Registrul naţional al infractorilor sexuali a ajuns să facă victime. Nu în rândul pedofililor şi al violatorilor, ci în rândul personalului diverselor instituţii. Asta pentru că angajaţii au început să fie deja obligaţi să prezinte la serviciu adeverinţele de integritate comportamentală. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean, până la mijlocul lunii septembrie Serviciul Cazier şi Evidenţă Operativă a eliberat 54 de adeverinţe, două persoane solicitând câte două astfel de documente. Potrivit legii, cei care ar trebui să prezinte certificate de integritate comportamentală sunt cei care lucrează în Învăţământ, Sănătate şi Protecţie Socială, dar şi în alte entităţi în care activitatea presupune contact direct cu minori, persoane vulnerabile ori persoane vârstnice.
„Ideea în sine o fi bună, dar aplicarea ei lasă de dorit”
Situaţia este oarecum neobişnuită, în condiţiile în care legea privind înfiinţarea Registrului naţional al infractorilor sexuali nu a venit cu reglementări în ce priveşte prezentarea adeverinţei sau a certificatului de integritate comportamentală – doar în momentul angajării sau în fiecare an. Din acest motiv, o parte dintre şefii unor instituţii au cerut deja personalului să aducă adeverinţa cu pricina, deşi Registrul naţional al agresorilor sexuali are ca dată limită de înfiinţare decembrie 2020. „Ideea în sine o fi bună, dar aplicarea ei lasă de dorit. Suntem în 2019, nu 1919! De ce să fim obligaţi sute de oameni să pierdem timp pe drumuri şi pe la cozi pentru nişte adeverinţe, când s-ar putea găsi soluţii mai inteligente şi mai puţin costisitoare. De exemplu, fiecare unitate şcolară ar putea trimite în format electronic securizat lista de angajaţi, cu CNP-uri, la acel registru naţional, care ar urma să răspundă, tot în format electronic, cu persoanele identificate în acel registru”, a spus un profesor botoşănean.
În plus, nicăieri nu se precizează nici ce se întâmplă dacă vreunul dintre angajaţi nu prezintă certificatul, în lege nefiind menţionate sancţiuni. Mai mult decât atât, în actul normativ se menţionează că în termen de şase luni ministerele şi celelalte instituţii vor trebui să revizuiască cadrul legal pentru a veni cu completările necesare. Măsurile propuse vizează interzicerea temporară sau permanentă a activităţii care presupune contactul direct cu persoanele vulnerabile. Asta pentru că, deşi pare surprinzător, în prezent nu există niciun act normativ care să le interzică agresorilor sexuali să lucreze în anumite domenii. Prin urmare, dacă în sentinţa de condamnare a infractorului sexual nu s-a făcut nici o menţiune în acest sens, ei au voie să profeseze oriunde.
Pedofilii pot lucra în şcoli
De exemplu, Legea învăţământului nu face nici o referire la o astfel de situaţie. În schimb, nu pot fi cadre didactice „persoanele care desfăşoară activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, respectiv prestarea de activităţi comerciale în incinta unităţii de învăţământ sau în zona limitrofă, comerţ cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio sau vizuale, ori practică, în public, activităţi cu componenţă lubrică (n.r. – senzuală) sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului”.
În schimb, pedofilii pot lucra în şcoli. Şi nu doar acum pentru că, dacă nu se modifică normele, ei vor putea continua lucra şi pe viitor. Asta pentru că orice agresor sexual va fi introdus în Registrul naţional doar în momentul în care va fi condamnat definitiv, în timpul anchetei şi a procesului el beneficiind, ca orice infractor de altfel, de prezumţia de nevinovăţie.