Ajuns la „Capătul Pământului”, în Antarctica, pentru a participa la ultramaratonul „The Last Deserts”, botoşăneanul Iulian Rotariu, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), a reuşit o clasare excelentă, terminând cursa pe locul doi la general şi locul I la categoria lui de vârstă. Botoşăneanul a fost foarte aproape de a câştiga întrecerea, dar a fost devansat de un alergător din Hong Kong, Wong Ho Chang, care înaintea competiţiei avea un palmares fantastic, el reuşind să câştige anul acesta Gobi March (Mongolia) şi Atacama Crossing (Chile), terminând Namibia Race pe locul II. Iar bătălia dintre ei a fost extrem de strânsă, de la start şi până în ultima confruntare. Practic, câştigătorul era desemnat concurentul care ajungea primul la 250 de kilometri alergaţi, iar în runda a patra alergătorul din Hong Kong a fost primul care a atins această bornă. În momentul în care Chang a trecut linia de sosire, Iulian Rotariu mai avea de parcurs patru kilometri şi jumătate.
Aşa se face că în anul Centenarului Marii Uniri, Iulian Rotariu a purtat drapelul României cu cinste, demnitate şi mândrie în Antarctica. Este cea mai mare performanţă a unui român, cu atât mai mult a unui pompier botoşănean care nu este sportiv de performanţă. Celălalt român aflat în competiţie, Andrei Gligor, a venit pe locul şase la finish.
Rezultatele finale urmează să fie afişate de organizatori cel mai probabil în cursul zilei de astăzi, 3 decembrie, considerată ultima zi a cursei.
Botoşăneanul a învins cele mai ostile deşerturi
Angajat al ISU Botoşani, Iulian Rotariu a participat până acum la Gobi March (China, în iunie 2016), Atacama Crossing (Chile, în octombrie 2016) şi Sahara Race (în mai 2017), unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă şi locurile IV şi respectiv VI la general. Între timp, el a mai concurat şi în ultramaratonul „Roving Race” din Patagonia, desfăşurat în noiembrie 2017.
În urma acestei clasări, Iulian Rotariu a intrat în clubul select „4 Deserts” în care sunt incluşi numai sportivii care au dus la bun sfârşit cele mai dure patru ultramaratoane din lume, el fiind primul român care reuşeşte să acceadă în această ierarhie mondială, secondat fiind de Andrei Gligor. Următoarea provocare pentru Iulian Rotariu va fi un ultramaraton în deşertul Australiei, unde speră să participe la o cursă pe o distanţă de 520 de kilometri.