spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăLacrimi şi flori la căpătâiul doctorului Dan Hamza (foto/video)

Lacrimi şi flori la căpătâiul doctorului Dan Hamza (foto/video)

„A plecat către Rai dus de sufletele copiilor pe care i-a vindecat”. Acesta a fost gândul sutelor de oameni prezenţi vineri la slujba de înmormântare a unuia din cei mai apreciaţi medici ai judeţului Botoşani din toate timpurile. Medicul cardiolog pediatru Dan Hamza a fost condus vineri pe Ultimul Drum de familie, prieteni, colegi, dar și sute de botoșăneni înlăcrimaţi care au dorit să își ia rămas bun de la medicul a zeci de mii de copii din județ.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Slujba a fost oficiată de un sobor de cinci preoți, care au ținut la final câte o scurtă cuvântare emoționantă, şi ei, la rândul lor, foşti pacienşi ai medicului botoşănean. Familia îndurerată a medicului, susținută de apropiați, a stat în permanență la căpătâiul acestuia, fiul său, care îi poartă deja meseria mai depare, putându-se cu greu dezlipi de sicriul în care se afla cel care i-a fost model în viaţă.

Pe lângă familie, rude şi cunoştinţe apropiate, care au umplut la refuz Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, zeci de botoşăneni au dorit să fie parte la slujbă şi să îşi ia rămas bun de la cel care i-a tratat pe ei sau pe copiii lor.

După slujba efectuată la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, cortegiul funerar, format din aproape 100 de mașini, şi un „munte” de coroane şi jerbe de flori, a pornit către Spitalul de Pediatrie, unde toți colegii medicului, care este sinonim cu această unitate sanitară, au dorit să își ia rămas bun de la acesta.

Sute de oameni au dorit să îl conducă pe medic pe Ultimul Drum

Într-un moment emoţionant, întreaga asistenţă aplaudând pe medicul care ieşea pentru ultima dată pe porţile spitalului pentru care a muncit aproape jumătate de secol.

O scurtă slujbă a fost efectuată la biserica din curtea unității sanitare, după care cortegiul a pornit spre cimitirul Ioan Iacob Iozevitul, din Zona Industrială, unde medicul Dan Hamza își va duce Somnul de Veci. Aşa cum acesta şi-a dus existenţa cu modestie şi decenţă, familia a vrut să îi onoreze viaţa până în ultima clipă, având parte de o înmormântare  care să nu iasă în evidenţă prin fast sau opulenţă.

 

Visul de a face un spital cu preţul sănătăţii

La începutul anilor ’70, medicul şi-a început activitatea în ceea ce era pe atunci Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, iar 15 ani mai târziu a făcut a doua specialitate medicală, cea de cardiologie pediatrică, ceea ce l-a făcut să fie atât de apreciat ulterior de mii şi mii de botoşăneni. Până în 1991 a fost şef de secţie şi a activat aproape în permanenţă pe secţia de reanimare a secţiei de pediatrie, după care a devenit directorul nou-înfiinţatului Spital de Pediatrie, unitate pe care a condus-o până în 2005, cu o pauză la începutul anilor 2000. Medicul pediatru a luptat din răsputeri să creeze ceea ce a fost ani buni Spitalul de Pediatrie şi a reuşit să îşi pună amprenta pe dezvoltarea unei unităţi sanitare extrem de bine cotată şi dotată, apreciată la nivel naţional. De altfel, la acea vreme, la vizita unuia din cei mai iluştri chirurgi pediatri ai României, Alexandru Pesamosca, la Botoşani, acesta a lăudat Spitalul de Pediatrie Botoşani şi modul în care era organizat la acea dată.

