspectul i-ar fi cerut victimei să se împace cu el sau să îşi retragă plângerea, oferindu-i în schimb 1.000 de lei. Asta deşi instanţa de judecată i-a interzis individului să ia legătura cu bărbatul traficat, personal sau prin interpuşi.
Acuzat de influenţarea martorilor, traficantul a fost reţinut pentru 24 de ore şi urma să fie prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Bistriţa cu propunere de arestare preventivă.
La rândul ei, botoşăneanca riscă să fie acuzată de mărturie mincinoasă, pentru afirmaţiile neadevărate făcute în faţa anchetatorilor. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii bistriţeni, ancheta derulându-se sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.
Cazuri similare în judeţ
Cazul femeii nu este însă singular. În ultimii cinci ani, 12 botoşăneni au fost trimişi în judecată pentru mărturie mincinoasă, după ce şi-au schimbat declaraţiile date în anchetă. De exemplu, o tânără în vârstă de 29 de ani, din comuna Corni, s-a ales cu o pedeapsă de patru luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a fost chemată într-un proces ca martor şi a făcut afirmaţii în totală contradicţie cu aspectele declarate în timpul anchetei. Când a fost chemată din nou în faţa procurorilor, femeia a susţinut că declaraţiile iniţiale le-a dat la nervi, întrucât era în duşmănie cu cei anchetaţi, iar până la proces s-a împăcat cu respectivii.
La fel, o altă femeie din Botoşani, în vârstă de 68 de ani, a fost condamnată şi ea la şapte luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a fost audiată ca martor într-o anchetă, iar la proces a susţinut că nu a pomenit nimic din ce era scris în declaraţie, sugerând că poliţiştii care au audiat-o au consemnat aspecte contrare celor declarate de ea. De altfel, cazurile de sperjur s-au înmulţit în ultimii ani, cei mai mulţi dintre cei acuzaţi de mărturie mincinoasă fiind puşi sub urmărire penală după ce şi-au schimbat declaraţiile în timpul proceselor.
În încercarea de a-i responsabiliza pe martori, justiţia se foloseşte de jurământ. Astfel, cei chemaţi în instanţă sunt puşi să rostească un jurământ solemn, sau cu mâna pe biblie, dar acest lucru nu ţine de vreun aspect religios, ci reprezintă un ultim apel la conştiinţa fiecărui om ca acesta să spună adevărul.