În şedinţa de miercurea trecută, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu 650 de milioane de lei pentru restituirea taxei auto, doar că până înainte de minivacanţa de Rusalii, la Botoşani nu a ajuns niciun leu. „Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019. Este vorba despre o suplimentare cu 650 de milioane de lei pentru a se acorda banii plătiţi pentru timbrul de mediu, taxa auto, în funcţie de denumirea pe care a avut-o această taxă de-a lungul timpului. Ştiţi că termenul limită este de 30 iunie. Până în acest moment au fost plătite deja sume totale în valoare de 3,1 miliarde de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, adăugând că suma suplimentară acordată Ministerului Mediului acoperă toate solicitările privind restituirea taxei auto.
Taxele trebuie returnate până la sfârşitul lunii
Un finanţist botoşănean a declarat că în săptămâna premergătoare şedinţei de guvern, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Botoşani au fost întrebaţi despre necesarul de bani pentru restituirea întregii sume datorate. „Ar fi bine să vină toţi banii necesari şi să terminăm odată cu restituirea aceasta cu ţârâita. Mai sunt doar două săptămâni şi trebuie să restituim, potrivit legii, toţi banii. Dacă aceştia nu vin în timp util, nu avem cum să terminăm de restituit banii”, a declarat finanţistul.
Acesta a precizat că restituirile se fac în baza borderourilor venite de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. „Toate taxele au fost puse pe picior de egalitate. Nu contează dacă sunt decizii definitive în instanţă sau doar cereri depuse la noi. Dar, nu mai contează, pentru că, până la sfârşitul lunii, trebuie să restituim toate taxele şi dobânzile şi penalităţile aferente”, a mai spus reprezentantul ANAF.
Teodorovici nu s-a ţinut de cuvânt
Înainte de campania electorală, ministrul PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a promis rambursarea taxei auto până la finalul lunii mai, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru ca taxele luate abuziv de statul român să fie returnate până la termenul legal, conducerea Finanţelor a decis să nu se mai verifice dacă persoanele care au de primit bani de la stat au datorii şi să nu se mai facă acele compensări, deoarece această procedură, una de durată, îngreuna restituirea taxelor.
Botoşănenii trebuie să-şi verifice conturile
Botoşănenii pot verifica dacă au primit banii sau nu la băncile unde au deschise conturi sau la sediul ANAF, deoarece nu primesc acasă înştiinţări privind restituirea taxei auto. În general, nu au apărut cazuri în care cei care au solicitat restituirea taxei să dea un cont greşit, deoarece au trebuit să depună la dosar şi extrase de cont, dar sunt şi cazuri în care nu s-au depus extrase de cont şi s-a precizat contul doar pe cererea de restituire. În aceste cazuri pot apărea erori, iar dacă datele conturilor nu bat cu cele ale titularului, banii rămân blocaţi în Trezorerie, iar beneficiarii îi pot recupera după ce contactează Fiscul şi se îndreaptă eroarea.
Mii de taxe mai trebuie returnate
După plăţile făcute la începutul lunii, în municipiu reşedinţă de judeţ au mai rămas în plată peste 5.000 de taxe auto, iar pe total judeţ numărul acestora ar depăşi 7.000. Restituirea taxei auto a fost suspendată timp de mai multe luni, de la sfârşitul anului trecut, până spre sfârşitul primăverii. La momentul suspendării, în Botoşani mai trebuiau restituite 11.000 de taxe auto.