Cortegiul funerar a avut peste 100 de maşini

Aşa se face că în perioada conducerii medicului Hamza, unitatea sanitară a ajuns să aibă 350 de paturi, o secţie de chirurgie pediatrică foarte dotată şi cu medici tineri şi foarte buni, înfiinţată într-o clădire transformată, tot după presiunile acestuia, din cămin de nefamilişti în spital. Un spital cu secţii de cardiologie, alergologie, oftalmologie sau neurologie. Asta nu a fost însă fără un preţ. Potrivit cunoscuţilor săi, medicul a obişnuit să bea foarte multă cafea, nes în special, în perioada în care a făcut efortul de a crea Spitalul. Asta i-a şubrezit însă sănătatea şi şi-a spus cuvântul asupra activităţii lui ulterioare.

Chiar şi aşa, nu a încetat să se intereseze în permanenţă de unitatea sanitară care a luat fiinţă datorită lui. „A luptat să vină doctori la Botoşani şi a făcut un spital cu tot ce trebuie. Echipa de pediatri care este acum datorită lui este. Chiar şi după ce a ieşit la pensie întreba despre spital, despre medici şi despre pacienţi. Vă muţumim, domnule doctor, pentru tot”, a spus înecată de lacrimi med medicul Geta Caraciuc, cea care şi-a început activitatea la Botoşani sub îndrumarea medicului Dan Hamza. De altfel, aproape toţi medicii pediatri care încă activează la Botoşani au început sub îndrumarea acestuia, ceea ce arată încă o dată influenţa pe care a avut-o medicul şi omul Dan Hamza asupra sistemului sanitar botoşănean, fiind considerat un reper în medicina botoşăneană.

 

Medicul Dan Hamza părăseşte pentru ultima oară Spitalul de Pediatrie

A fost un gentleman cu credinţă de Dumnezeu

Medicul Dan Hamza era perceput în permanenţă de către pacienţi ca o persoană foarte plăcută, calmă şi caldă, care le inspira încredere de fiecare dată când apelau la cunoştinşele lui medicale. Nu de puţine ori pacienţii acestuia l-au descris ca pe un tată pentru ei sau pentru copiii lor, datorită modului său de a se apropia de pacienţi şi de a le insufla încredere copiilor, dar şi părinţilor acestora în momente în care erau încercaţi de boli grele. „A fost un gentleman în tot ce a făcut. A fost un om bun şi nobil şi a ştiut să treacă peste toate micimile din jur. Un adevărat Om, înainte de toate, devotat, dar şi conştient că adevăratul doctor este Dumnezeu. Acum, una din uneltele Sale din Botoşani a fost luată la Ceruri. Sperăm că vor mai fi doctori în Botoşani care să se ridice la aceeaşi capacitate şi putere de a vindeca, de a trata şi mai ales de a vorbi cu pacienţii”, a concluzionat unul din cei prezenţi la slujbă.

 

Fiul medicului îi duce profesia mai departe

După 2005 a început el însuşi lupta cu mai multe boli, care au continuat să-l macine până la final. Deşi bolnav, tot timpul spunea că se simte foarte bine şi încerca să le insufle şi celor din jur optimism şi încredere.

Fiul lui Dan Hamza cu greu s-a putut dezlipi de sicriu

A luptat până în ultima clipă cu mai multe boli care l-au măcinat în continuu şi nu îl lăsau să facă ce iubea cel mai mult, să aibă grijă de miile de copii care îi călcau pragul cabinetului. „A luptat eroic cu suferinţa şi cu toate acestea ne uităm la chipul lui şi vedem cât de împlinit este, mulţumit. Omul, prin tot ceea ce face în timpul vieţii trebuie să îşi scrie necrologul. Cred că domnia sa a reuşit să rămână în amintirea noastră prin tot ce a făcut. Pare împlinit de ce a lăsat în urma sa, împlinit de faptul că fiul său îi duce mai departe meseria, acesta fiind medic pediatru în Iaşi”, a spus un alt preot din soborul care a oficiat slujba.

De altfel, acesta a şi lansat o rugăminte şi o invitaţie pentru fiul lui Dan Hamza de a se întoarce la Botoşani şi de a da continuitate numelui tatălui său în medicina botoşăneană.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...