Valul de pestă porcină care a afectat județul impune măsuri speciale. Se instituie filtre la ieşirile din județ, pentru depistarea transporturile ilegale de carne și animale, dar se vor face şi razii prin comune pentru depistarea creşterii ilegale a porcilor.
Judeţul Botoşani va fi împânzit de echipe de control atât pe drumuri, cât şi în gospodăriile oamenilor. Măsurile au fost anunţate în cea mai recentă ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) de către Minodora Vasiliu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani şi vor fi aplicate deocamdată până pe 11 august. Filtrele specialiştilor, din care vor face parte şi poliţiştii, vor acţiona pe drumurile care duc spre ieșirile din județ pentru a depista transporturile ilegale de carne și animale, acestea putând porta virusul dintr-o zonă într-alta. „De mâine și până pe data de 11 august se vor realiza controale zilnice din echipe formate din personalul Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul DSVSA şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. Asta înseamnă că Botoşaniul va avea filtre pe ieşirile principale ale judeţului şi mă refer la partea spre Iaşi, partea spre Suceava şi la Dorohoi ca să prindă şi Darabaniul”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani.
De asemenea, se vor face controale şi la nivel judeţean pentru depistarea creşterii ilegale a porcilor la cantoane silvice, stâni sau sedii ale societăţilor comerciale.
Amenzi de mii de lei şi dosare penale
Persoanele care sunt prinse că nu respectă normele impuse privind transportul de porci se vor alege cu animalele confiscate şi eutanasiate, riscând şi amenzi de până la 3.000 de lei, conform normelor în vigoare. În cazurile foarte grave se pot întocmi şi dosare penale, Codul stipulând că „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă”.
10 focare şi aproape 150 de suine moarte
În prezent, în judeţ, la porcul domestic sunt opt focare de pestă porcină active (câte două la Rediu, Hăneşti şi Vlăsineşti şi câte unul la Păltiniş şi Hudeşti) şi două stinse, ambele la Pomârla. Au fost ucişi, sau au murit, 63 de porci domestici.
Pe de altă parte, virusul a fost confirmat şi la alţi trei mistreţi găsiţi morţi pe fondul de vânătoare de la Hăneşti, astfel că bilanţul pestei porcine la porcul sălbatic a ajuns la 82 de animale moarte sau împuşcate, care aveau virusul.