Parlamentarii români dau din nou cu stângul în dreptul. Plecând de la o idee aplicată în occident, cei din Parlament au înfiinţat Registrul naţional a infractorilor sexuali, care ar urma să fie pus în practică începând de anul viitor. Astfel, toţi violatorii, pedofilii şi traficanţii de carne vie vor fi înscrişi într-un registru naţional. Legea a fost adoptată în luna iunie şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, doar că pe lângă prevederile normale actul normativ cuprinde şi o aberaţie. Astfel, în loc să ofere acces angajatorilor, la cerere, pentru ca aceştia să facă o verificare a trecutului vechilor sau a potenţialilor noi angajaţi, parlamentarii au venit cu o altă regulă – de anul viitor, toţi cei care lucrează în Învăţământ, Sănătate şi Protecţie Socială vor trebui să prezinte un certificat de integritate prin care să dovedească faptul că nu sunt în Registrul infractorilor sexuali. Prin urmare, pentru un registru în care vor figura câteva sute de infractori, cei din Parlament vor pune pe drumuri sute de mii de oameni, care vor trebui să meargă la poliţie pentru a cere o nouă hârtie, certificatul de integritate urmând să aibă forma asemănătoare cu a cazierului judiciar.
„Zilnic au loc, în medie, cinci cazuri de viol”
„Fapta de natură sexuală reprezintă unul din cele mai mari pericole sociale la ora actuală, atât prin natura lor adesea violentă, cât şi prin efectele de natură psihologică ce pot afecta victimele pentru tot restul vieţii. (…) Zilnic, conform datelor MAI au loc în medie cinci cazuri de viol în România. La fiecare patru zile un minor e abuzat sexual, fetiţă sau băieţel. (…) Anual avem peste 700 de cazuri de naşteri la fetiţe cu vârsta între 10 şi 14 ani, naşteri corelate adesea cu un istoric de abuz sexual”, au arătat iniţiatorii legii în expunerea de motive.
Obligaţii pentru infractorii sexuali
Potrivit legii, cei condamnaţi definitiv ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal privind infracţiuni sexuale sau de trafic de persoane, în ţară sau în alte state ale Uniunii Europene, vor fi incluşi în acest registru. Infractorii vor fi fotografiaţi, amprentaţi şi li se vor preleva probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Totodată, în cazul infractorilor sexuali se vor institui măsuri obligatorii, precum anunţarea schimbării de domiciliu şi declararea părăsirii localităţii pentru mai mult de 15 zile. Ei vor trebui să meargă la poliţie pentru a-şi declina profesia şi activităţile pe care le desfăşoară, mijloacele de existenţă, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct şi sistematic, unităţile de învăţământ şcolar sau preşcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces. Interesant este că cei introduşi în registru nu vor mai fi eliminaţi nici după ispăşirea pedepselor şi nici în cazul în care obţin ulterior reabilitarea pe cale judecătorească. „Registrul are ca rol şi prevenţia accesului de persoane condamnate în prealabil la poziţii de unde ar putea repeta fapte de natură sexuală”, a arăta deputatul USR Oana Bizgan-Gayral, iniţiatoare a proiectului de lege.
Sistem implementat în alte ţări
Sistemul funcţionează deja în Austria, Malta, Marea Britanie şi în mai multe landuri din Germania, însă modelul aplicat la noi este similar cu cel folosit în Franţa. Doar că introducerea în acest registru
nu le restrânge infractorilor sexuali şi dreptul la muncă întrucât nu există niciun act normativ prin care acestora să li se interzică faptul că ei nu au dreptul să lucreze în instituţii. Prin urmare, legea adoptată nu aduce prea multe modificări pentru că, oricum, poliţiştii au o bază de date cu cei care au antecedente penale, iar prin introducerea obligativităţii prezentării cazierului judiciar la angajare le oferea posibilitatea angajatorilor să îi depisteze pe pedofili sau violatori într-o formă mai simplă. Noutatea ar fi măsurile instituite de autorităţi în cazul infractorilor, dar sunt multe voci care spun că obţinerea certificatului de integritate pentru cei care doresc să muncească în Învăţământ, Sănătate şi Protecţie Socială nu este altceva decât o măsură ineficientă, care demonstrează faptul că în România birocraţia este dusă la extrem, în detrimentul omului care continuă să fie plimbat pe la instituţii pentru o simplă găselniţă.