Botoşănenii conduc din ce în ce mai dezastruos. Dovadă stau cifrele, care arată că numărul accidentelor mortale produse în judeţul Botoşani, în primele nouă luni ale anului, a depăşit deja cifra înregistrată în tot anul trecut. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Botoşani, în acest an au fost înregistrate 346 de accidente rutiere, în urma cărora au rezultat 464 de victime. Dintre acestea 25 de persoane şi-au pierdut viaţa, 89 au fost grav rănite, iar 351 au suferit răni uşoare. „Am înregistrat o creştere foarte mare a accidentelor mortale. Deja am trecut de nivelul anului trecut, am ajuns la 25 de persoane decedate, în timp ce tot anul trecut am avut 23 de persoane decedate în accidente rutiere”, a declarat şeful Poliţiei Rutiere Botoşani, Teodor Orhei.
77 dintre accidentele din acest an au avut loc în afara localităţii, iar 269 în localităţi, respectiv 129 de accidente au fost în mediul urban şi 218 în mediul rural.
Ca niciodată, accidentele grave şi foarte grave au avut loc pe tot parcursul anului, poliţiştii şi cadrele medicale fiind solicitaţi să intervină la un accident de acest fel aproape o dată la trei zile. La acestea se adaugă, desigur, şi accidentele mai uşoare, cu victime cărora nu le-a fost pusă viaţa în pericol.
Abaterile pietonilor în topul cauzelor pentru accidente
Analizând cauzele producerii accidentelor grave, poliţiştii rutieri spun că pe primul loc au fost abaterile comise de pietoni, neacordarea de prioritate pietonilor şi viteza neadaptată. În schimb, în cazul accidentelor uşoare pe primul loc s-a aflat viteza, urmată de neacordarea priorităţii pietonilor şi abaterile comise de pietoni.
Potrivit poliţiştilor şi specialiştilor în asigurări printre cauze se mai regăsesc şi lipsa respectului pentru lege şi autoritate, de foarte multe ori şoferii urcându-se băuţi la volan cu ideea că „o bere-două nu îmi afectează stilul de condus”, dar şi numărul tot mai mare de maşini de pe drumurile judeţului, precum şi starea lor tehnică.
Un exemplu concludent este accidentul mortal care a avut loc la Huţani, unde un tânăr aflat într-un Volkswagen Golf vechi de peste 15 ani, cu cauciucurile roase aproape complet, a derapat într-o curbă şi s-a izbit frontal într-o autoutilitară. Un accident aproape identic a avut loc şi la intrarea în oraş, dinspre Hudum, când un tânăr de 20 ani, la volanul unui autoturism Volkswagen Passat, a intrat prea tare într-o curbă uşoară la dreapta, maşina derapând şi izbind violent o camionetă. Impactul a fost atât de puternic încât şoferul a murit pe loc din cauza traumatismelor suferite. Potrivit unor martori, acesta consumase şi câteva pahare de băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, şi de această dată cauciucurile având o calitate îndoielnică, potrivit martorilor.
Judeţ sufocat de maşini
Dacă parcul auto a depăşit deja 100.000 de autoturisme în judeţul Botoşani, numărul acestora a crescut pe timpul verii din cauza stranierilor, care au preferat să vină acasă cu maşina sau să închirieze una din zonă. Aglomerarea şoselelor duce şi la un grad mai mare de nervozitate şi agresivitate în trafic din partea şoferilor.
Nebunia de pe drumurile din judeţ a ajuns să se resimtă şi în acţiunile poliţiştilor, care se văd tot mai des nevoiţi să recurgă la forţă, iar şoferii au ajuns să fie opriţi cu cătuşe.
În numai câteva zile, patru botoşăneni au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru isprăvile comise. Ba mai mult, unul dintre ei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, un altul fiind plasat sub control judiciar. Alţi doi tineri, care s-au gândit să fure două maşini, în două cazuri parcă trase la indigo, urmau să fie prezentaţi ieri în faţa judecătorilor pentru luarea unor măsuri preventive.
Ravagii făcute de alcool
Alcoolul face şi el ravagii printre şoferi, pedepsele tot mai mari părând să nu îi mai sperie, aproape zilnic fiind opriţi în trafic conducători auto băuţi. Cel mai recent caz de acest fel a avut loc chiar zilele trecute, în comuna Roma, unde un tânăr de 24 de ani a reuşit „performanţa” de a se izbi într-un copac cu o maşină furată, deşi nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. În urma verificării cu etilotestul valoarea indicată a fost de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Recomandări făcute de poliţişti
Poliţiştii recomandă şoferilor să conducă prudent, fără bruscarea comenzilor vehiculelor şi să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare. „Evitaţi efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase. Nu acceleraţi când un alt autoturism se angajează în depăşirea vehiculului condus de dumneavoastră. Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule. Folosiţi luminile de avarie când încheiaţi o coloană care opreşte sau încetineşte brusc”, sfătuiesc poliţiştii.