Tot mai mulţi botoşăneni care îşi terorizează familiile sau apropiaţii sub ameninţarea unor tentative de suicid ajung în atenţia medicilor. Două astfel de situaţii au avut loc ieri în judeţul Botoşani. Mai întâi, o femeie în vârstă de 50 de ani, din Broscăuţi, şi-a ameninţat o noapte întreagă cei cinci copii că îşi pune capăt zilelor. Neştiind ce să facă, fiii femeii au păzit-o toată noaptea de luni spre marţi în timp ce aceasta umbla prin casă cu un ştreang în jurul gâtului, improvizat dintr-un cablu de la un fier de călcat. Exasperaţi, copiii au sunat ieri dimineaţă la 112 pentru a cere ajutorul cadrelor medicale.
Iniţial, femeia a refuzat transportul la spital, însă ulterior cadrele medicale au convins-o, pentru a putea beneficia de tratament de specialitate.
Rudele femeii susţin că aceasta suferă de depresie după moartea soţului.
Femeie salvată de soţ
La câteva ore distanţă, un alt apel prin 112 anunţa o nouă tentativă de suicid, de această dată la Mitoc. Soţul unei femei în vârstă de 30 de ani a sunat la 112, cerând ajutorul forţelor de intervenţie, după ce soţia sa ameninţa că se aruncă într-o fântână din faţa casei.
Bărbatul a reuşit să o oprească iniţial, însă a cerut ajutorul cadrelor medicale. Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a ajuns la faţa locului, de unde a preluat-o pe femeie şi a transportat-o direct la Botoşani, urmând să fie evaluată de către un specialist psihiatru, la fel ca şi femeia din prima situaţie.
Cazuri devenite un fenomen
Medicii se confruntă cu tot mai multe tentative de suicid anunţate. Mulţi sunt descoperiţi chiar cu ştreangul de gât sau cu pastilele în gură, însă toţi au în comun faptul că aşteaptă să fie prinşi de familie. La fel a fost şi cazul unul bărbat în vârstă de 48 de ani, din localitatea Costeşti. Acesta a ajuns la Urgenţe după ce a fost salvat de soţie din ştreang. Dacă salvarea sa a fost sau nu reală, însă, va şti doar el. Asta pentru că bărbatul a folosit un ştreang improvizat dintr-o bucată de sfoară care probabil ar fi cedat sub greutatea corpului său, în cazul în care şi-ar fi dus planul la sfârşit.
„Devin actori desăvârşiţi. Au început să ştie câte şi mai ales ce fel de pastile să ia. Să ajungă la spital, dar să nu păţească nimic. Dramatizarea face totul, şi când le spui că le faci spălături gastrice deja încep să dea semne că îşi revin”, a spus un asistent din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean.
Dacă statisticile la nivel naţional au arătat că suicidul este mai frecvent primăvara şi toamna, pentru că psihozele şi depresiile sunt mai frecvente în aceste perioade, la Botoşani numărul „sinucigaşilor” este influenţat de plecările părinţilor în străinătate, calendarul de examene, perioada când se face tulburelul sau certurile din familii.