Şcolile din judeţ vor fi luate la verificat la rând, de trei comisii de control constituite din ordinul prefectului Dan Şlincu. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul Prefecturii Botoşani. Echipele de control vor fi formate din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi vor verifica, în perioada 8-23 august, dacă şcolile sunt pregătite să înceapă noul an şcolar. Acţiunile vor fi coordonate de Corpul de control al Instituţiei Prefectului. „În data de 17 iulie a fost emis un ordin de prefect de constituire a trei comisii ce vizează unităţile şcolare din judeţ. Sarcina acestor comisii este de a verifica stadiul pregătirii pentru începerea noului an şcolar 2019-2020. În urma controlului vor fi întocmite fişe care vor cuprinde constatări, deficienţe şi măsurile dispuse”, a precizat prefectul.
În judeţ sunt 123 de unităţi şcolare cu personalitate juridică şi 473 unităţi şcolare de masă, precum şi două unităţi de învăţământ special.
În anul de graţie 2019, judeţul Botoşani are 207 şcoli cu WC-uri în curte, împărţind locul trei naţional cu judeţul Iaşi în cel mai ruşinos clasament. Cu 389 de şcoli cu grupuri sanitare în curte, judeţul Vaslui ocupă primul loc la nivel naţional şi în Moldova, urmat de Suceava cu 219 şcoli.
Oficialii se încurcă în declaraţii
Aflat în campanie electorală pentru europarlamentare, vicepremierul Daniel Suciu, care deţine totodată şi portofoliul de la Ministerul Dezvoltării, s-a încurcat în declaraţii privind starea şcolilor din Botoşani. „Stimaţi colegi de la Săveni, de la Cordăreni, de la Darabani, cine ar mai fi făcut vreodată în judeţul Botoşani 221 de şcoli aşa cum faceţi dumneavoastră, guvernul şi Partidul Social Democrat?”, spunea Suciu la conferinţa de alegeri a PSD Botoşani din 19 aprilie, pentru ca trei săptămâni mai târziu, la şantierul spitalului de boli paliative, să admită că de fapt vorbea de renovări şi reabilitări şi nu de şcoli noi. „Când am spus că renovăm, reabilităm şcoli, exact asta facem”, a afirmat vicepremierul, care ţinea să precizeze că, în acest moment, la Ministerul Educaţiei se pregăteşte o licitaţie pentru construcţia de grupuri sanitare în toate şcolile din ţară.
Săptămâna trecută, Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, susţinea că Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat fonduri pentru ca în 64 de şcoli să fie realizate grupuri sanitare moderne. Valoarea finanţării se ridică la 4,254 milioane de lei.