Ancheta deschisă anul trecut de autorităţi în cazul Cătălinei Hodan, inspectorul şcolar bănuit că a falsificat timp de trei ani documentele pentru a încasa banii pentru ore de terapie cu o fetiţă cu dizabilităţi, nu a fost finalizată încă. Dosarul se află încă în lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), care a efectuat o expertiză grafoscopică pe documentele ridicate de anchetatori. Expertiza constă în stabilirea faptului dacă semnăturile de pe fişele de pontaj au fost realizate sau nu de către părinţii fetei şi identificarea persoanei care a executat semnăturile care s-au dovedit că nu aparţin titularului. Expertiza cuprinde în fapt trei etape şi anume cercetarea prealabilă a documentelor, analizarea separată a caracteristicilor grafice ale fiecărui scris în parte şi respectiv examinarea comparativă a caracteristicilor scrisului în litigiu şi a celui cu autor necunoscut. Toate aceste trei etape au fost realizate, însă acum criminaliştii urmează să tragă linie prin aprecierea constatărilor făcute, după care vor formula concluzia finală.
„Dosarul este în curs de finalizare, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani”, a spus ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.
Şcoala s-a constituit parte civilă
Interesant este că în dosarul penal s-a constituit parte civilă inclusiv Şcoala Specială „Sfântul Stelian”, care după izbucnirea scandalului a solicitat restituirea sumei încasată nelegal de profesor. Între timp, Cătălina Hodan, care a renunţat la funcţia de inspector şcolar pentru învăţământul special, a contestat în instanţă sancţiunea dispusă de Comisia de disciplină de la nivelul Şcolii Speciale „Sfântul Stelian”, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Botoşani, la Secţia litigii de muncă.
Scandal izbucnit anul trecut
Scandalul a izbucnit în toamna anului trecut, când părinţii unei fete în vârstă de 13 ani, elevă în clasa a V-a a Şcolii speciale „Sfântul Stelian”, învăţământ la domiciliu, au descoperit că fiica lor apare în registre ca şi cum ar fi beneficiat de ore de logopedie la domiciliu, timp de trei ani, deşi acestea nu au avut loc în realitate.
În urma verificării documentelor, părinţii au constatat cu stupoare că, în timp ce lor li se spunea că nu sunt bani pentru astfel de activităţi, profesorul Cătălina Hodan a încasat contravaloarea orelor, semnând ca terapeut, iar în rubrica destinată semnăturii părintelui apărea o altă semnătură. Bulversată, mama fetei a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, acuzând faptul că fiica ei, cu probleme grave de sănătate, a fost privată de aceste ore, iar cineva a încasat un salariu necuvenit, profitând de pe urma handicapului fetiţei. Ba mai mult, femeia a depus o sumedenie de documente prin care a arătat că în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive la domiciliu, fetiţa ei era internată în spital.
În urma anchetei, comisia de disciplină de la nivelul Şcolii Speciale „Sfântul Stelian” i-a dat dreptate mamei fetiţei, iar Consiliul de Administraţie al şcolii a sancţionat-o pe Cătălina Hodan cu avertisment şi a dispus ca aceasta să returneze banii încasaţi necuvenit pe cei trei ani, la mijloc fiind vorba de circa 6.000 de lei. Cu toate acestea, fostul inspector şcolar s-a declarat nevinovată şi a continuat să susţină că orele ar fi avut loc în realitate, iar acuzaţiile sunt nefondate. În schimb, în urma plângerii penale, poliţiştii au deschis o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de fals şi uz de fals.