Îmbătrânirea accentuată a populaţiei din judeţ poate fi observată în tot mai multe statistici întocmite de autorităţi. Acest fapt este confirmat şi de faptul că statul ajunge în fiecare an să plătească tot mai multe ajutoare de înmormântare în judeţ. Astfel, de la începutul acestui an, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani a plătit 3.820 de ajutoare de deces, cele mai multe în urma decesului unor pensionari, 3.633 în valoare de aproximativ 17,5 milioane de lei, adică 3,7 milioane de euro. De asemenea, s-au plătit şi 187 de ajutoare de deces pentru persoane asigurate, în valoare de aproximativ 700.000 de lei (n.r. – aproximativ 150.000 de euro).
În 2018, la CJP Botoşani au fost înregistrate şi plătite 5.095 de cereri de ajutoare de deces, dintre care 4.893 după decesul unor pensionari, iar 202 pentru moartea unor persoane asigurate. Din păcate, trendul este unul crescător în 2017, situaţia fiind un pic mai bună. Atunci s-au înregistrat 4.869 de solicitări de ajutor de deces.
În cazul decesului unui asigurat sau pensionar ajutorul are o valoare de 5.163 de lei, iar a unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului de 2.582 de lei. Banii sunt adesea insuficienţi, pentru că fiecare familie doreşte să respecte „legea străbună”, care însă, de-a lungul anilor, a cunoscut ample mutaţii, astfel că unele înmormântări ajung să concureze la capitolul opulenţă cu nunţile sau botezurile.
„Depinde de preferinţele fiecăruia, depinde de tradiţiile pe care le respectă. Am auzit foarte multe întâmplări în ceea ce priveşte tradiţiile. Sunt diferite de la o localitate la alta. Unii se descurcă şi cu banii aceştia şi fac o înmormântare decentă”, a declarat Cristina Anton, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani.
Aceasta susţine că ajutoarele de înmormântare pot fi ridicate doar pe baza certificatelor de deces de către apropiaţi ai decedatului şi nu neapărat de rudele de gradul I ale acestuia, care, în acele zile nefericite, ar trebui să aibă cu totul şi cu totul alte priorităţi. „Un deces înseamnă pierderea unui om drag pentru cineva. Nu doar beneficiarul direct sau moştenitorul de gradul I poate să ridice ajutorul de deces. Noi, ajutoarele, le dăm doar pe baza certificatelor de deces, hârtie eliberată de o autoritate”, a spus Cristina Anton.
Numărul pensionarilor scade de la lună la lună
Potrivit datelor statistice ale CJP Botoşani, numărul botoşănenilor care beneficiază de pensii de asigurări sociale de stat şi pensii de agricultori scade lună de lună. La începutul anului, în judeţul Botoşani erau 96.267 de astfel de pensionari, cu aproape 2.000 mai mulţi decât în prezent, când sunt 94.538 de beneficiari de pensii de asigurări sociale de stat şi de agricultori. Situaţia este şi mai dramatică dacă ne raportăm la luna decembrie a anului 2017, când numărul pensionarilor se apropia de 98.000, mai exact 97.919.
În ultimele opt luni se poate constata o reducere dramatică în rândul pensionarilor agricultori, numărul lor scăzând cu 1.399, în timp ce numărul pensionarilor asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 330. „Pensionari agricultori nu intră noi în sistem, fiind acele persoane care au lucrat pe vremuri la CAP-uri. Este pe undeva firesc, natural, ca numărul lor să scadă continuu”, a declarat directorul CJP Botoşani.
O problemă o reprezintă scăderea numărului pensionarilor de asigurări sociale de stat, unde numărul celor care au ieşit din sistem, cel mai adesea în urma deceselor, este mai mare decât a celor care abia au intrat în rândul pensionarilor.
Dacă la recensământul din 2011, numărul populaţiei a depăşit cu greu pragul de 400.000, acum lucrurile par să se fi schimbat dramatic. Sporul natural negativ, precum şi valurile de plecări în străinătate, mulţi dintre tineri stabilindu-se pe alte meleaguri, conturează un viitor sumbru al judeţului.