Aflat la aproape 15.000 de kilometri distanţă, botoşăneanul Iulian Rotariu a făcut ca tricolorul românesc să fluture în Antarctica la cel mai înalt nivel. Înscris la ultramaratonul „The Last Deserts”, care se desfăşoară la Polul Sud în perioada 23 noiembrie-3 decembrie, el a reuşit să câştige prima etapă a cursei, parcurgând 79,66 kilometri cu timpul cel mai bun. Ca să reuşească acest lucru, el a trebuit să alerge aproape 10 ore prin frig, încălţat doar cu pantofii sport, uimindu-i inclusiv pe organizatori. Îmbrăcat doar cu pantaloni tehnici cu tricou şi un polar pe el, Iulian Rotariu a preferat să alerge cu capul descoperit, în timp ce ceilalţi concurenţi nu reuşeau să se acomodeze cu frigul şi au utilizat inclusiv geci de protecţie sau căciuli. Aşa se face că pe locul doi, la o diferenţă de aproape 45 de minute, s-a plasat maratonistul Wong Ho Chung, din Hong Kong, cel care a câştigat în acest an ultramaratoanele Gobi March (Mongolia) şi Atacama Crossing (Chile), plasându-se pe locul doi la cursa din Namibia.
„Pentru Rotariu aceasta nu este prima lui cursă în zăpadă, în timp ce Wong se obişnuieşte încă cu asta! Vom urmări cu interes cum se dezvoltă competiţia”, au menţionat organizatorii pe site-ul oficial al competiţiei.
În cursă s-a mai aflat un român, Andrei Gligor, în vârstă de 41 de ani, care a terminat prima etapă pe locul şapte.
Interesant este că dintre cei 51 de concurenţi înscrişi iniţial au mai rămas în competiţie 49, după ce două femei, din Polonia şi Marea Britanie, au abandonat, renunţând să mai facă deplasarea în zona de concurs.
Concurs desfăşurat pe etape
Etapa a doua urma să se desfăşoare ieri pe Insula Danco şi se baza pe un circuit de aproximativ trei kilometri, cu un traseu în zig-zag, ascendent şi descendent. Se aşteptau temperaturi în jurul valorii de -4°C. În funcţie de vreme, organizatorii vor decide cum se vor desfăşura celelalte patru probe programate. Asta pentru că în fiecare zi se alege o altă zonă de concurs, sportivii fiind transportaţi cu bărci speciale numite zodiacuri.
„Dacă vântul devine prea sever, concurenţii vor trebui să aştepte pe ţărm până când vântul se va calma”, au transmis organizatorii. Condiţiile de concurs sunt însă extrem de vitrege, media temperaturilor fiind de -20°C. În plus, traseul urmează zone cu zăpezi de până la un metru. Între cele şase etape ale cursei, concurenţii sunt găzduiţi pe „Plancius”, o navă de cercetare oceanografică transformată în navă de expediţie.
Sportiv susţinut de autorităţi
Ca să ajungă acolo, Iulian Rotariu a fost sprijinit atât de autorităţile locale, cât şi de asociaţiile sportive din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Asta pentru că şi în această cursă el va alerga în scop caritabil, pentru a promova cauza Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani.
Un alt motiv al susţinerii de care s-a bucurat el a fost faptul că această cursă are loc chiar în prejma Zilei Naţionale a României. „Acţiunea se înscrie în multitudinea de evenimente dedicate Centenarului Unirii, iar rezultatele de până acum ale domnului Iulian Rotariu ne îndreptăţesc să avem certitudinea că participarea lui va fi încununată de succes”, au invocat reprezentanţii primăriei.
Iulian Rotariu a cucerit cele mai aspre deşerturi
Angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Iulian Rotariu a participat până acum la Gobi March (China, în iunie 2016), Atacama Crossing (Chile, în octombrie 2016) şi Sahara Race (în mai 2017), unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă şi locurile IV şi respectiv VI la general. Între timp, el a mai concurat şi în ultramaratonul „Roving Race” din Patagonia, desfăşurat în noiembrie 2017. Indiferent de rezultat, dacă va termina cursa, Iulian Rotariu ar putea intra în clubul select „4 Deserts” în care sunt incluşi numai sportivii care au dus la bun sfârşit cele mai dure patru ultramaratoane din lume, el fiind primul român care aspiră la acest titlu.
Următoarea provocare pentru Iulian Rotariu va fi un ultramaraton în deşertul Australiei, unde speră să participe la o cursă pe o distanţă de 520 de kilometri.
Uimitor! Felicitări!
Îi voi ține pumnii în toate etapele.
Totuși, Wong Ho Chung, a primit același număr de puncte în prima etapă.