Botoşănenii au marcat joi Ziua Europei. Din păcate, statutul de membru al marii familii europene nu a adus şi rezolvarea tuturor problemelor pentru comunităţile botoşănene. Una dintre acestea este reprezentată de şcolile care, în 2019, încă au wc-uri în curte. Cele mai multe se află în mediul rural, acolo unde nu numai şcolile au grupuri sanitare rudimentare, ci şi majoritatea gospodăriilor. Fiind an electoral, conducerea Ministerului Educaţiei a dat asigurări că va aloca fonduri pentru alinierea tuturor şcolilor la standardele normale, însă este greu de crezut că în câteva luni vor fi rezolvate toate problemele.
Judeţul Botoşani are 207 şcoli cu wc-uri în curte, împărţind locul III naţional cu judeţul Iaşi. Cu 389 de şcoli cu grupuri sanitare în curte, judeţul Vaslui ocupă primul loc la nivel naţional şi în Moldova, urmat de Suceava cu 219 şcoli.
Copil mort în fosa septică
Unele wc-uri rudimentare reprezintă un pericol pentru copii. Luna trecută, un copil în vârstă de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli din comuna ieşeană Brăieşti, poliţiştii demarând cercetări pentru ucidere din culpă.
În septembrie 2016, un alt copil de aceeaşi vârstă de la Grădiniţa din Todireni – Botoşani a căzut în fosa septică adâncă de doi metri, deoarece aceasta era acoperită doar cu o bucată de tablă. Din fericire, groapa nu era plină şi copilul a putut fi salvat. Micuţul a ajuns la spital. În urma anchetei derulate de IŞJ, copiii au fost mutaţi la altă grădiniţă, iar directoarea liceului a rămas fără funcţie.
Vină aruncată pe autorităţile locale
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că autorităţile locale sunt cele care trebuie să deruleze investiţii în şcoli, care să le asigure elevilor şi angajaţilor din învăţământ condiţii normale pentru desfăşurarea activităţii. Oficialul a adăugat că în ultimii ani situaţia s-a mai îmbunătăţit, date fiind finanţările primite prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru modernizarea unităţilor şi realizarea de toalete în incinta şcolilor. Multe grupuri sanitare noi vor fi însă racordate la bazine vidanjabile deoarece în localităţile respective nu există reţea de apă şi canalizare. Situaţia se întâlneşte în majoritatea localităţilor rurale.
„Totul depinde de proiectele depuse de primării. Ajungem să facem grupuri sanitare în şcoli, dar să nu existe reţea de canalizare. Până la implementarea proiectelor vizând canalizarea, vor fi folosite bazinele vidanjabile”, a mai afirmat Gabriel Hârtie.
Situaţii similare în unele oraşe
În judeţ există însă şi elevi din mediul urban care merg la grupuri sanitare aflate în curtea şcolilor. În această categorie intră cei aproximativ 500 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi, care are ca structuri şcolile „Mihail Sturdza” şi „Constantin Comicescu”. „Avem un proiect pe fonduri europene, aşteptăm să vedem rezultatul. Dacă obţinem finanţarea, aceste şcoli vor fi reabilitate pe tot ce înseamnă aviz ISU şi DSP. Şcolile au aviz DSP, dar vrem să le aducem la standarde moderne. Proiectul este în evaluare la ADR Piatra Neamţ. Am trecut de prima etapă de conformitate şi eligibilitate şi urmează a doua etapă care este cea tehnică şi financiară”, a declarat primarul Dan Oloeriu.
Şi zeci de copii din comuna Roma aşteaptă finalizarea lucrărilor la Şcoala 2 şi grădiniţa care se află în aceeaşi curte. Ei se vor muta „în casă nouă” unde se află şi grupuri sanitare conforme, la începutul anului şcolar viitor.
„Sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect”
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) susţin că autorizarea sanitară a şcolilor şi îndeplinirea standardelor în vigoare pentru desfăşurarea activităţilor şcolare într-un cadru sigur şi modern reprezintă, încă din anul 2017, două dintre priorităţile Guvernului.
„În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător, sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ”, a anunţat conducerea MEN. Potrivit acesteia, este în curs de promovare o hotărâre de Guvern ce reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în anul 2019.
„Avem bani în buget, aşa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect”, a declarat Ecaterina Andronescu, după ce ziariştii din Bucureşti au adus în discuţie problema şcolilor cu wc-uri în curte.