Taxa auto este returnată cu ţârâita, în ciuda promisiunilor făcute de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. „Ştiţi că eu am anunţat foarte clar că voiam să nu mai fie la ANAF nici o decizie de impunere neemisă… Obligaţia este ca noi să restituim, în cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocaţi, nu va fi o problemă”, a spus Teodorovici.
Chiar dacă deciziile de returnare sunt emise, procedurile sunt greoaie, iar termenul de 31 mai e mai mult decât nerealist. La Botoşani, de exemplu, banii nu au ajuns încă pentru finalizarea returnării taxelor auto încasate până în 2013. „Eu am plătit taxa de primă înmatriculare în 2013 şi nu am încasat încă banii. Pe ministrul îl aud în fiecare seară, la televizor, cum spune că se returnează luna aceasta taxa auto, dar de câte ori vin la ANAF aflu că nu sunt veniţi banii. Nici nu ştiu ce să mai cred”, a declarat un contribuabil care a bătut des în ultima perioadă la uşa Fiscului în speranţa că va primi banii pe care i-a plătit la înmatricularea maşinii.
Deciziile de returnare sunt deja emise
În realitate, banii vin foarte puţini şi imediat sunt trimişi în Trezorerie pentru efectuarea plăţilor şi asta pentru că toate deciziile de returnare sunt deja emise, iar finanţiştii mai trebuie doar să le actualizeze cu dobânda şi rata inflaţiei până în ziua plăţii şi să verifice dacă persoanele respective nu au datorii către stat. Cu toate acestea este imposibil ca până la sfârşitul lunii mai, chiar dacă mâine ar veni toţi banii, taxa auto să fie returnată în totalitate. Este peste puterile umane ca în două săptămâni să fie returnate taxele încasate în cinci ani, când procedurile pentru fiecare dosar durează.
Returnarea taxei auto a fost sistată în noiembrie 2018 şi reluată practic de câteva săptămâni. La momentul sistării, la Botoşani erau aproximativ 11.000 de taxe de returnat, iar acum ar fi peste 9.000.
„Până la 30 iunie vom livra această sumă populaţiei”
Imposibilitatea returnării taxei auto până la sfârşitul lunii mai a fost recunoscută şi de ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu. „Noi avem lege prin care ne-am angajat ca până pe data de 30 iunie, total suma să fie restituită. Am restituit, din momentul în care am adoptat hotărârea de Guvern privind bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, respectiv acum trei săptămâni, deci în trei săptămâni am livrat către populaţie 1,4 miliarde de lei… Ne-am luat angajamentul să restituim total taxele auto care s-au declarat a fi nelegale, inclusiv timbrul de mediu… Până la 30 iunie vom livra această sumă populaţiei”, a spus Graţiela Gavrilescu. Ministrul Mediului susţine că singurul lucru care împiedică restituirea mai rapidă a taxei auto este analiza dosarelor, care trebuie făcută şi de ANAF, şi de Ministerul Mediului.