Situaţie incredibilă petrecută în sălile de judecată din Botoşani, după ce un bărbat condamnat pentru omor calificat a deschis un nou proces, prin care a cerut să i se majoreze pedeapsa, pe motiv că sentinţa primită a fost prea blândă. Doar că judecătorii au fost nevoiţi să-i respingă cererea, din cauza modificărilor aduse Codului penal, care au venit în favoarea infractorilor, magistraţii fiind în imposibilitatea de a-i majora pedeapsa, chiar dacă botoşăneanul a cerut în mod expres acest lucru.
În vârstă de 33 de ani, Costel V., din satul Vânători, comuna Gorbăneşti, a ajuns după gratii după ce şi-a ucis fiica cu un cuţit. Crima a avut loc în noaptea de 21 spre 22 octombrie 2017, când bărbatul, beat criţă, s-a întors acasă aproape de miezul nopţii şi a dat muzica la maxim. Concubina i-a cerut că dea volumul mai încet, dar bărbatul s-a enervat şi a luat-o la bătaie, după care a luat un cuţit cu gândul să o înjunghie, doar că femeia a fost salvată de mama soacră, care locuia în aceeaşi casă.
În schimb, Costel V. a mers la fetiţa în vârstă de cinci ani care tocmai se trezise, a luat-o din pat şi i-a tăiat gâtul.
Arestat şi trimis în judecată, Costel V. a fost condamnat la 18 ani şi 20 zile de închisoare în regim de detenţie, pentru omor şi violenţă în familie, sentinţa definitivă fiind pronunţată anul trecut, de Curtea de Apel Suceava.
Cerere respinsă de magistraţi
Transferat în Penitenciarul Galaţi, unde îşi execută pedeapsa, bărbatul s-a adresat anul acesta Tribunalului Botoşani şi a cerut revizuirea, întrucât are probe noi pe care le va prezenta în faţa instanţei. Nu era primul caz de acest gen, aşa că judecătorii au înregistrat cererea. Doar că surpriza a apărut la primul termen al procesului, când botoşăneanul a cerut rejudecarea dosarului întrucât i s-a aplicat o pedeapsă prea blândă, în opinia sa trebuind să fie condamnat la pedeapsa închisorii pe viaţă, fără posibilitatea de a fi liberat condiţionat.
Când a trebuit să prezinte şi motivele pentru care a solicitat acest lucru, Costel V. a invocat că s-a învăţat cu puşcăria, îi este bine acolo şi că nu doreşte „să iasă afară şi să se apuce de alte prostii”. Ba mai mult, el a susţinut că în cazul în care cererea îi va fi respinsă, el va intra în refuz de hrană până la epuizare.
În schimb, instanţa a considerat că rejudecarea este posibilă doar în câteva situaţii excepţionale prevăzute de lege, ori motivele invocate de botoşănean nu se încadrează în aceste situaţii. Prin urmare, completul de judecată i-a respins cererea. „Motivul invocat de condamnat, constând în reindividualizarea pedepsei aplicate, nu justifică reluarea procesului şi rejudecarea cauzei, nefăcând parte din cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege în care se poate solicita revizuirea unei sentinţe definitive. În condiţiile în care sentinţa de condamnare a fost supusă controlului judiciar, pedeapsa stabilită prin acea hotărâre nu mai poate fi modificată, intrând în puterea lucrului judecat. Stabilirea unei alte pedepse după rămânerea definitivă a sentinţei de condamnare nu mai este posibilă, indiferent de circumstanţele invocate, nefiind permisă modificarea unei hotărâri ce este definitivă”, au arătat judecătorii.
Sentinţă redusă după recunoaşterea faptelor
Paradoxul este însă altul. Încă din timpul primului proces, având în vedere gravitatea faptelor pentru care bărbatul a fost trimis în judecată, procurorul a cerut instanţei ca la stabilirea condamnării să se orienteze spre pedeapsa maximă prevăzută de Codul penal. Doar că atunci Costel V. a făcut o cerere care a dat totul peste cap. Bărbatul, care recunoscuse şi în anchetă crima comisă, a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Prin urmare, completul de judecată a fost nevoit să-i reducă limitele de pedeapsă cu o treime, Codul penal fiind imperativ în aceste situaţii. Aşa se explică de ce în loc să fie condamnat la închisoare pe viaţă sau 25 de ani de puşcărie, cât se prevede pentru omorul calificat, bărbatul a primit o condamnare de 18 ani şi 20 zile de închisoare, Codul penal obligându-i pe judecători să reducă limitele de pedeapsă. De altfel, şi după pronunţarea sentinţei de către Tribunalul Botoşani Costel V. a făcut apel, dar magistraţii suceveni au menţinut condamnarea din acelaşi considerent. La recunoaşterea faptei, limitele de pedeapsă se reduc cu o treime. Prin urmare, Costel V. ar putea fi eliberat după 13 ani de puşcărie, chiar că el cere închisoare pe viaţă.
Trebuia sa ceara pedeapsa cu moartea!