Licitatia pentru Autostrada A8 sectorul Iasi-Ungheni a fost suspendată. Pe 25 septembrie era termenul final de depunere a ofertelor, dar conform datelor oficiale, licitația pentru sectorul ce cuprinde centura de nord a municipiului Iași și podul rutier peste Prut a fost suspendată, la doar o zi după ce trebuia să aflăm companiile interesate.
Pe site-ul CNAIR nu apare nici o informare, deocamdată, reprezentanții asociațiilor pro-autostradă spun că pot doar specula în legătură cu acestă decizie, căreia i-a fost alocată o sumă mică de bani și e posibil să fie neinteresant pentru constructori. Însă, se pare că motivul real al suspendării, după cum anunță activiștii pentru autostrada A8, ar fi că sunt în procedură de evaluare prea multe proiecte de infracstructură în România. Cu alte cuvinte, cei de la CNAIR au foarte multă treabă.
Acesta nu este singurul blocaj în realizarea autostrăzii. Despre tronsonul Iași – Pașcani, prevăzut să fie realizat în parteneriat public-privat nu se mai știe nimic. Pe 9 septembrie trebuia să fie prima selecție a ofertanților. Nu se știe nimic, nici un comunicat oficial. Deasemenea, revizuirea studiului de fezabilitate pentru sectorul Târgu Mureș – Târgu Neamț, bate pasul pe loc. Nu există nici un raport de progres și nu sunt începute lucrările în teren. Acestea presupun foraje geotehnice și nu se mai pot face iarna, deci studiul de trafic realizat în 2018 nu mai are nici o relevanță deja, vor trebui alocați bani pentru altul.
Pentru realizarea autostrăzii A8, Iași – Târgu Mureș a fost promulgată o lege de realizare, nerespectată de guvernul Dăncilă. Deasemenea, construirea autostrăzii a fost discutată și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, fiind declarată prioritate națională realizarea autostrăzii respective.
Reprezentanţii Asociaţiei „Împreună pentru A8” vor avea o întâlnire cu Avocatul Poporului, în cadrul întrevederii urmând a se discuta încălcarea legii asumate de Parlament, privind construirea Autostrăzii A8.
“Luni dimineaţă, la ora 10:00, o delegaţie a Asociaţiei “Împreună pentru A8” urmează să se prezinte la Avocatul Poporului, invitaţia fiind urmarea unei solicitări adresate instituţiei pe data de 24.09.2019. Cu această ocazie, delegaţia asociaţiei va prezenta Avocatului Poporului, doamna Renate Webber, o petiţie legată de nerespectarea, de către Guvernul României, a dispoziţiilor Legii nr. 291/2018 privind construirea Autostrăzii A8. Totodată, această discuţie va viza şi modul în care ignorarea obligaţiilor decurgând din actul normativ menţionat duce la încălcarea unor drepturi constituţionale şi chiar a unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor regiunii de NE a României., cum ar fi dreptul la nediscriminare, dreptul la egalitate de şanse, dreptul la dezvoltare economică, dreptul la muncă şi alte asemenea drepturi”, declară reprezentanţii Asociaţiei „Împreună pentru A8”, pentru Adevărul.
Legea nr. 291/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 decembrie 2018 şi prevedea „executarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, denumită în continuare Autostrada Unirii”. „Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor”, se arăta în lege. Actul normativ prevedea că, în termen de 30 de zile, ministerul trebuia să demareze „procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii.”
Guvernul a demarat într-adevăr proceduri, dar nu s-a finalizat nimic concret, procedurile de proiectare și realizare fiind întârziate, anulate sau subfinanțate.