O fraudă la alegerile locale le va costa destul de mult pe două femei din comuna George Enescu. Condamnate la închisoare cu suspendare pentru falsificarea rezultatelor alegerilor locale din vara lui 2016, cele două femei riscă să plătească acum şi daune morale de 30.000 de lei, precum şi îndemnizaţia de consilier local persoanei care nu a mai acces în Consiliul local ca urmare a falsurilor făcute.
Decizia aparţine Judecătoriei Dorohoi, dar sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Suceava, care a amânat pronunţarea pentru 9 noiembrie.
Cazul este fără precedent în judeţ, acesta fiind primul dosar în care se dovedeşte o fraudă electorală.
Proces verbal falsificat
Faptele s-ar fi petrecut în iunie 2016, cu ocazia alegerilor locale, când, după finalizarea scrutinului electoral, în momentul completării procesului verbal, Brânduşa Răuţă, vicepreşedinte al circumscripţiei electorale nr. 34 George Enescu, ar fi determinat-o pe Viorica Burlacu, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare 248 din Dumeni (com. George Enescu), să falsifice procesul verbal de consemnare a rezultatului votării în sensul diminuării numărului de voturi valabil exprimate obţinute de către Partidul Naţional Liberal (PNL), care obţinuse 251 de voturi, în favoarea Partidul Mişcarea Populară (PMP), care obţinuse doar 13. Astfel, în procesul verbal s-a trecut 248 de voturi la PNL şi 16 la PMP, iar în acest mod PMP a reuşit să atingă pragul electoral şi să obţină un mandat de consilier local, în detrimentul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) care, deşi obţinuse 143 de voturi, a pierdut unul dintre mandate, persoana care figura pe locul 2 pe lista de candidaţi, educatoarea Claudia Murariu, soţia fostului şef de post din Cordăreni, pierzând mandatul în favoarea profesoarei Estrela Apetroaie-Cristea de la Şcoala nr.2 Dumeni, care era prima pe lista PMP.
Situaţie descoperită la numărătoarea în paralel
Deşi a fost vorba de o diferenţă de numai trei voturi, falsul a ieşit la iveală în urma numărătorii paralele făcute de reprezentanţii partidelor politice. Situaţia se putea corecta, iar imediat după consemnarea voturilor, Claudia Murariu a făcut contestaţie vizavi de această diferenţă, s-a făcut renumărătoarea, însă contestaţia i-a fost respinsă. A urmat o altă contestaţie la Biroul Electoral Central, formulată de această dată de PSD şi ALDE, care solicitau anularea alegerilor din cauza neconcordanţelor din procesul verbal întocmit în secţia de votare cu cel depus la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 7 Botoşani, dar şi aceasta a fost respinsă.
Prin urmare, a urmat o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar în urma renumărării voturilor, care fuseseră deja predate, anchetatorii au stabilit că rezultatele au fost măsluite. Iniţial, cele două femei nu au recunoscut nimic, dar în momentul în care a fost audiată din nou Viorica Burlacu şi-a recunoscut fapta, motivând că a făcut acest lucru la solicitările repetate ale Brânduşei Răuţă. Ba mai mult, aceasta a recunoscut că şi-a dat seama de falsul comis, dar a fost asigurată de Răuţă că nu are ce să i se întâmple şi nici măcar nu-şi va da seama cineva de cele întâmplate, întrucât nu se vor mai verifica procesele verbale sau voturile. Ulterior, şi Brânduşa Răuţă şi-a modificat declaraţia invocând faptul că s-ar fi modificat numărul voturilor doar pentru a ieşi „cheia” cu numărul de buletine de vot.
Pedeapsă cu suspendare
Trimise în judecată, cele două femei au fost condamnate în luna februarie de Judecătoria Dorohoi la câte 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru instigare şi respectiv falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. Potrivit sentinţei, ele nu vor mai avea voie să facă parte din comisiile electorale pe o perioadă de doi ani şi vor avea voie să candideze ori să ocupe funcţii publice sau care implică exerciţiul autorităţii de stat. Totodată, cele două vor trebui să respecte o serie de obligaţii stabilite de instanţă. Magistraţii au dispus şi anularea parţială a procesului verbal privind consemnarea rezultatelor votării pentru Consiliul Local din data de 5 iunie 2016 al Secţiei de votare nr. 248 Dumeni din Circumscripţia Electorală nr. 34 George Enescu, jud. Botoşani, corectându-se cifrele falsificate, sentinţa fiind definitivă.
În schimb, Claudia Murariu s-a constituit parte civilă în procesul penal şi a solicitat o serie de daune respectiv 30.000 lei daune morale şi daune materiale reprezentând folosul nerealizat ca urmare a neexercitării funcţiei de consilier local. Instanţa a decis disjungerea acestei cereri, care s-a judecat în paralel. Astfel, la finalul procesului, magistraţii au admis cererea cu privire la daunele morale, iar în privinţa celuilalt capăt de cerere instanţa a decis ca cele două femei să-i plătească daune materiale în sumă de 6.615 lei, calculată pentru perioada 1 iulie 2016 -31 martie 2018 la o îndemnizaţie medie netă lunară de 315 lei. Asta pentru că, potrivit magistraţilor, falsurile realizate au privat-o pe Claudia Murariu de exercitarea funcţiei de consilier local din 2016 şi până în prezent. Rămâne de văzut care va fi decizia Curţii de Apel Suceava.