Trimis în judecată pentru abuz în serviciu, un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Botoşani la doi ani de închisoare. Instanţa a dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, agentul de poliţie urmând să fie supus unui termen de încercare de patru ani. Sentinţa, care nu este definitivă, a venit după un proces care a durat mai bine de patru ani, faptele reţinute în sarcina poliţistului petrecându-se în vara lui 2012.
Agent de poliţie judiciară, Viorel Ilaş a fost trimis în boxa acuzaţilor de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, în urma unei anchete iniţiată la plângerea unor botoşăneni. Astfel, potrivit rechizitoriului, pe parcursul lunilor iulie-octombrie 2012, poliţistul şi-ar fi încălcat, cu bună ştiinţă, atribuţiile de serviciu, urmărind să nu antreneze răspunderea penală a fiului său şi a unui nepot, implicaţi într-un furt de aproape 8.500 de lei.
Totodată, în timp ce investiga alte furturi, acesta ar fi aflat cine sunt autorii, dar a tergiversat cercetările prin întocmirea defectuoasă a unor acte procedurale, cei suspectaţi de comiterea infracţiunilor fiind feriţi astfel de punerea sub urmărire penală şi implicit de trimiterea în judecată. Din cauza întârzierii în soluţionarea anchetelor, cei păgubiţi au sesizat atât conducerea Poliţiei municipiului, dar şi Parchetul de pe lângă Tribunal, agentul fiind pus sub urmărire penală.
Furt comis de fiul poliţistului
Furtul care a scos la iveală întreaga tărăşenie a avut loc în noaptea de 21 spre 22 iulie 2012, când fiul din prima căsătorie a poliţistului, împreună cu un nepot de-al agentului de poliţie şi cu un alt individ au spart un chioşc şi au furat 65 de cartuşe de ţigări şi 36 pachete cafea Jacobs de 250 grame per pachet. Aflat de serviciu în ziua imediat următoare, Viorel Ilaş a efectuat cercetările aferente, după care a aflat de la fiul său cum au stat lucrurile.
În schimb, a mers la Hotel „Tineret” unde erau ascunse o parte dintre bunuri, a preluat câteva pachete de ţigări furate şi le-a dus la poliţie, dar fără a anunţa Serviciul Criminalistic pentru ca acestea să fie examinate, şi le-a depozitat într-un fişet, încălcând procedura privind introducerea şi scoaterea bunurilor de la camera de corpuri delicte. Ulterior, faptele au ieşit la iveală, iar cazul a ajuns în atenţia procurorilor.
Acuzaţii negate în instanţă
Suspendat din funcţie şi pus la dispoziţie în urma izbucnirii scandalului, Viorel Ilaş s-a declarat însă nevinovat şi a respins acuzaţiile procurorilor. Beneficiind de prezumţia de nevinovăţie, el a continuat să lucreze în structurile de poliţie. În cazul în care va fi condamnat definitiv, el riscă să fie destituit. Viorel Ilaş a intrat în poliţie în ianuarie 2007, prin angajare directă, în urma unui concurs organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, postul fiind dedicat reprezentanţilor etniei romilor. Cunoscător al limbii romanes, Ilaş participa la anchetele în care erau implicaţi membri ai etniei romilor, dar şi în cercetarea infracţiunilor petrecute în cadrul comunităţii.