Situaţia fără precedent în judeţ, după ce un fost cleric, caterisit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a fost trimis în boxa acuzaţilor pe motiv că oficiază slujbe religioase în biserică fără drept. Este vorba de fostul preot paroh al Bisericii „Schimbarea la Faţă a Domnului” din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, Ioan Ungureanu, caterisit în vara anului trecut, care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani sub aspectul comiterii infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii. „Rechizitoriul a fost întocmit săptămâna trecută, iar dosarul a fost înaintat spre soluţionare instanţei de judecată”, a spus procurorul Andrei Ostafie, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.
Ancheta penală împotriva lui Ioan Ungureanu a fost declanşată în primăvara acestui an, în urma unei plângeri oficiale formulată de Arhiepiscopia Iaşilor – Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Ulterior, cazul a intrat în atenţia poliţiştilor şi procurorilor, iar cercetările au durat până săptămâna trecută. Dosarul a ajuns acum pe rolul Judecătoriei Botoşani, magistraţii urmând să verifice legalitatea administrării probelor, după care vor decide data la care va începe procesul.
Conflict pornit de la refuzul de a-l pomeni pe ÎPS Teofan
Dosarul este o continuare a unui conflict deschis în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că deciziile luate acolo ar fi în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Ulterior, Ioan Ungureanu a fost acuzat de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale.
Rând pe rând, el a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprit de la slujire şi trimis în faţa Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a decis caterisirea.
Fostul preot acuză Mitropolia de abuz
De partea cealaltă, fostul preot Ioan Ungureanu a acuzat conducerea MMB de încălcarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi de abuz. El se consideră nevinovat şi spune că nu s-a despărţit în niciun fel de Sfânta Biserică şi că toate deciziile privind caterisirea sa sunt „abuzive şi nestatutare”. De altfel, el a susţinut că se va prezenta în faţa Consistoriului Eparhial „dacă s-ar respecta procedurile şi toate rânduielile”.
Concomitent, el a atacat la Curtea de Apel Iaşi, în secţia de contencios administrativ, toate deciziile emise de MMB prin care s-a dispus caterisirea, dar acţiunea i-a fost respinsă, cazul urmând să fie judecat şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Între timp, fostul preot, care se bucură de susţinerea unor credincioşi din sat, a refuzat să predea cheile bisericii şi a continuat să oficieze slujbe religioase.
Proces deschis de reprezentanţii bisericii
Întrucât noul preot desemnat nu poate să-şi desfăşoare slujirea conform rânduielilor bisericeşti, reprezentanţii MMB s-au adresat instanţei de judecată solicitând evacuarea fostului preot pe cale administrativă, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Botoşani. „El este caterisit şi ocupă abuziv biserica parohială. Este sprijinit în continuare de un număr redus de enoriaşi, însă, din cauza atitudinii pe care o manifestă, noul preot paroh numit în parohia Schit Orăşeni din păcate nu îşi poate exercita slujirea de preot conform rânduielilor bisericeşti şi aşteptăm ca instituţiile statului, luând act de faptul că el prestează o activitate în mod ilegal acolo, să dispună intrarea în legalitate”, a declarat în primăvară vicarul administrativ al MMB, părintele Marian Timofte. Tot atunci s-a depus şi plângerea la poliţie, declanşându-se ancheta penală. „Noi nu mai recunoaştem slujirea lui de preot, iar ceea ce face el acolo din punct de vedere sacramental nu mai are nici o valoare. Este un abuz sub toate aspectele – din punct de vedere sacramental, juridic şi administrativ”, a explicat atunci părintele vicar Marian Timofte.
In ce hal a ajuns biserica ortodoxa !