Moda practicilor medicale ilegale a apărut şi la Botoşani. Astfel, reprezentanţii unei clinici care ofereau tratamente de înfrumuseţare cu botox şi acid hialuronic, fără a îndeplini condiţiile legale, s-au ales cu o amendă, dar şi cu un dosar penal. Ancheta în acest caz a pornit la sesizarea Colegiului Medicilor din Suceava şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Botoşani, după ce au aflat că reprezentanţii unei clinici din Bucureşti practică acte medicale în saloane de înfrumuseţare din cele două judeţe.
„DSP a fost sesizat de un medic din Botoşani despre faptul că într-un salon de înfrumuseţare s-ar desfăşură activităţi medicale ale unei firme din Bucureşti. Două echipe de inspectori, însoţite de poliţişti, s-au deplasat la locaţia respectivă şi, pentru neconformităţile observate la faţa locului, au aplicat două amenzi de 20.000 de lei”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani.
În acest caz, poliţiştii au deschis şi un dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii, şi asta pentru că medicul care efectua respectivele proceduri avea un certificat de liberă practică emis doar de Colegiul Medicilor Bucureşti, nu şi de cel din Botoşani sau Suceava, deşi legea îi cere să aibă certificatul eliberat pe teritoriul judeţului unde practică acea procedură. În acest fel, în cazul unei culpe medicale în judeţul nostru, un medic care nu are drept de liberă practică în Botoşani, spre exemplu, nu poate fi judecat de Colegiul Medicilor Botoşani.
„Acestea nu sunt proceduri cosmetice”
În mod normal, injectările cu botox şi acid hialuronic trebuie făcute în spaţii conforme şi autorizate în acest sens. Potrivit medicilor, nerespectând sterilitatea, se pot transmite boli precum SIDA sau Hepatita C. „Acestea nu sunt proceduri cosmetice, ci proceduri medicale de medicină estetică, deci ar trebui respectate anumite standarde. Reprezentanţii clinicii ar fi trebuit să se adreseze colegiului cu toate actele de avizare ale medicului care efectuează procedura medicală de înfrumuseţare şi să facă dovada unui spaţiu autorizat pentru astfel de proceduri”, a explicat un medic botoşănean.
Practic, reprezentanţii clinicii bucureştene ar fi putut încheia un contract cu un medic de familie, care să le pună spaţiul la dispoziţie, sau cu un cabinet de stomatologie, iar medicul care efectua acele proceduri să fie avizat de colegiul medicilor din judeţul respectiv.
Reprezentanţii clinicii din capitală nu au comentat până acum informaţiile apărute în spaţiul public.