Infractorii au prins tupeu şi au început să-i ameninţe inclusiv pe poliţişti. S-a întâmplat şi în municipiul Botoşani, unde un agent din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost ameninţat la drumul mare de un hoţ de buzunare. Ba mai mult, în încercarea de a-l intimida pe poliţist, individul a făcut plângere penală împotriva agentului de poliţie. Denunţat şi anchetat pentru ultraj, hoţul a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu executare, dar a făcut apel, cazul urmând să fie analizat şi de magistraţii Curţii de Apel Suceava.
Încadrat în poliţie din 2005, Vasile Constantin V. a fost detaşat la un moment dat la Biroul de poliţie din cadrul Pieţei centrale, ocazie cu care l-a cunoscut şi pe Ciprian L., în vârstă de 38 de ani, zis Zâzâc, cunoscut ca hoţ de buzunare, individul fiind adus în mai multe rânduri la sediu pentru cercetări. De atunci, individul, care avea războiul lui propriu cu poliţişti, l-a luat la “ochi” pe agent. În 2016, în timpul unui festival organizat în Centrul vechi al municipiului, Vasile Constantin V. se afla în timpul liber şi l-a observat pe Zâzâc cum urmărea insistent o femeie în vârstă şi, cunoscându-i “activitatea”, i-a atras atenţia. Individul a ripostat imediat şi a început să facă tărăboi, dar agentul a preferat să-şi anunţe colegii, care au trimis o patrulă.
Surpriză, însă, pentru că a doua zi Zâzâc a mers la poliţie şi a depus o plângere penală împotriva poliţistului pentru „ameninţare”. Cazul a fost anchetat de procurori, însă la finalul cercetărilor s-a dispus clasarea dosarului pe motiv „fapta nu există”.
Familie ameninţată în plină stradă
În seara zilei de 8 februarie 2017, agentul mergea pe Calea Naţională fiind însoţit de soţie şi de fiică, iar în apropierea sediului sucursalei BRD s-a întâlnit cu doi prieteni, cu care s-a oprit să discute puţin, timp în care soţia şi fiica şi-au continuat deplasarea. La scurt timp însă dinspre bazar a apărut Zâzâc, care a început să-l apostrofeze. „Hei, poliţaiule, iar mă urmăreşti ?”, i-a strigat individul, care a trecut mai apoi pe celălalt trotuar, de unde a continuat cu injurii şi ameninţări. „Lasă că îţi ştiu eu maşina, poliţaiule, şi am să ţi-o zgârii. Ştiu unde stai şi am să-ţi sparg geamurile la casă !”, după care a fugit spre Piaţa centrală.
Ameninţările au creat o stare de temere, mai ales pentru siguranţa familiei, mai ales că individul are numeroase antecedente penale. Prin urmare, agentul a făcut a doua zi raport, iar Zâzâc a fost acuzat de ultraj.
Vină aruncată pe băutură
Trimis în judecată, hoţul a dat vina pe băutură, el fiind în acel moment beat criţă, însă în momentul în care a ajuns în faţa judecătorilor el a recunoscut totul, sperând să scape cu o pedeapsă mai mică. Doar că luând în considerare antecedentele penale ale acestuia, dar şi faptul că individul recidivase după executarea unei pedepse, instanţa l-a condamnat la nouă luni de închisoare în regim de detenţie. Ba mai mult, judecătorii l-au obligat şi la plata unor daune morale faţă de poliţist în sumă de 2.000 de lei.
Numărul ultrajelor a crescut
În ultimii ani, numărul de ultraje asupra poliţiştilor a crescut. În 2015, un poliţist din Răchiţi a fost lovit cu maşina de un individ pe care intenţiona să-l oprească pentru control. Tot în acel an, în Botoşani, doi poliţişti au fost atacaţi de un individ înarmat cu două cuţite. Un alt tânăr din comuna Mihai Eminescu a fost condamnat definitiv la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, după ce a aruncat cu sticle de bere asupra poliţiştilor veniţi să-l tempereze.
La Copălău, două femei, mamă şi fiică, au atacat un echipaj de poliţie în încercarea de a-i împiedica pe doi agenţi să-l amendeze pe un şofer care gonea cu maşina pe european. Iar lucrurile nu se opresc aici.
La Judecătoria Dorohoi, un individ adus în cătuşe pentru arestare preventivă a început să-i facă în fel şi chip pe toţi cei din instanţă. I-a înjurat pe toţi, de la judecătorul de serviciu, până la procurorul de şedinţă, dar şi pe poliţiştii care asigurau garda. Iar toate acestea s-au întâmplat după ce pedepsele prevăzute pentru unele infracţiuni au fost diminuate, ca urmare a modificărilor aduse la Legile justiţiei.