Împărţirea banilor între Consiliul Judeţean şi primării a dus ieri la un nou episod tensionat între conducerea judeţului şi primarul de Pomârla, Dumitru Chelaru.
După ce nu a avut câştig de cauză privind solicitarea de a primi mai mulţi bani pentru comuna pe care o conduce, primarul Chelaru a izbucnit într-o tiradă la adresa conducerii judeţului şi a declarat că nu va mai asigura serviciile de dezinfecţie în cazul focarului de pestă porcină de la el din comună. „Vin şi mă rog de 40 de zile aici. Toată lumea nu are bani. Toţi îmi explică matematica asta, care dă numai cu minus la mine… Avem pestă porcină şi întrebăm de fondul de rezervă, nu există… Mi-aţi trimis adresă că nu ne puteţi ajuta”, a spus Chelaru.
Replica a venit din partea directorului economic al CJ Botoşani, Magda Didii, care i-a transmis lui Dumitru Chelaru că i s-a refuzat alocarea de fonduri pentru că nu a fundamentat solicitările. „În acea adresă, pentru că eu am scris-o şi ştiu foarte bine despre ce este vorba, v-am rugat să ne aduceţi notă de fundamentare să pot să cer de la Ministerul de Finanţe bani. În acel plan suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine spune că substanţele se asigură de autoritatea locală, iar fondurile vin prin CJ din fondurile cu destinaţie specială”, a fost replica oficialului, care l-a scos din sărite pe primarul de Pomârla. Acesta a anunţat în şedinţă că: „o să combat pesta când o să vină banii de la Finanţe”.
„V-am rugat să faceţi fundamentare pentru suma solicitată pentru a o putea cere de la Ministerul de Finanţe. Dacă o făceaţi, poate că veneau banii până acum. Dumneavoastră nu aţi fundamentat-o. Câţi litri de substanţă vă trebuie, pentru că numai pentru substanţă vă dă, nu pentru cizme, lopeţi şi alte, care numai din fondul de rezervă se pot asigura, după ce se aprobă bugetele”, a mai spus Magda Didii.
Primar convocat la discuţii cu prefectul
După şedinţă, primarul Dumitru Chelaru a fost convocat pentru o discuţie în biroul prefectului, Dan Şlincu, care este şi şeful Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB). „Am înţeles de la domnul primar că va asigura în continuare resursa umană şi materială pentru cele trei filtre de dezinfecţie de pe raza comunei până la stingerea focarului”, a declarat prefectul Dan Şlincu, adăugând că este îmbucurător că în ultimele zile nu au mai apărut cazuri de pestă porcină nici la mistreţi.
Dumitru Chelaru a cerut 50.000 de lei din fondul CJ pentru acţiuni de prevenire şi limitare a pestei porcine africane, bani care i-au fost refuzaţi. Acesta a solicitat banii pentru soluţiile de dezinfecţie şi materialele folosite în combaterea pestei porcine.
Trebuie spus că un recipient de 10 kilograme de Virkon S, cel mai eficient dezinfectant în lupta cu virusul pestei porcine, costă, pe piaţa liberă, aproximativ 1.000 de lei. Din această cantitate de pulbere se pot obţine o mie de litri de soluţie de dezinfectant.
Comuna Pomârla este singura din judeţ unde au fost două cazuri de pestă porcină la porci domestici. Aici au fost sacrificaţi patru porci din cauza molimei şi s-au instituit măsuri speciale pentru combaterea ei.
Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. De atunci, 18 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, acesta a fost pus în evidenţă şi la patru din cei 393 de mistreţi vânaţi de la începutul anului.
Alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie.