Primarii comunelor din judeţ au fost acuzaţi ieri de lipsă de interes privind dezvoltarea serviciilor sociale. Acuzaţiile au venit din partea subprefectului Daniela Lozneanu şi a şefului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Sebastian Tocariu, în cadrul şedinţei Comisiei de Incluziune Socială organizată de Instituţia Prefectului pentru adoptarea Strategiei Judeţene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale. Astfel, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care au realizat proiectul de strategie, doar 19 primării din mediul rural, dintre cele 72 existente, au fost acreditate ca şi furnizori publici de servicii sociale.
„Asta nu înseamnă că ei nu asigură servicii sociale, dar nu sunt acreditaţi”, a spus Lăcrămioara Radu, reprezentantul DGASPC.
În schimb, cei prezenţi au subliniat că există programe structurale care îi ajută pe primari să angajeze asistenţi sociali calificaţi, însă aceştia ar fi „total dezinteresaţi”. „Este singura condiţie să devină autorizaţi – să aibă înfiinţat un serviciu de profil şi angajat cel puţin un asistent social calificat, cu drept de parafă”, a spus Sebastian Tocariu.
Reacţiile au venit după ce la şedinţa Comisiei de Incluziune Socială au lipsit toţi primarii din judeţ. „Ei sunt primii care ar trebui să cunoască situaţiile cel mai bine şi care ar putea lua măsuri. De asta s-a întâmplat ca la inundaţiile din vară o bătrână să-şi piardă viaţa, după ce casa s-a prăbuşit peste ea. Dacă se ştia despre acest caz, se puteau lua măsuri din timp”, a spus subprefectul Daniela Lozneanu.
Judeţul nu are o strategie pentru combaterea sărăciei
Strategia Judeţeană de Dezvoltare a Serviciilor Sociale pentru perioada 2019-2024 a fost realizată de DGASPC, după o consultare cu partenerii sociali începută în luna august. Strategia a urmărit stabilirea unor linii mari de dezvoltare, identificarea grupurilor vulnerabile şi dezvoltarea serviciilor care să vină în rezolvarea problemelor identificate.
Potrivit Lăcrămioarei Radu, şef Birou DGASPC Botoşani, vor fi patru direcţii de acţiune, respectiv protecţia şi promovarea drepturilor copilului, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice şi violenţa domestică, însă, după cum a subliniat Sebastian Tocariu, a fost omisă componenta privind combaterea sărăciei, în condiţiile în care judeţul se află în cea mai săracă zonă a Uniunii Europene. Accentul va cădea pe colaborările cu furnizorii de servicii sociale, inclusiv cu cei din mediul privat, în judeţ fiind identificate 17 asociaţii de profil, cinci fundaţii, două parohii şi un protopopiat care au fost acreditaţi să presteze astfel de activităţi.