Un băiat în vârstă de 16 ani, din satul Poiana, a fost transportat la Iaşi după ce a fost la un pas de o moarte cumplită. Tânărul a vrut să îşi pună capăt zilelor cu ajutorul unui ştreang improvizat dintr-o curea, pe care a legat-o de creanga unui copac. Potrivit apropiaţilor, băiatul, care locuieşte de mai mult timp la bunici, a dorit să îşi pună capăt zilelor din cauza dorului faţă de mama sa, care este plecată de mai mulţi ani la muncă în străinătate. De altfel, acesta nu ar fi fost la prima tentativă de acest fel, însă marţi noapte a fost la un pas de reuşită. Băiatul a fost observat de bunica sa în momentul în care şi-a lăsat greutatea corpului să îi ducă planul macabru la final. Femeia a alergat în curte şi a reuşit să desfacă ştreangul improvizat, după care a sunat la 112.
La faţa locului a ajuns echipajul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) de la Nicolae Bălcescu, care i-a acordat copilului primul ajutor, solicitând şi intervenţia unei ambulanţe cu medic, care sosit în întâmpinare. „Norocul minorului a fost că a primit imediat îngrijiri de specialitate de la echipajul nostru de la Nicolae Bălcescu. Ulterior acesta a fost stabilizat şi transportat la Pediatrie. În urma investigaţiilor la care a fost supus s-a decis trimiterea lui la Iaşi, cu suspiciune de edem cerebral”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoşani.
Medicii spun că băiatul are şanse să îşi revină şi de a rămâne fără sechele, în primul rând datorită rapidităţii bunicii sale, dar şi a primului ajutor primit de la cadrele medicale. De altfel, inedit este faptul că acesta este al doilea copil care este salvat miraculos de către echipajele medicale de la Nicolae Bălcescu, după ce în vară un alt băiat de 16 ani a căzut într-o piscină în Flămânzi.
După ce a fost scos inconştient din apă, acesta a primit primul ajutor de la un echipaj SJA din aceeaşi staţie şi ulterior şi-a revenit complet.
Mii de copii lăsaţi în grija rudelor
Numărul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate creşte de la an la an. Datele centralizate în fiecare an în lunile martie şi decembrie sunt în măsură să producă îngrijorare în mediul educaţional deoarece mii de copii sunt nevoiţi să trăiască departe de unul sau chiar de ambii părinţi. De cele mai multe ori, rezolvarea problemelor financiare ale familiilor nu le aduce acestor copii şi o viaţă mai bună. Multe cadre didactice susţin că, de cele mai multe ori banii nu pot înlocui dragostea părintească.
În martie 2018, figurau în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean 7.389 de elevi botoşăneni cu părinţii plecaţi în străinătate, reprezentând 10,87% din populaţia şcolară. În decembrie 2017, numărul acestora era de 6.811 (10% din populaţia şcolară). Dintre aceştia, 1.029 au ambii părinţi plecaţi, iar 1.095 au părintele unic susţinător al familiei plecat. Cei mai mulţi copii, 5.265, au un singur părinte aflat la muncă în străinătate.