spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomePrima PaginăInstituţii confiscate politic

Instituţii confiscate politic

Culoarea politică este mai importantă decât competenţele. Cam aşa s-ar putea rezuma unul dintre principiile promovate de mai toate guvernele care s-au perindat la putere atunci când era vorba de desemnarea unor şefi la instituţiile descentralizate. Nu era nimic scris în acest sens, dar principiul se respecta. Mai nou, adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă riscă să deschidă o nouă cutie a pandorei, şefii instituţiilor deconcentrate urmând să fie numiţi prin ordin al ministrului de resort sau al conducătorului organului de specialitate al administraţiei publice centrale competent. Altfel spus, până şi acele concursuri organizate mai mult sau mai puţin de faţadă ar urma să dispară cu desăvârşire în următoarea perioadă, rolul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, care organiza concursurile pentru funcţiile publice, urmând să fie mult diminuat, reprezentanţii instituţiei trebuind să se ocupe doar de funcţionărime şi nimic mai mult.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Instituţii conduse cu împuterniciri

Dar lucrurile nu diferă prea mult nici în prezent. Asta pentru că, deşi există acte normative care prevăd că funcţiile vacante din instituţii ar trebui scoase la concurs, unele unităţi deconcentrate din judeţ continuă să fie conduse de şefi interimari, numiţi prin ordin, delegaţi sau împuterniciţi. Întâmplător sau nu, poliţia de frontieră şi vama reprezintă două domenii unde în ultimii ani nu s-au găsit şefi cu acte în regulă, la concursurile organizate fie nu s-a înscris nimeni, fie cei interesaţi nu au promovat concursul, fie concursurile au fost amânate. Aşa se face că Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră este condus de comisarul şef Gabriel Grădinaru, împuternicit, în timp ce la birourile vamale conducerile se rotesc la anumite intervale de timp, rocada fiind făcută între aceleaşi persoane – Ovidiu Marcean, Ionel Ungureanu şi Octavian Grosu.

Note jenante obţinute de interimari

Totuşi, există şi situaţii de tot râsul. Numiţi ca interimari la propunerea liderilor PSD, unii şefi de instituţii s-au prezentat la concursurile organizate, dar s-au făcut de râs, cum a fost cazul şefului de la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OFIR) Botoşani, Marius Postolache. Fost subsecretar de stat, el a participat anul trecut la concursul organizat la Bucureşti pentru funcţia de şef de la Botoşani. Cu toate că a fost singurul candidat, el a obţinut doar 26 de puncte dintr-un total de 100, dar la scurt timp a fost numit director interimar la OFIR Botoşani.

Şefi interimari sunt şi în Sănătate, mai exact la Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani. Numiţi temporar, Teodor Ferariu şi Carmen Rodica Nicolau au rămas la conducerea instituţiilor, având girul celor din politică. Numiţi în funcţii cu titlu interimar au fost şi şefii de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Mihai Aurel Bâlbă, dar şi şeful de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Mihai Gabriel Platon, care şi-au păstrat funcţiile chiar şi după trecerea anilor.

Concursuri la şefia agriculturii

În schimb, în alte domenii mai toate funcţiile de conducere au fost scoase la concurs. Dovada ar fi în agricultură, acolo unde toţi şefii plini de la Direcţia Agricolă, Oficiul de Studii Pedologice sau Inspectoratul pentru Calitatea Seminţelor au susţinut concursuri, fiind validaţi în funcţii în urmă cu şase-şapte ani. O situaţie identică este şi la Finanţe, acolo unde Radu Ţurcanu şi Doru Alupoaie au susţinut şi promovat concursurile pentru funcţiile de şefi în Administraţia Finanţelor Publice încă de la bun început, fără să aibă legături cu PSD.

În schimb, funcţiile de directori adjuncţi au fost scoase la „mezat” de PSD. La Direcţia Agricolă, director economic a fost numit pentru şase luni Stelică Trofin, iar la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură director economic a fost desemnată Lăcrămioara Pătrăuceanu, soţia unui consilier judeţean PSD şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD, cea care până nu de mult lucra în domeniul privat. Tot la APIA, director interimar este Elena Lăzăruc, vechi membru PSD care face parte din gruparea senatorului Doina Federovici, însă în cazul ei numirea în funcţie a venit după ce titularul postului, Liviu Stelian Zaharia, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi suspendat din funcţie, iar mandatul fostului director interimar a expirat.

Şefi desemnaţi din rândul angajaţilor

Deşi pare surprinzător, la Botoşani există şi instituţii în care şefii au fost desemnaţi chiar din rândul angajaţilor. Un exemplu ar fi Inspectoratul Teritorial de Muncă, acolo unde toţi cei care deţin funcţii au promovat concursurile pentru numire, funcţia de şef fiind deţinută cu delegare după ce Daniela Lozneanu a devenit subprefect.

Un alt caz ar fi Agenţia Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă, acolo unde toţi cei înscrişi la concursurile de şefi au fost din rândul angajaţilor instituţiei. Practic, acest lucru i-a ajutat pe mulţi să scape de aşa numita manie a schimbărilor, cei care s-au prezentat la concursurile pentru funcţii scăpând de emoţiile schimbării puterii, printre cei mai longevivi şefi de instituţii fiind Minodora Vasiliu de la Direcţia Sanitar Veterinară, Radu Ţurcanu şi Doru Alupoaie de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, dar şi Radu Humelnicu de la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, ori Cristian Delibaş de la Direcţia Agricolă.

Ce ar putea urma este însă şi mai grav. Astfel, una dintre reglementările cele mai periculoase din noul Cod Administrativ adoptat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă se regăseşte într-un articol care le va da dreptul şefilor de instituţii să angajeze pe oricine, sub forma unui post temporar, care apoi se poate permanentiza. În acest fel, filtrele de profesionalizare dispar, iar orice client de partid va putea ajunge funcţionar public, ocolind concursurile normale.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...