Ajutaţi de impasibilitatea poliţiştilor, hoţii care au spart mai multe locuinţe din zona Flămânzi, Frumuşica, Prăjeni şi Copălău în perioada septembrie – decembrie 2018 continuă să fie liberi. Ba mai mult, există informaţii că unii dintre suspecţi ar fi plecat din ţară, după ce unul dintre presupuşii autori ar fi fost dat de gol dintr-o întâmplare. Condamnat pentru o faptă mai veche, acesta a fost trimis la puşcărie în toamna anului trecut, dar a fost identificat pe bază de ADN.
Deşi confirmarea a venit în urmă cu ceva timp, iar spargerile au lăsat în urmă pagube uriaşe, din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) nu a existat nici o reacţie. Din acest motiv, păgubaşii se întreabă dacă poliţiştii pot să-i prindă pe hoţi sau dacă, nu cumva, spărgătorii primesc informaţii din mediul judiciar. Oricum, cei călcaţi de hoţi sunt exasperaţi de modul în care se derulează ancheta.
Furturi cu pagube uriaşe
Potrivit localnicilor, furturile au început în septembrie 2017, când locuinţa unui bărbat care are o afacere cu tractări auto a fost spartă. Atunci, hoţii au intrat în locuinţă, au furat un seif pe care l-au spart mai apoi într-o grădină, după care au dispărut cu prada, prejudiciul fiind estimat la 10.000 de lei.
A urmat casa unui alt localnic care desfăşoară activităţi de transport, după care locuinţa unui alt bărbat din Nicolae Bălcescu, care asigură transporturi către Italia. Altă victimă a fost un om de afaceri din comuna Frumuşica, unde hoţii au intrat într-o noapte în locuinţă, deşi în interior se aflau soţia acestuia şi copiii. Mascaţi, indivizii au reuşit să fure bani şi bijuterii în valoare de aproape 200.000 de lei. Un alt afacerist din Poiana – Flămânzi a fost prădat în acelaşi stil – hoţii ştiau că acesta nu se află la domiciliu, i-au intrat în casă şi i-au furat bani şi bijuterii în valoare de aproape 100.000 de euro.
De Crăciun, în decembrie 2017, a urmat un alt afacerist din comuna Frumuşica. Hoţii i-au intrat în locuinţă şi au încercat să fure seiful ascuns după un tablou. Deşi după fiecare spargere au fost efectuate cercetări la faţa locului, însă nici până acum autorii nu au fost identificaţi.
Făptaş descoperit din întâmplare
Surpriza a apărut luna trecută, când nimeni nu se mai aştepta. Găsit vinovat pentru o tâlhărie comisă în 2015, un tânăr din comuna Frumuşica a fost condamnat la închisoare cu executare. Doar că prin sentinţa definitivă instanţa a dispus prelevarea de la el a probelor biologice pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. Astfel, în momentul în care au introdus profilul în baza de date, criminaliştii au realizat că ADN-ul cu pricina fusese evidenţiat în cazul ultimei spargeri din decembrie 2017 din comuna Frumuşica. Atunci, hoţii au încercat să forţeze seiful cu un topor, dar coada acestuia a cedat, iar unul dintre spărgători s-a rănit, stropii de sânge ajungând pe pereţi. Culmea este că deşi proba este indubitabilă, de atunci şi până acum nu s-a întâmplat nimic care să dea de înţeles că poliţiştii au extins cercetările.
„Ne aşteptam ca cel în cauză să fie audiat, să fie identificaţi şi ceilalţi, să urmeze percheziţii şi reţineri, însă nu s-a întâmplat nimic. Ba mai mult, oamenii spun că unul dintre cei care făcea parte din grupul de suspecţi a plecat săptămâna trecută în Germania”, a declarat ieri Sorin Ţapu, victima spargerii din decembrie 2017.
De altfel, ieri reprezentanţii IPJ au refuzat să confirme sau să infirme faptul că profilul genetic al celui condamnat pentru tâlhărie este identic cu cel găsit în spargerea locuinţei lui Sorin Ţapu. „Cercetările sunt în desfăşurare şi se efectuează sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani. Întrucât, conform prevederilor codului de procedură penală, faza urmăririi penale nu este publică, în acest moment al anchetei nu pot fi oferite detalii cu privire la activităţile investigative specifice desfăşurate de poliţişti. Menţionăm că este conturat un cerc de suspecţi, iar în funcţie de probatoriul administrat vor fi dispuse măsuri în consecinţă”, a precizat Nicoleta Federciuc, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Botoşani.
În judeţ, în ultimii ani au avut loc mai multe furturi şi tâlhării, ţintele fiind mai multe familii înstărite. Printre victimele hoţilor s-a aflat inclusiv şeful IPJ Botoşani, comisarul şef Viorel Şerbănoiu, care a fost prădat în noiembrie 2018. Deocamdată, hoţii nu au fost prinşi.