O fată în vârstă de 15 ani se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost la un pas de a-şi pune capăt zilelor. Nenorocirea s-a întâmplat luni seară, în comuna Albeşti, când fata a fost descoperită de familie într-un ştreang improvizat. Potrivit familiei, tânăra a vorbit cu cineva la telefon preţ de câteva minute, după care a ieşit din casă fără să spună nimic. Văzând că aceasta nu se mai întoarce în casă, deşi se înnopta, mama a plecat în căutarea ei, iar peste câteva minute a găsit-o pe fată cu un ştreang improvizat în jurul gâtului şi inconştientă. Disperată, femeia a rupt imediat ştreangul şi a alertat rudele, sunând la 112.
La faţa locului a ajuns echipajul de terapie intensivă al SMURD, care i-a acordat primul ajutor fetei, reuşind să îi stabilizeze funcţiile vitale. „Pacienta a fost preluată de la familie, în stare critică. A fost stabilizată şi transportată la Pediatrie în comă”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Medicii pediatri au internat-o pe aceasta direct pe secţia de reanimare, starea ei fiind ieri în continuare foarte gravă. „Pacienta respira spontan, reacţiona la o serie de stimuli, însă este în continuare în stare gravă”, a precizat medicul pediatru Livia Mihalache, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Părinţii fetei sunt disperaţi, aceştia spunându-le medicilor că tânăra nu a mai avut niciodată astfel de gesturi şi nici nu îşi imaginează ce ar fi putut-o face să recurgă la acest gest. Potrivit specialiştilor, însă, de cele mai multe ori, depresia este greu de observat la tineri, iar astfel de gesturi pot părea că vin din senin, însă să aibă în spate un istoric. „Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la intervalul de vârste 10-15 ani şi a treia cauză în intervalul 15-25 de ani. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat medicul primar Laura Jijie, şeful secţiei de neuropsihiatrie infantilă din cadrul Spitalului Judeţean.
Săptămână marcată de tragedii
Din păcate, în ultima săptămână, medicii şi poliţiştii s-au confruntat cu o adevărată avalanşă de sinucideri, toate prin aceeaşi metodă. Miercurea trecută trei bărbaţi au recurs la acest gest sumbru, din cauza unor depresii. De asemenea vineri un alt bărbat a fost găsit decedat după ce şi-a pus capăt zilelor.
Specialiştii în psihiatrie şi sănătate mintală precizează că există mai multe studii care relevă că în fiecare an, începând din luna martie numărul de sinucideri creşte comparativ cu lunile de iarnă. „Creşterea perioadei de luminozitate din cursul unei zile determină schimbări în metabolismul aminelor cerebrale. În primul rând ne interesează nivelul serotoninei, dar şi al altor amine cerebrale precum dopamina. Aceste modificări pot avea ca efect creşterea impulsivităţii. Ajung să vadă în suicid o evadare din realitatea tristă în care se regăsesc ei”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.